středa 20. dubna 2016

RC: Temné lži

Originální název: The Line Between Here And Gone
Český název: Temné lži
Autorka: Andrea Kane
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014
Počet stran: 288 s.
Vazba: pevná s přebalem


Karty byly rozehrány. Asi takhle jednoduše bych ohodnotila obálku, protože v tomhle ohledu se ke knize dokonale hodí a celkově vypadá zajímavě. Navíc skvěle ladí k autorčiným dalším knihám. Jen teda k tomu názvu nevím, jak překladatel přišel vzhledem k tomu, že anglický byl opět jiný, ale to je zase otázka názoru.


Tuhle knihu jsem si rozhodla přečíst z toho důvodu, že jsem před nějakými třemi lety od autorky četla Napsáno krví. Měla jsem ji půjčenou z knihovny, jinak je takřka k nesehnání pro člověka, kdo by ji chtěl mít doma. Navíc na tu knihu jsem ještě na starém blogu uveřejnila svou první recenzi vůbec.

Tým Forensic Instincts se po úspěšné záchraně malého dítěte rozhodl vzít případ Amandy, která marně pátrá po bývalém příteli, který byl prohlášen za mrtvého. Má to ale háček, jeho tělo se nikdy nenašlo a Amandina kamarádka navíc vyfotila muže, který je mu až podezřele podobný. Amanda ho ale nehledá ani tak kvůli sobě, jako spíš kvůli jejich synovi, který trpí vzácnou poruchou imunity.

Bohužel se ukázalo, že pro něj není vhodným dárcem ani Amanda, natož její otec. Jedinou nadějí je pak ztracený Paul Everette. Amanda se tedy rozhodne najmout tým FI a doufá v úspěch. Jako správná matka se nechce smířit s tím, že by její jediné dítě zemřelo.

Jakousi velitelkou celého týmu FI je Casey Woodsová, další ženskou hrdinkou je Claire, která si rozumí se sensibilitou, což mně osobně připadalo velmi zajímavé. Celkově jsou detektivky, kde se objevuje někdo s podobnými schopnostmi, zajímavější než jiné. 

Z mužského osazenstva je to pak Ryan, ten je v týmu odborníkem přes počítače. Zajisté si přijdou na své i milovníci psů, jelikož FI má mezi sebou psího detektiva se jménem Hero. Jméno, které opravdu ukazuje pejskovu hrdinskou povahu.  

Marc Devereaux je bývalým členem Navy SEALs, a zároveň prvním člověkem, s nímž se Amanda při najmutí týmu FI setkala. Připadal mi opravdu empatický, což je v jeho povolání důležité. Celkově byl jejich detektivní tým složen z řady sympatických a rozumných postav, které si prostě nelze neoblíbit.

Oni se celkově všichni chovali jako profesionálové. Tedy, nejen že se tak chovali, oni jimi i byli. Navíc museli postupovat opatrně, ale také rychle, jelikož v sázce byl právě život Amandina čerstvě narozeného dítěte.

Kniha byla opravdu napínavá. Nedokážu říct, jestli se mi víc líbila kniha Napsáno krví nebo tato, obě měly něco do sebe a kromě toho byly i o něčem jiném. 

Co mě navíc potěšilo, byl fakt, že jsem nemusela začít číst prvním dílem, přestože jsem si ho zakoupila a ani jsem se v tom neztratila. Jen mi tedy začátek této knihy mírně naspoileroval konec prvního dílu, ale to už je holt risk a já si ho i navzdory tomu jistě brzy přečtu. 

Mrzí mě, že u nás autorce nevyšlo tolik knih, protože je vidět už jen ze stylu psaní, že píše velice kvalitně a detektivní zápletku vymýšlí vskutku excelentně. Navíc se mi líbí, že nevezme již existující organizaci, ale nějakou vytvoří a ta pak dává dokonalý smysl. Byla bych velmi ráda, kdybych si od autorky ještě nějakou další knihu přečetla.

Za předpokladu, že máte rádi detektivky – tohle prostě je čistokrevná detektivka – tuhle knihu vám mohu doporučit. Vím, že mezi čtenáři moc takových nadšenců nemám, ale minimálně kvůli té sensibilitě si knihu přečtěte. Tuším, že Claire byla asi mou nejoblíbenější postavou. Ne, Claire a Ryan. Rozhodně to stojí za přečtení. Je velká škoda, že u nás autorka nemá tak velkou fanouškovskou základnu.

--
Andrea Kane je americká autorka historických romancí i těch ze skutečnosti. Sama o sobě tvrdí, že je zajímavou kombinací idealistky a pragmatičky – idealistka v ní miluje psaní romancí a pragmatička zase psaní románů plných napětí. Mimoto miluje luštění křížovek.

Během studií milovala Agathu Christie, četla jednu její knihu za druhou a snažila se přechytračit Hercula Poirota. Má ráda staré filmy pro pamětníky, ale nadevše miluje svou rodinu – manžela Brada a dceru Wendi. S rodinou žije v části Bridgewater Township nazvané Martinsville, ve státě New Jersey, USA.

V Česku jí vyšly knihy Dar lásky, Hudební skříňka, Napsáno krví, Zvrácené myšlenky, Odložený případ a Temné lži

Za poskytnutí výtisku k recenzi opravdu moc děkuji nakladatelství Fragment.
 

2 komentáře:

  1. Já detektivky moc nemusím. Když už, tak si pořádně vybírám. Ale třeba se k ní někdy dostanu :-).

    OdpovědětVymazat
  2. O knize uvažuji už delší dobu, ale zatím jsem se úplně nerozhodla. Ale jak tak čtu tvou recenzi, tak si knihu asi přečtu :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)