čtvrtek 11. srpna 2016

RC: Bohatá čínská přítelkyně

Originální název: China Rich Girlfriend
Autor: Kevin Kwan
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 409 s.
Vazba: pevná s přebalem


Obálka Bohaté čínské přítelkyně je dělána ve stejném duchu, jako obálka Šíleně bohatých Asiatů, jen je tedy laděna do fialové barvy. Ta jednoduchost obálek se mi u téhle série líbí opravdu hodně, navíc je v tom krása a působí to luxusně. 

Jak vědí všichni, kdo četli první díl, bohatí Asiati na sobě nechtějí dát znát, jak moc jsou bohatí. I z toho důvodu se obálka k obsahu dokonale hodí – pod jednoduchou obálkou se skrývá skvělý příběh, který si v ničem nezadá s příběhy Jane Austenové.


Když jsem dočetla Šíleně bohaté Asiaty, už tehdy jsem se neskutečně třásla na jejich pokračování s názvem Bohatá čínská přítelkyně. Vydání se pořád a pořád odkládalo a já byla čím dál nedočkavější, bála jsem se, že ho třeba nakonec nevydají, že si to rozmysleli… na druhou stranu, vzhledem k tomu, že jsem viděla obálku, jsem z toho zase tak velký strach neměla.

A pak jsem se ke knize konečně dostala a celá nadšená jsem ji držela v rukou. Okamžitě potom, co mi přišla, jsem se do ní proto pustila, a i když už jsem nějak podvědomě tušila, že na Asiaty mít nebude, stále mě to nutilo číst dál.

Chtěla jsem vědět, jak bude probíhat svatba Rachel a Nicka a jestli jim kvůli tomu Nickova rodina nebude dělat problémy. Obávala jsem se, ale zároveň jsem se těšila na Eleanor, Nickovu matku. Husu rodiny, která to tam však perfektně oživovala. 

Upřímně řečeno mě docela zamrzelo, že se objevila jenom na začátku – ostatně i svatba mladých Youngových proběhla takřka na začátku knihy a nějak mi tam chyběl něčí odpor vzhledem k tomu, že se i Eleanor po určitém zjištění, z jaké teda Rachel pochází rodiny, smířila s jejich svatbou a byla i ráda. A po pravdě mi i vadilo, že se k ničemu z toho nevyjádřila Nickova babička.

Bao Gaoliang, Rachelin biologický otec, je neskutečně bohatý. Z chudého synka se vypracoval na jednoho z nejbohatších lidí v celé Číně. Ale je až příliš pod pantoflem, pod čepcem… říkejte si tomu, jak chcete. Prostě je ženatý a za manželku má ženu, které možná až příliš záleží na penězích. 

Stejně mě ale trochu zklamalo, že si s Kerry akorát popovídal a jiskra znovu nepřeskočila. Jako, já vím, byl ženatý a evidentně měl ženu i rád (jinak by ji tak neposlouchal – nebo to možná dělal proto, aby měl doma klid), ale stejně nepochopím, že si ta léta, kdy nebyli spolu, nechtěli vynahradit.

Nutno ale dodat, že Kerry není zrovna ústřední postavou v příběhu, je spíš vedlejší, ale třeba se nějakého pokračování jejich vztahu dočkáme v dalším dílu – jak jsem jen tak mimoděk zjistila na Goodreads, kde sice kniha neměla vytvořenou obálku, ale v databázi tam už byla. O tohle bych pak v případném pokračování velmi stála.

Stejně jako u Šíleně bohatých Asiatů, i zde jsme se setkali s několika příběhovými liniemi krom té hlavní, tedy Nicka a Rachel. Namátkou třeba příběh Kitty Pongové, manželky Bernarda Taie, která se jednoho dne s velkou parádou objeví na scéně. Docela mě bavilo, jak Kitty všichni kvůli její pověsti podezřívali z toho, že Bernarda kdesi zamordovala.

Určitě mě zajímalo i pokračování příběhu Astrid Leongové a jejího manžela Michaela, který se stal čerstvým boháčem a jak to tak bývá, peníze dělají s lidmi hrozné věci. Navíc byl Michael neskutečně žárlivý – hlavně co se týkalo Charlieho a je jedno, jak moc to bylo oprávněné. Ještě mi od Michaela připadalo jako vrchol nechutnosti zavřít dítě do skříně, aby nezlobilo a on se tak mohl soustředit na práci, to jsem u čtení nemohla uvěřit vlastním očím.

Upřímně řečeno mi mírně vadily poznámky až na zadních stránkách knihy, moc se mi to nechtělo přetáčet. Ale na závěr musím říct, že se mi to líbilo, sice byli Šíleně bohatí Asiati o dost lepší, ale i Bohatá čínská přítelkyně byl kvalitně zpracovaný příběh, kde nebyla nouze o zábavné situace. Já tuhle sérii ze singapurského prostředí rozhodně doporučuji všem milovníkům knih Jane Austenové – u ní zavítáte do Anglie, tady do Singapuru, do Paříže, do Číny… tomuhle se říká procestovat svět skrze knižní řádky.

--
Kevin Kwan se narodil v Singapuru, kde žil až do dvanácti let, kdy se s rodiči přestěhoval do Spojených států. Vystudoval Houstonskou univerzitu a školu designu v New Yorku. Nejdříve pracoval pro několik renomovaných časopisů, později si založil vlastní designérské studio. Ve zvoleném oboru získalo jeho jméno dobrý zvuk, ale stále mu ke štěstí něco chybělo. 

Tím něčím byl literární úspěch. Psal už od mládí, ale dlouho ho výsledky příliš neuspokojovaly. Až do roku 2013, kdy představil veřejnosti svou prvotinu Šíleně bohatí Asiati. O dva roky později vydal pokračování této knihy - Bohatou čínskou přítelkyni, na kterou jste si právě přečetli recenzi.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete zakoupit buď v eshopu nakl. Omega,
nebo v eshopu či přímo v knihkupectví Knihy Dobrovský.

2 komentáře:

  1. Ahoj :-)
    Knihu jsem také četla i když nedočetla. Možná to bylo i tím,že jsem neznala předchozí knihu. Říkala jsem si, že když je to jen volně navazující díl, tak se asi nic nestane, když to nebudu znát. S přirovnáním ke knihám od Austenové nesouhlasím. nepřijde mi, že je to podobné, ale to je jen čistě můj názor. Recenzi máš ale jinak pěknou. Tu mou můžeš najít zde http://medvedioaza.blogspot.cz/ .
    Hezký den přeji a hodně zajímavých knih k tomu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. :) Tak se určitě mrkni na první díl - ono je tam dost postav, střídá se tam několik životních osudů, i v tom smyslu mi to připadá právě jako Jane Austenová v kalhotách... :) Asi by mi to tak nepřipadalo, kdybych to se to kdesi nedočetla (možná dokonce na stránkách Omegy), ale pak jsem se nad tím zamyslela, k tomu jsem vlastně konečně přečetla Pýchu a předsudek a Rozum a cit a musela jsem s tím názorem souhlasit... :) Ale ono je to prostě jak to člověk vidí, že... :) Děkuji, mrknu. :)

      Vymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)