pondělí 16. listopadu 2015

Srdce na obrtlíku se točí...

Srdce na obrtlíku se točí a točí a točí...

Originální název: The Spinning Heart
Český název: Srdce na obrtlíku
Autor: Donal Ryan
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání u nás: 2015
Počet stran: 168 s.
Vazba: Pevná


Obálka je opravdu jednoduchá, ale zato perfektně sedí k názvu. No, a vlastně i v knize mělo srdce na obrtlíku malou roli. Jen musím sdělit, že po sundání přebalu se mi kniha líbí ještě o něco víc.


Abych byla upřímná, nejsem si jistá, co přesně jsem od knihy čekala. Nemyslela jsem si, že mne bude nějak moc bavit, mohu ale říct, že mě ze všeho nejvíc zajímala právě ta detektivní zápletka, kterou jsem tam vlastně pořádně nezpozorovala, což mě mrzí a tím mne kniha vlastně i zklamala.

To samé se dá říct i o hovorovém stylu psaní, který mi úplně nesedl. Nic vůči němu nemám, a pokud je v knize v rozumné míře, přijde mi to v pořádku, ale tady byl všude a mně to nějak nepasovalo. 

Asi bych uvítala, kdyby někdo mluvil spisovněji. Přece jen, je to kniha o irské společnosti a já bych tipovala, že ani tam nikdo nemluví stejným stylem.

Co se postav týče, kniha je vyprávěna z pohledu 21 osob v jedenadvaceti kapitolách a já si nějak o žádné z osob nedokázala udělat jasný obrázek. Každopádně, v každé z kapitol je zmíněna nějaká postava, která později (nebo dříve) příběh sama také vypráví. Objasňuje tím onu zápletku spočívající ve vraždě.

Ani teď netuším, co si mám o knize myslet. Nehledě na to, že získala Cenu Evropské unie za literaturu. Vím, že ocenění není záruka kvality, ale doufala jsem, že by mě kniha mohla alespoň malinko bavit. Místo toho jsem ji četla prakticky z donucení a pak jsem si musela "spravit chuť" nějakou jinou... 

Pozitivní je, že je tahle kniha dost krátká, takže když se ji rozhodnete číst, nezabere vám to moc času. Nechci knihu kritizovat tak, že na ní nenechám nit suchou, nebyla úplně nejhorší, ale ve svém seznamu bych ji zařadila ke knihám, které mě letos tolik neupoutaly... a těch nebylo mnoho, to přiznávám.

Na závěr ještě dodám, že se jedná pouze o můj subjektivní pocit z celé knihy a já tedy pevně věřím, že si jistě najde své čtenáře, kteří ji budou opěvovat. Já mezi ně bohužel patřit nebudu. Každopádně, za předpokladu, že vás kniha zaujala svým námětem, zkuste úryvek, a když se bude líbit ten, jděte do ní. Nehleďte pouze na můj dojem.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Kniha Zlín.

4 komentáře:

  1. Ta recenze zní dost dobře na to, jak sis na ní stěžovala v chatu :D Riskovat četbu Srce na obrtlíku doopravdy nebudu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak určitě by to bylo zajímavé čtení :) Možná si to přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že po této knize nesáhnu, ale recenze je z toho skvělá. Mohla bych se jen zeptat, co přesně se ti na tom nelíbili?

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)