úterý 30. dubna 2019

Odhalíme tajemství Medvěda a slavíka? | Recenze knihy


První listopadová vichřice otřásala holými stromy, když na Marinu přišly porodní bolesti, a první pláč dítěte se mísil s jejím kvílením. Marina se na dcerku, kteoru právě přivedla na svět, radostně usmála. "Jmenuje se Vasilisa," řekla Pjotrovi. "Moje Vasja."

Originální název: The Bear and The Nightingale
Český název: Medvěd a slavík
Autorka: Katherine Arden
Edice: King Cool
Rok vydání: 2018
Počet stran: 337 s.

Obálka této knihy je jednoduše nádherná a čtenáři ukazuje, že se dostal k nádhernému magickému příběhu inspirovaného ruskými pohádkami. Předsádka v této knize je rovněž krásná. Na grafice této knihy si v Dobrovském rozhodně dali záležet. 


Původně jsem si tuhle knihu ani moc nechtěla přečíst, připadalo mi, že bude náročná a navíc mě ani nijak nenadchlo přečíst si příběh z prostředí Ruska. Pak jsem si ale důkladně pročetla anotaci a najednou mě kniha začala o to víc lákat. Prve jsem se asi bála i toho, že tam bude hodně ruského folklóru, kterému nebudu rozumět a k tomu ještě navíc ruská jména. Nicméně po dočtení musím říct, že se mi ta ruština asi začala líbit a to prostředí bylo také krásné.

Hlavní hrdinkou je mladá Vasilisa Petrovna. Dívka, které nikdo neřekne jinak než Vasja. Narodila se za listopadové vichřice a Marina, její matka, zemřela při porodu. Marině každý před porodem radil, aby se Vasji zbavila, ještě dokud je v ní, jelikož na porod neměla dostatek sil, ale nikoho neuposlechla. Cítila, že její nejmladší dcera se bude podobat její matce. 

Stejně jako Marinina matka, i Vasja měla ten dar. Mohla vidět zvláštní tvory, kteří po generace pomáhají jejím lidem a oni se o ně za to starají, přestože je nevidí. Uctívají je a nosívají jim různě obětiny. Je to třeba bytost zvaná Domovoj, který se stará takzvaně o teplo rodinného krbu, pokud se o něho lidi starají, pokud v něho věří… 

Po smrti Mariny je Pjotr, otec Vasji, na všechno sám. Teda, má Duňu, která mu pomáhá starat se o děti a o Vasju hlavně. Z Vasji pomalu roste divoška a Pjotr se proto domnívá, že jí chybí ženská ruka a on sám stárne a už na ni moc nestačí. 

Přiveze si proto Annu, tuším, že sestru Mariny. Anna má stejný dar jako Vasja, ale ani zdaleka není tak odvážná. Naopak je ustrašená a daleko lépe zmanipulovatelná. 

A aby toho nebylo málo, přijíždí k nim do kostela Otec Konstantin. Mladý kněz, který chce šířit víru a vymýtit právě ty dobré bytosti, které Vasja vidí a jichž se Anna bojí. Spoléhá v tom právě na Anninu slabou stránku. Vasja mu učarovala a touží ji zkrotit, jenže nepočítá s tím, že ona je prostě svá.

Konstantin lidi učí věřit v Boha a nutí je odvracet se od všech těch Domovojů a jiných tvorů. A daří se mu to. Slábnou. Naneštěstí se probouzí ty zlé bytosti, před nimiž obyvatele chránili, a nikdo není v bezpečí. A jak už asi všichni tušíte, pomoct může jedině Vasja, když vyhledá Mrazíka. Jenže ač každým rokem stárne, pořád je to dítě. A dost možná je to na ni moc velké sousto. 

Tahle kniha se mi opravdu líbila. A abych pravdu řekla, připomínala mi Naslouchače - tím, že je zde mladá hlavní hrdinka, je tu svět, který je podobný našemu, ale přesto není úplně stejný a zároveň se autorka vyvarovala romanci. Ač jsem občas měla nutkání Vasju dávat dohromady s Konstantinem, skutečnou romantickou linku jsem tam neviděla. Nicméně Ilan v Naslouchači jsem taky spojovala s Kapitánem Pětadvacítky, takže i v tomhle směru mi to vlastně přijde podobné. 

Nemohu vám proto zaručit, že když se vám líbil Naslouchač, bude se vám líbit i Medvěd a slavík, ale je to krásně vykreslený příběh. Nezačetla jsem se do něho sice úplně od začátku, ale bavilo mě to a už se nemůžu dočkat, až se pustím do druhého dílu a to do Dívky ve věži. Moje intuice mi říká, že se mi bude líbit víc. A moje intuice nikdy nelže. Teda většinou. 
 
--
Katherine Arden je americká spisovatelka a kniha Medvěd a slavík je její prvotinou. První ročník studia na střední škole strávila v Rennes. Poté, co byla přijata na Middlebury College ve Vermontu, o rok odložila zápis a přestěhovala se do Moskvy. Na Middlebury se pak specializovala na francouzskou a ruskou literaturu. 

Po získání bakalářského titulu se přestěhovala na Havajské ostrovy na Maui, kde vykonávala různé práce od psaní grantových žádostí po dělání palačinek až po práci soukromé průvodkyně. Momentálně žije ve Vermontu, ale vzhledem k její cestovatelské vášni může být za rok zase někde jinde.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství a knihkupectví Knihy Dobrovský. Knihu Medvěd a slavík si můžete zakoupit buď na jejich eshopu nebo v kamenné prodejně. :) 

3 komentáře:

  1. Moc ráda čtu, že se do Winternight trilogie někdo zamiloval tak jako já! Úplně mě to pohltilo. A taky děkuju za tip na další knihu, za toho Naslouchače :) Dívka ve věži je stejně dobrá! Věř mi!

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vypadá moc pěkně :) Teda musím přiznat, že mě neskutečně zaujal obal, grafika vypadá hodně zvládnutá!

    OdpovědětVymazat
  3. Je to skvělá kniha! Taky jsem měla ze začátku obavy z ruského folklóru, protože Rusko, že jo :-D. Ale úplně mě to pohltilo. Akorát jsem se občas bála :-D. A dávat Vasju dohromady s Konstantinem? Nééé. I když taky jsem doufala, že se třeba změní. Já fandím Vasji a Mrazíkovi. Jsem jediná, komu přijde Mrazík docela sexy? :-D Hlavně ve druhém díle, který si doufám brzo přečteš. Já ho mám teď rozečtený a je to ještě lepší!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)