pondělí 8. srpna 2016

RC: Jiskra v popelu

Své tělo a krev zaslibte Impériu, 
srdce si však ponechte.

Originální název: An Ember in the Ashes
Český název: Jiskra v popelu
Autorka: Sabaa Tahirová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Počet stran: 456 s.
Vazba: pevná s přebalem

Obálka je jedním slovem parádní. Kombinace modrého a zlatého písma na černém pozadí je jednoduše senzační a já k tomu rozhodně nemám co dodat. Mimoto má mou oblíbenou hedvábnou obálku. A aby toho nebylo málo, ani pod přebalem Jiskra v popelu nevypadá vůbec špatně.

Každý knihomol ji četl. Většina si ji navíc zamilovala. I z toho důvodu jsem si Jiskru v popelu musela přečíst, jelikož jsem na ni byla neskutečně zvědavá. Zajímalo mě, jestli je to skutečně tak epická fantasy, jak je psáno v anotaci.

Příběh začíná z pohledu Laii, což je dívka z lidu Učenců, jedné tmavé noci, kdy k nim domů přijde Maska s průměrně velkou armádou vojáků. Je to proto, že jejího bratra usvědčili jako zrádce Impéria kvůli jeho skicáři, kam zakresloval jejich zbraně. Okamžitě tedy Darina podezírají ze spojení s učenskými povstalci. Ale jak to doopravdy je? Opravdu se k nim přidal? Všechny okolnosti vypovídají v jeho neprospěch.

Na druhé straně příběhu stojí voják Elias. Zároveň pak taky syn velitelky akademie Šerosráz, krom toho jediné žijící ženské Masky. Měl by být nejlepším vojákem na akademii, čímž také je. Měl by poslouchat rozkazy bez sebemenšího zaváhání. Maska se s ním již dávno měla spojit. Jenže Elias chováním vojáků pohrdá, odpuzuje ho. I z toho důvodu má v plánu zběhnout – a to i navzdory tomu, že nemá zrovna velkou šanci uspět. V každém případě si Eliase jistě zamilujete, na první pohled vás rozhodně zaujme jeho odvaha a touha po svobodě.

Dne, kdy se má Elias stát Maskou, však dojde ke změně plánu a on se tak má zúčastnit nebezpečného klání, ze kterého má vzejít nový císař. Mimo něj se klání účastní tři další Masky – jeho kamarádka Helena, jež má jméno typické právě pro Římskou říši a Impériu je oddanější víc než vlastní rodině. Pak ještě dvojčata Marcus a Zak, jeden horší než druhý, jeden za osmnáct… 

Velitelce Keris Veturia, jak už jsem zmínila, matce Eliase, se však Marcus a Zak nemůže ani náhodou vyrovnat. I když jsem Harryho Pottera nečetla celého, i tak souhlasím s rázným tvrzením na zadní straně knihy, že oproti ní je Dolores Umbridgeová jen amatérka. 

Celý příběh z prostředí dokonale odpovídajícímu Římské říši je vykreslen perfektně, nenašla jsem na něm jedinou chybičku, vadu na kráse… možná jednu – když jsem dočetla, chyběl mi druhý díl a já se proto nemůžu dočkat, až ho budu držet v ruce. V češtině. Překlad byl skvělý, takže když si i druhý díl vezme do parády tatáž překladatelka, bude to ideální. V angličtině to nechci číst z toho důvodu, že si ten požitek ze čtení nechci pokazit svou mizernou znalostí tohoto jazyka.

Nicméně, do té doby, než vyjde druhý díl Jiskry v popelu i u nás (v Americe vyjde letos na konci srpna – už se to blíží!), si první díl rozhodně ještě jednou přečtu. Pevně věřím, že re-reading mi po tak relativně krátké době neublíží. Navíc chci s Eliasem a Laiou strávit další dny v Impériu, přesto dál od Masek a nebezpečí než oni dva.

Tenhle příběh jsem si definitivně zamilovala. Jsou dva druhy recenzí, které jsou pro jejich samotného autora náročné – pozitivní a negativní. Negativní proto, že si s knihou dal někdo práci a vy mu ji zkritizujete, navzdory tomu je to důležité. Pozitivní je přesně tenhle typ recenze, jaký jsem sepsala dneska. Snažíte se, aby recenze neměla jeden nebo dva odstavce, protože kniha je prostě boží a ještě navíc chcete, aby si ji přečetlo co nejvíc lidí. (Tu knihu.)

Jiskra v popelu si svou popularitu rozhodně zaslouží a mě jen mrzí, že nevyhrála v Knižním battlu proti Ódinovu dítěti, ale tak… příště se jí to s druhým dílem povede! No, a jako správný fanoušek Jiskry v popelu se neskutečně těším na její filmové zpracování.

--
Sabaa Tahirová vyrostla v rodinném motelu v Mohavské poušti v Kalifornii. Čas trávila hltáním fantasy románů, plundrováním bratrovy sbírky komiksů a marnými pokusy o hru na kytaru. Vystudovala Kalifornskou univerzitu v Los Angeles a pracovala v deníku Washington Post. Se svou rodinou žije nedaleko San Franciska. 

Román Jiskra v popelu začala psát během nočních směn, když pracovala jako editorka. Kniha vyšla ve dvaatřiceti zemích a dostala se na žebříček bestsellerů New York Times. Navíc filmová práva zakoupila americká společnost Paramount a na koprodukci filmu se bude podílet autorčin bratr Haroon Saleem.

Za poskytnutí výtisku k recenzi opravdu moc děkuji internetovému eshopu Megaknihy.cz.
 

1 komentář:

  1. Už si ji musím také konečně přečíst! Zatím jsem četla jen samé pozitivní recenze, tak snad mě nezklame :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)