čtvrtek 18. října 2018

Jaký byl letošní Humbook? | Report

Zdravím vás. Zase po dlouhé době jsem se rozhodla zveřejnit nějaký článek. Chtěla bych blog zase nějakým způsobem obnovit. No, a jelikož jsem tento rok byla opět na Humbooku, proč nezačít takhle?

Každopádně hned ze začátku musím říct, že letošní Humbook byl o sto procent lepší než ten loňský. Bavila jsem se tam, a i když jsem toho nestihla tolik, vlastně mi to vůbec nevadilo.

Na nádraží jsem pak čekala na Terku z blogu Mrs. Jungová, s níž jsem se již přes Instagram domluvila na setkání. Terka jela na Humbook s přítelem a kamarádkou Verčou. Musím říct, že hned na hlavním nádraží se mi stala taková vtipná věc. Protože jak asi můžete tušit, u knihkupectví si dává sraz hodně knihomolů, kteří jedou ať už na Humbook nebo na Svět knihy. No, a právě když jsem čekala na Terku, jelikož jejich vlak měl dojet až o pět minut později, si mě odchytila jedna holčina, která jela taky na Humbook. (Určitě mě chtěla unést, protože chtěla jet metrem na opačnou stranu!)

Bylo očividné, že jedu na Humbook, jelikož jsem v ruce držela Divotvůrce, kterého právě čtu a nevlezl se mi do batohu - protože prostě moc knížek -, takže jsem si vlastně o takový únos koledovala. 

Nicméně se pak všechno nějak vysvětlilo, když slečně došlo, že pro ni ta osoba měla mít nějaké knížky, tak jsme se pak rozloučily a dál jsme čekaly o samotě. 

(Abych byla upřímná, prvně jsem si myslela, že je ta holka Terky kamarádka, protože co by vás napadlo jiného, když vás odchytí holka, kterou neznáte a vy víte, že ten na koho čekáte, nejede sám? :D)

Pak jsem ale konečně dočkala a všichni čtyři jsme se vydali na metro směr Vyšehrad. Mimochodem, vždycky, když přes tu stanici jedu, hrozně se mi líbí. Byla radost tam vystupovat. Spolu s davem jsme se pak vydali ke Kongresovému centru, což bylo doslova a do písmene pár kroků. Když jsme si stoupli do fronty, byli jsme z její délky značně vyděšení a báli jsme se, jak dlouho tam bude stát, ale ona fronta se naštěstí hýbala dost rychle, takže jsme o pár minut později už byli uvnitř a zašli jsme si na čaj do stánku Loydu.

Tam jsme se domluvili, kam vlastně chceme jít. Já a Verča jsme se vydaly na besedu s Petrou Machovou a posléze si počkaly na besedu se skvělým Pavlem Barešem (u kterého mě mrzí, že od něho nemám autogram nebo jsem se s ním alespoň nevyfotila, ale hádám někdy budu mít příležitost znovu) a úžasnou Petrou Stehlíkovou. Terka s přítelem se naproti tomu vydali na besedu s Estelle Maskame, od které jsem tedy zatím nic nečetla, takže jsem ji vlastně ani nepotřebovala vidět naživo.

Pavel Bareš byl v cosplayi, Petra Stehlíková šla naproti tomu sama za sebe. Podle mě i tohle bylo na té besedě skvělé - výborně se tak ukázaly odlišné charaktery těchto dvou osob, které se ale v zásadě hodně dobře doplňovaly.

Já se po celou besedu výborně bavila. A myslím, že jsme se bavili všichni. Nebo je snad někdo, kdo by se na besedě o dystopiích s Petrou Stehlíkovou a Pavlem Barešem nebavil? Jediné, co by mě tak na té besedě nebavilo, byl ten třetí host. Ta slečna, která byla odbornicí na dystopie mi tam trochu vadila. 

Vím, že beseda byla o dystopiích, ale podle mě si tam stejně všichni přišli poslechnout Pavla Bareše a Petru Stehlíkovou, ta reportérka mi tam přišla navíc a na ni konkrétně nikdo nebyl zvědavý. Což zní asi určitě dost hnusně, ale jsem jenom upřímná a myslím si, že by tu besedu bez obav zvládli i s moderátorem jen ve třech. Stejně díky Pavlovi nedostala moc prostoru, takže tam ani nemusela být.

Tím chci tedy říct, že pokud by byla nějaká beseda s Petrou Stehlíkovou a Pavlem Barešem i za rok na Humbooku, jsem si na sto procent jistá, že si ji zvládnou ukočírovat sami i kdyby nebyli na pódiu spolu. 

Další na programu byla autogramiáda Petry Stehlíkové a Pavla Bareše. Ve frontě na podpis jsem stála neuvěřitelné dvě hodiny. A kňučela jsem hlady. Takže pokud jste slyšeli, jak někomu kručí v žaludku, byla jsem to zaručeně já. Nikdo na festivalu neměl tak velký hlad jako já. Vlastně jsem ten den měla ráno akorát nějaké pečivo, které jsem si večer koupila, jak jsem šla z práce.
.
Musím přiznat, že mi vlastně vůbec nevadilo, že jsem v té frontě čekala. Bylo mi fuk, že přicházím o besedu se Sebastienem de Castellem. Dobře, možná trochu mě to mrzí, ale za ten podpis Petry Stehlíkové mi to stálo. A za fotku s ní. Navíc si ve frontě za mě stoupla Lenka Skutilová, kterou dost možná znáte z blogu Story Huntress. Ve frontě mě pak objevila Terka a nenápadně ke mně zapluli.

Po autogramiádě jsme si šli opět sednout do stánku Loyd. Který chválím! Byl vážně skvělý. A vlastně vůbec nechápu, proč tam loni žádný nebyl. Protože jestli si Albatros loni myslel, že celou akci
zvládne bez sponzorů a může to být stejně skvělé jako s nimi, to se spletl. To by celá akce musela být pojatá v úplně jiném duchu.

A ač jsem letos VIP balíček neměla, protože na mě nevyšly lístky - sice jsem doma byla, ale po pravdě jsem si těmi VIP lístky nebyla jistá. Možná bych se měla naučit, že když se do něčeho moc hrnu, nestojí to za nic a naopak když něčeho nedosáhnu, je to pecka. A podle mě VIP balíček pecka byl. 

A jestli někdo říká, že lidi s VIP lístky toho neměli o tolik víc, tak lže. Mohli jste jít na autogramiádu! A jako pardon, ale jestli lidem vadilo, že si před podepsáním knížky museli předepsat co do té knížky vůbec chtějí za věnování?! Však o co jde? 

Pro ty autory to bylo daleko pohodlnější, než se krkolomně pokoušet uhádnout, jak se vaše jméno vlastně píše. Podle mě? Tohle není nic, co by se nedalo překonat. Navíc musíte brát v potaz, že vás byla hromada a ti autoři můžou z těch jmen mít guláš. Navíc buďte rádi, že tam ten podpis máte a že jste ten VIP lístek ukořistili. 

Vážně, ale vážně nechápu, proč byl loňský Humbook tak odbytý. V porovnání s letošním bych na něho nejradši zapomněla. Prostory byly skvělé, VIP balíčky také, sponzoři byli skvělí. Možná tak stánek od Mix.itu bych přesunula trochu blíž ke stánku Loydu. 

V každém případě ale nechápu, proč tam loni Loyd nebyl a předloni ano. Kor když měl na prvním ročníku takový úspěch, tak nějak nerozumím tomu, proč ho tam nedali i loni a rozhodli se to udělat takhle bez sponzorů.

Ještě si pamatuji, jak mi loni někdo napsal, že jak si to představuji chtít v tom balíčku tolik věcí, že to přece není možné a v porovnání s cenou balíčku to bylo optimální. Nebylo. Když to porovnáte s letošním, vážně to v mnoha ohledech bylo odbyté. A ač to možná bylo v ceně balíčku, tak jestli se mi ještě někdo pokusí namluvit, že to nešlo lépe, když po letošku vím, že to šlo, tak ať si to klidně myslí, ale nemá pravdu.


A jelikož jsem já ten VIP lístek neměla, navštívila jsem stánek s knížkami. Tedy až potom, kdy se to kolem konečně vyprázdnilo. Koupila jsem si novinku od Sary Raasch a to rovnou podepsanou, když už tam ta možnost byla. Upřímně řečeno musím přiznat, že mě tahle kniha zajímá možná ještě víc než autorky předchozí série, tak upřímně doufám, že mě nezklame.

Ještě jsem si chtěla koupit Projekt Kronos, jelikož jsem ho ještě nečetla a po besedě s autorem jsem se rozhodla, že ho musím mít. Bohužel jsem ale přišla pozdě a byl vyprodaný. 

Respektive tam byl poslední výtisk, ale ten mi prodat nemohli, protože byl poničený. Celkem mě zpětně mrzí, že jsem je nezkusila usmlouvat na nějakou slevu a nekoupila si i ten poničený kus, asi by mi to nějak nevadilo. Ale tak co už, koupím si ho jindy a jinde.

A ve stánku jsem si ještě koupila tuhle super voňavou svíčku od Abyss. Má vonět jako čerstvý sníh a pomeranč s mátou a já musím uznat, že se té vůně jednoznačně nemůžu nabažit. Když jsem si vybírala, měla jsem na výběr mezi růžovou a žlutou, přičemž růžová byla láska na první očichání. Moje nejkratší rozhodnutí, rozhodla jsem se asi během pěti vteřin.

A asi si říkáte, jak je možné, že mám Divotvůrce podepsaného, když jsem si ho přivezla a nemám ani VIP lístek. To mám jako dva Divotvůrce nebo co? Zásluhu na tom má opět Terka, která mě seznámila se Šárkou z Deníku jedné knihomolky

Ta měla VIP lístek a od Sebastiena měla jen jednu knížku, tak mi ji mohla nechat podepsat. A já tímto jak Terce, tak Šárce opravdu moc děkuji. Vážím si toho, že jsem si díky vám mohla nechat odnést o jednu podepsanou knížku víc.

To by bylo tedy ode mě o Humbooku všechno. Já jsem moc ráda, že jsem se ho mohla zúčastnit a že jsem mohla poznat všechny, které jsem poznala. Děkuji. 

A co vy?
Byli jste na Humbooku?
Jak hodnotíte ten letošní oproti tomu loňskému?


9 komentářů:

  1. Jsem noc ráda,že jsme ti udělali radost s Divotvůrcem ^_^
    Moc děkujeme, že jsi tam s námi byla a třeba se zase takhle sejdeme na dalším Humbooku. A snad se nám podaří získat konečně VIP listky:))

    OdpovědětVymazat
  2. Nemáš nejmenší tušení, jak ti závidím. Proč jsem tam taky nebyla? Příští rok mě tam musíš dotáhnout :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netuším, proč jsi tam nebyla. :D Pokud se necháš... :D

      Vymazat
  3. Pro mě novinka, takže za mě super tip ! :)

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  4. Letošní Humbook ti dost závidím. Trošku mě mrzí, že jsem nejela :-D. Tak třeba to vyjde příště. To už bych na něho mohla mít i peníze, jestli budu pracovat :-D.

    Ta fronta musela být dost drsná. Na druhou stranu... měla jsi s sebou knížky :-D. A Stehlíková za to stojí :-). Co se týče Bareše, od něho jsem ještě nic nečetla, ale láká mě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příště pojedeš i kdybys peníze neměla :D alespoň moc neutratíš za knížky :D navíc můžeme jít spolu, protože se nám stoprocentně nebudou vykrývat směny :D

      To je fakt :D přesně :) mě také :)

      Vymazat
  5. A to je právě ten problém těchto akcí. Mě by zajímali všichni ti autoři a dost by mě štvalo to překrývání programů... :-(

    OdpovědětVymazat
  6. Přemýšlela jsem že bych šla ale po loňském se mi moc nechtělo a navíc autoři, kteří tam byli mi bohužel nic neříkali. Každopádně to nakonec byla pecka jak je vidět a trochu mě mrzí, že jsem tam nebyla. =) Tak snad příště.

    OdpovědětVymazat
  7. Byla to povedená akce. Už se těším na příští rok! :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)