sobota 19. září 2015

Jedno Mrazivé léto

Existuje něco mrazivějšího, než smrt o prázdninách?

Originální název: Sommerfrost
Český název: Mrazivé léto
Autorka: Manuela Martini
Nakladatelství: Fragment
Vazba knihy: brožovaná
Rok vydání v Česku: 2012
Počet stran: 176 s.


Obálka je stejně, jako u Motýlích křídel, které patři do tatáž edice, jednoduchá a krásná. Troufám si tvrdit, že se mi ta růže líbí víc, než ten motýl. A jak jsem zmínila už u včerejší recenze, celkově mě tahle kniha zaujala víc. I po dějové stránce.

Na rozdíl od Motýlích křídel, které mi přišly víc romantické, než napínavé, mne tahle kniha vtáhla do děje už na začátku, kdy se ztratila Lyřina spolužačka Pia. Navíc se nesnažila zradit své přátele kvůli klukovi, a i když se tam jeden objevil - a stejně jako u Tristana jsem z něho neměla dobrý pocit - a bylo poznat, že se jí líbí, zbytečně se se svými přáteli nehádala. To mi bylo sympatické.

Připadala mi inteligentnější, než Elena. Možná to je i tím, že Manuela Martini prvně psala romány pro dospělé a až pak přešla na knihy pro mládež, kdežto autorka Motýlích křídel napsala pouze jednu knihu - nebo byla minimálně jedna kniha přeložena do češtiny, což mi nevadí. 

Ještě tu mám od ní Výkřik do tmy, na nějž se chystám hned po Fangirl a teď si tak u psaní recenze říkám, že bych si v budoucnu teoreticky mohla přečíst i její romány pro dospělé.

Tahle kniha čtenáře vtáhla do děje okamžitě. Nebyla bůhvíjak skvělá, řekla bych, že jsem četla už i lepší knihy, ale bavilo mě ji číst nestyděla jsem se, že čtu knihu, u níž je vzadu napsané Pro čtenářky od 13 let. Možná také proto, že autorka se na knihy pro mládež nespecializuje a taky, že mi to tak nepřišlo.

Lyra, jakožto patnáctiletá dívka mi byla sympatická a dokázala jsem si představit, že bych se v jejím věku chovala jako ona. Tedy, kdybych byla ve stejné situaci. Líbilo se mi, jak se příběh odvíjel a ani chvilku jsem se nenudila. Nelituji toho, že jsem knihu četla. 

Pod thrillerem pro mládež si představuji to, že se postavy v knize budou nějakým způsobem podílet na pátrání a vzhledem k tomu, že to tady tak bylo, mohu s klidným svědomím říct, že tohle je thriller. V posledních chvílích, kdy se všechno začíná vyjasňovat, bych se možná zachovala jinak, ale chápu, proč to udělala. Přece jen nic neměla ověřené.

Její přátelé, jmenovitě pak Bea, Oliver a Patrick, mi přišli skvělí. Vycítila jsem z nich, že se umí podpořit a že by se nenechali ničím ani nikým rozdělit. Ale možná to byl jenom můj dojem a někdo jiný to vidí jinak.

Nejsem si jistá, zda se ke knize někdy vrátím, spíše ne, vzhledem k tomu, že je opět pro mladší, ale mohu říct, že jsem vážně ráda za to, že jsem ji četla. Bavila mě. Dokonce i dvacetiletou studentku vysoké školy bavila, myslím si tedy, že pokud si knihu přečte někdo starší, než je věk uvedený vzadu na obálce, nebude litovat.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Fragment.

6 komentářů:

  1. Ačkoli to vypadá lépe než ta minulá kniha, nemyslím si, že je to můj šálek kávy. Ale možná, jestli se budu někdy moc nudit, zkusím to. Úžasná recenze, jako vždy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro chvilku nudy je to dobrá kniha, taková jednohubka... děkuji. :)

      Vymazat
  2. Mě osobně nepřišla vůbec napínavá protože mi bylo dost věcí od začátku jasných a hrdinka se na můj vkus chovala občas tak hloupě až mi to lezlo na nervy, ale odpočinková četba asi dobrá.... =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, chápu, ne každému ta kniha může pasovat. Já si každopádně tuhle knihu přečetla radši, než Motýlí křídla, která mě na závěr nepřekvapila vůbec. Co jsem se třeba dívala na komentáře na GoodReads a Databázi, jejich autoři se víceméně vyjadřovali stejně, jako ty. No, každopádně je to kniha spíše pro mladší čtenáře. :)

      Vymazat
  3. Viděla jsem ji v knihkupectví, ale není to nic pro mě - mám raději romantiku, humor a tak.. (výjimka jsou knihy Dana Browna)... Ale Fangirl se mi moc líbila - mám na to na blogu i recenzi - takže jsem zvědavá, jak se bude líbit tobě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Navíc je pro mladší... knihy od Kateřiny Petrusové by tě jistě mohly zaujmout, bych řekla. :) Dan Brown je klasika a já nedočkavě čekám, až mu vyjde další kniha - možná bych si to čekání mohla ukrátit nějakým re-readingem... ale vážně nechápu, proč se s tím tak loudá. :D No, jsem hodně zvědavá, o čem bude jeho další kniha. :)
      Na tvou recenzi mrknu. :) Já ji včera (vlastně dneska chvíli po půlnoci) dočetla, takže recenzi se pokusím sepsat co nejdřív. :) A líbila se mi, dokonce mě v jedné části i rozbrečela, jako doopravdy rozbrečela, což se mi moc často nestává. :)

      Vymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)