neděle 24. ledna 2016

RC: Žádní motýlci v břiše, ale Čmeláci v srdci!

"Hele, láska tě nesmí vodrovnat!"

Originální název: Hummeln im Herzen
Český název: Čmeláci v srdci
Autorka: Petra Hülsmann
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 296 s.
Vazba: pevná

V první řadě, obálka je velice jednoduchá, přesto vážně vydařená a znázorňuje to, co je v názvu - Čmeláky poletující v srdci. Ty v knize mimochodem autorka slovy hlavní hrdinky i zmínila, takže se nejedná o název ve formě metafory. Kromě toho, zvláště žlutá obálka čtenáře dokáže nalákat v knihkupectví právě svou výrazností.


Na knihu jsem nečetla snad jedinou negativní recenzi, a když jsem ji konečně měla ve své knihovně na poličce vedle knih, které si chci co nejdřív přečíst, neuvěřitelně jsem se těšila, až se k ní dostanu. Pravda, bála jsem se zklamání, ale v okamžiku, kdy jsem začala číst, všechny mé obavy opadly a já si čtení vyloženě užívala.

Hlavní hrdinka Lena se měla vdávat. Ze svatby (bohužel) sešlo, jelikož si její partner našel v práci milenku, do které se zamiloval a nechtěl se jí vzdát. Takže logicky šla z kola ven Lena. Ještě toho dne se stěhuje z domu svého bývalého snoubence ke svému bratrovi, jeho přítelkyni a otravnému kamarádovi Benovi.

Tak nějak jsem se v hlavní hrdince našla. Pořádně nevěděla co chce, nedokončila ani jednu vysokou školu, skončila jako sekretářka. Tedy, až na to poslední. Pracovala ve firmě jako jedna ze tří sekretářek, ale po jedné osudové chybě si ji šéf pozval na kobereček a nemilosrdně ji vyhodil. Tak začíná její běh na dlouhou trať. Nemá práci, nemá chlapa a nemá ani vlastní byt. Naneštěstí se to všechno stalo v době krátce před jejími třicátými narozeninami.

Přesto všechno v sobě nachází dost humoru sobě vlastnímu. Svůj proces čtení bych mohla rozdělit na dvě části - zhruba v první polovině jsem se výhradně smála, v té druhé se ke smíchu přidal i pláč a já si během čtení několikrát říkala, že takhle jsem snad ještě nikdy u knihy nebrečela. Vždycky, když vím, že k sobě dva lidé patří, ale nedaří se jim být spolu, brečím, já za to opravdu nemůžu.

Na druhou stranu, vsadím se, že kdyby to nebylo tak bravurně napsané, zaručeně bych to všechno necítila stejně. Jenže ono to tak je napsáno - přímo excelentně! Domnívám se, že knize příliš neublížím, když řeknu, že mi připomínala skvělé knihy české spisovatelky Kateřiny Petrusové. Řekla bych, že kdyby se tyto dvě autorky potkaly, zcela určitě by si rozumněly.

Stejně tak i Bena jsem si takřka okamžitě zamilovala. To, jak Lenu v jednom kuse popichoval, bylo jednak ošklivé, naproti tomu ale neskutečně roztomilé. Vlastně pořádně nevím, kdy přesně se on zamiloval do Leny, můžu se jen dohadovat. Částečně bych možná tipovala, že celou dobu, co se znali, třeba jen nějak podvědomě, ale o tom pochybuji.

Knihu pak na každé nové kapitole doplňovaly úryvky ze známých i neznámých písní, které se často objevily třeba i v samotném příběhu, mimoto se ke každé kapitole skutečně hodily, takže i za tohle má u mě autorka samé plusové body. 

Ještě abych dodala, kolikrát jsem neodolala a jakkoli hudbu u čtení neposlouchám, tady jsem si vybrané písničky pustila přímo s chutí. A našla jsem tam nějaké nové, které jsem si zařadila mezi oblíbené.

S klidným svědomím tedy mohu sdělit, že mě Čmeláci v srdci v žádném případě nezklamali a já si jejich čtení vyloženě užívala tak, jak jen to šlo. Už nyní se mi však po knize skoro až neuvěřitelně stýská a jsem si jistá, že si časem dám re-reading. Dokonce uvažuji o tom, že si ho dám co nejdříve, jelikož mě kniha opravdu ohromila. 

Čtenář si dokáže odvodit, co se stane na další stránce této knihy, v tomto směru je relativně klišoidní, ale když se jaksepatří začtete, už prostě nedokážete přestat. "Čarokrásná a velmi vtipná lovestory, která potěší každého," jak zní na zadní straně knihy. A já s tím souhlasím. Protože, jak jinak byste vysvětlili všechna ta krásná hodnocení?

Je to zkrátka kniha o tom, jak najít lásku, pak také to, co nás bude bavit a především, jak najít sama sebe.

--
Petra Hülsmann se narodila v roce 1976 v malém městě v Sasku. Studovala germanistiku a kulturologii. Po přestěhování do Hamburku pracovala v advokátních a patentových kancelářích jako sekretářka. Literární prvotina Čmeláci v srdci se udržela několik týdnů na renomovaném žebříčku bestsellerů časopisu Spiegel.

Knihu si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Omega nebo na eshopu Knihy Dobrovský.
Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Omega.

9 komentářů:

  1. Knihu už mám nějakou dobu na seznamu, ale nějak jsem se k ní ještě nedostala, ale po přečtení recenze se na ni o to více těším :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vážně doufám, že je kniha tak dobrá jak tvrdíš. Jestli ne, neodpustím ti, žes mě donutila si ji přečíst... teda donutíš mě si ji přečíst... nebo donutila si mě, abych si ji vbudoucnu přečetla... jo ta poslední verze je asi správně :D Mimochodem, netvrdila si mi, že je tenká???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jsou správně všechny. :D A není snad tenká? Já nevím, ale mně tenká připadá... :D

      Vymazat
    2. Pravopisně určitě, ale vzhledem k tomu, co je z toho pravda :D Skoro tři sta stran? To je... no taková průměrná, to co čtu obvykle. Sto mi přijde jako tenké...

      Vymazat
    3. Však tak to taky myslím. :D Pro mě je krátká... za dva až tři dny ji určitě přečteš. :) Při troše snahy i za jeden... :D

      Vymazat
  3. Recenze mě dost zaujala, asi si ji zkusím někde sehnat :-). A hrozně se mi líbí obal :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná knížka. Pořád ji někomu doporučuji :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tato kniha mě vážně zaujala. Zaprvé má vážně nápadný žlutý obal, který je veselý a poutaví a ten název je dokonalý. =)
    Každopádně jak si zmínila toho Bena, tak mě hned napadlo, že ty dva se budou dávat určitě dohromady. No moc jsem se nemýlila. =D
    Knihu bych si vážně ráda přečetla. Dám si ji na seznam.

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, už z tvé recenze si říkám, že si ji musím přečíst hned. MNO, hned to asi nebude, ale rozhodně si ji pripisuji na svůj seznam a snad se mi podaří si ji přečíst brzy. A ten obal je opravdu na první pohled poutavý.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)