neděle 7. února 2016

RC: Cizinka - Diana Gabaldon

Láska je silnější než čas.

Originální název: Outlander
Český název: Cizinka
Autorka: Diana Gabaldon
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 712 s.
Vazba: pevná



Obálka druhého vydání Cizinky, které v loňském roce vydalo nakladatelství Omega, zobrazuje oba protagonisty v seriálové adaptaci, kteří se spolu střetávají za zdánlivě nepříjemných okolností, kdy je Claire Randallová odloučena od přátel a snoubence. Prakticky řečeno je jí znemožněn návrat, záhy po ocitnutí do minulosti je totiž unesena. Nikdo jí neřekne jinak, než Saxonka - Sassenach - Cizinka.


Celý příběh Claire začal v roce 1945, kdy se s manželem Frankem Randallem rozhodla odjet na druhé líbánky. Odjíždějí tedy na Skotskou vysočinu, kde Frank pátrá po svých předcích, zejména pak po Jacku Randallovi. Abych byla upřímná, dokud byl v příběhu Frank, nedokázala jsem se do knihy začíst - naštěstí se jednalo sotva o padesát stran příběhu.

Nějakým způsobem jsem stále vyhlížela dobu, kdy se Claire konečně dotkne těch zvláštních kamenů a přenese se do minulosti a nemohla se toho dočkat. Vlastně jsem po celou dobu, kdy jsem knihu četla, na něco čekala. Od okamžiku, kdy se tedy Claire přemístila v čase, jsem z knihy nemohla spustit oči.

Četla se vážně snadno, nebyla tam jediná pasáž, kterou bych nechápala. Možná tak jedna naprosto neopodstatněná hádka mezi Claire a Jamiem, kde se projevily možná až přehnaně feministické názory hlavní hrdinky, které mi v tom okamžiku připadaly možná až příliš radikální. Konkrétné u téhle hádky jsem se musela vrátit o pár odstavců, abych zjistila, že jsem skutečně nic nevynechala.

Naproti tomu byla Claire sympatická hlavní hrdinka. A Jamie jakbysmet - hned, jak se v knize objevil poprvé, jsem si ho zamilovala a připadal mi neskutečně roztomilý, ale jak jsem poznala o pár stránek později, byl zároveň tvrdohlavý (což Claire taky - možná začínám přicházet na kloub té jejich hádce). Zkrátka Skot z osmnáctého století jak se patří.

Už od té doby, kdy jsem se dozvěděla, že vyjde druhé vydání Cizinky, jsem si knihu chtěla přečíst - minimálně proto, abych se mohla podívat na seriál, jelikož ze zásady nesleduji nic dřív než si skutečně knihu přečtu. A jakmile vyšla, nemohla jsem dočkat, až mi přijde, což bylo docela utrpení. Nicméně, mohu říct, že to čekání za to stálo.


Uvítala jsem, že to byla taková nenásilně poučná kniha o tom, jak to v tom osmnáctém století teoreticky vypadalo. Například čarodějnické procesy. Představa, že žena udělala něco, co pro ni v tom století bylo tabu, třeba prokázala mimořádný intelekt a byla proto obžalována z čarodějnictví, nám v současnosti může připadat neskutečná, pro ně to však byl takříkajíc denní chleba.


O to víc si Claire zaslouží obdiv, že se s tím vším velice šikovně poprala, i když v mnohých vyvolala podezření (ovšem ne zrovna z čarodějnictví). Byla ohromně obětavá, dokázala pomoct a využít znalostí, které se naučila ve své době. Takřka neustále přemýšlela nad tím, jak se odtamtud dostane ke kamenům, které ji do osmnáctého století dovedly – to značí určitou cílevědomost.


A jak jsem již zmínila, Cizinka se četla velice rychle. Na to, že má bezmála sedm set stran, bylo obdivuhodné, jak čtivá byla a jsem si proto jistá, že si zaslouží všechny ocenění, kterými byla ohodnocena. 


Na závěr je jistě nasnadě zmínit, že ještě v letošním roce chystá nakladatelství Omega hned dvě pokračování Cizinky v novém vydání a mimoto i nádherné omalovánky s tématikou Cizinky, o čemž jsem se dozvěděla sotva před pár hodinami.

Mohu tedy sdělit, že za předpokladu, že si knihu přečtete, budete mít co dočinění s velmi kvalitně psanou knihou zaměřenou jak na cestování časem, které je pojato vskutku fantasticky, tak s historickým románem s inteligentní hlavní hrdinkou, která má svoji hlavu a nenechá si nic vymluvit. 

Domnívám se, že kniha by mohla zaujmout každého, kdo má rád historické romány s uvěřitelnou dávkou fantasy v podání cestování časem. Pokud už po knize dlouho pokukujete, rozhodně si ji tedy přečtěte, stojí za to.

--
Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Její otec byl Američan mexického původu, naproti tomu matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Než se začala věnovat literatuře, vyučovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software. 

O čtyři roky později se rozhodla psát příběhy s historickou tématikou okořeněnou dávkou fantasy. Debutovala prvním dílem série Cizinka, který se ihned stal populárním, a byla podle něho vytvořena seriálová adaptace.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete zakoupit buď na stránkách nakladatelství Omega 
nebo v eshopu či knihkupectvích v síti Knihy Dobrovský.

12 komentářů:

  1. Moc hezká recenze :) do knížky jsem se začetla loňské léto hned po tom, co jsem zhlédla seriál. Po 150 stranách jsem knížku odložila, protože by to čtení nebylo pro mě takovým překvapením (seriál se drží hodně knižní předlohy). Proto se ke knize vrátím později, až seriál nebudu mít tolik v paměti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Jsem ráda, že jsem se udržela a seriál si nepustila ještě předtím. :) To je rozumné rozhodnutí. :)

      Vymazat
  2. Knihu jsem cetla nekdy minuly rok, myslim ze v listopadu, jak byla udalost "spolecne cteni s cizinkou" a byla jsem z ni naprosto nadsena i kdyz jsem tak nejak ani nedoufala ze se mi bude libit, ale nakonec se tak stalo a uz dlouho mam rozecteny druhy dil, ale jak to ma tolik stranek a ja mam v planu tolik knizek, tak jej ctu jenom na cestach na čtečce.

    Nicmene prvni dil byl opravdu skvely, Jamie je naprosto dokonaly :3 nejak jsem ani neodolala a podivala se na prvni dil serialu a nejak me to teda nevzalo... No treba kdyz bych se divala dal tak ano, ale to nastene asi az v dobe kdy doctu dalsi dily.

    A jinak pekna recenze, a jen malickost, mozna sis toho nevsimla, ale opakuji se ti tam dva odstavce ^^ jsem si rikala jestli ctu odstacev znovu a ono ne xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, o té události vím, také jsem se chtěla účastnit, bohužel mi Cizinka přišla až letos, takže to nevyšlo. Já jsem druhý díl několikrát viděla v knihovně na polici u novinek (ještě než jsem se dostala k prvnímu dílu) a nejsem si jistá, jestli počkám na druhé vydání dalšího dílu nebo si ho půjčím v knihovně v tom starším vydání - vzhledem k tomu, kolik tu mám knihu, tipuji, že to bude ta první možnost. :D

      Souhlasím, Jamie byl báječný. :)

      Jé, to jsem si vážně nevšimla (a ani nedokážu říct, jak je to možné), snažila jsem se změnit písmo, jelikož jsem polovinu recenzi dopisovala ve Wordu tak, aby nebyla recenze napsaná dvojím písmem a asi se to stalo nějak tak... netuším. Každopádně ti moc děkuji za upozornění, už jsem to opravila. :)

      Vymazat
  3. Ahoj, koukala jsem na Tvé video na FB, bylo super, nechceš v tom pokračovat a sdílet i tady na blogu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S jistotou mohu říct, že někdy na začátku března bych ráda zveřejnila video o knížkách, které jsem přečetla v únoru. :) Jinak uvažuji i o jakési videorecenzi na výrobky z poštovného, jelikož mám docela resty, ale nejsem si tím tak docela jistá... každopádně určitě nějaké video ještě natočím, vážně mě to chytlo. :)

      Vymazat
    2. Druhé video ještě lepší, jsi talent, toč, toč ;)
      A co škola? Jak to jde? Jak to tam hodí, co předměty, co Tě baví a co ne? :)

      Vymazat
  4. Jsem ráda, že se ti kniha líbila. Kdyby ne, asi bych s tebou přestala mluvit... dělám si srandu :D... možná :D Prostě nemůžu s tebou nesouhlasit Cizinka je prostě úžasná, už aby bylo pokračování :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na tuto knihu čtu jen samou chválu, teda alespoň v těch recenzích, na které jsem narazila. Osobně jsem ji nečetla, doufám, že se k ní dostanu brzy.

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle si rozhodně chci přečíst! Připíšu si to na svůj nekonečný seznam knih :-D.

    OdpovědětVymazat
  7. Kniha napsané hezky, bohužel Omega totálně zmrvila překlad a zničila hodnotu tak nádherné knihy. Navíc jednání nakladatelství je velice odpuzující a nekalé. Omalovánky mají příšernou kvalitu papíru, nedá se malovat ani pastelkama, natož fixama, či akvarelama.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)