sobota 20. října 2018

RC: Šlehačková oblaka Terezy Salte

To svoje štěstí si budete muset ze života vyšťourat sami. Já vás možná jen malinko navedu jako učitelka na první svíčku bojovky.

Název knihy: Šlehačková oblaka
Autorka: Tereza Salte
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2017
Grafická úprava: Lucie Jelínková
Počet stran: 269 s.
Vazba: pevná s přebalem

Na obálce máme samotnou autorku knihy. Terezu Salte. Tereza sedí na houpačce, která je jakoby zavěšená v oblacích. Hledí do notebooku, aby byl dán důraz na to, že jde o bloggerku. Dle mého názoru je obálka laděna do velice příjemné modré barvy. 

A pod přebalem je také krásná. Poslední dobou, když knihu čtu, tak přebal nesundávám, ale u této knihy, když jsem ji četla, jsem měla chuť ho sundat a kochat se tou minimalistickou obálkou. A předsádka je rovněž krásná, jsou na ní mraky. Oblaka. Šlehačková oblaka. Mohu tedy říct, že po grafické stránce je kniha na jedničku s hvězdičkou.


Důvod, proč jsem si tuto knihu chtěla přečíst, byl ten, že na Databázi knih je jedna knižní výzva. Ta výzva spočívá v tom, že máte dvacet témat a musíte tak přečíst dvacet knih, kde budou bodem právě tato témata. 

Jedním z nich je, že si máte přečíst knihu, ve které se hlavní hrdinka jmenuje stejně jako vy. A světe div se, ač jsem Tereza a těch je všude plno, v knižním světě jich zase tolik nenajdete. (V práci jsem taky jedna jediná, jen tak mimochodem.)

Abych byla upřímná, Terezu jsem nikdy nijak zvlášť nesledovala a jestli jsem někdy na její blog narazila a něco si z něho přečetla, nepamatuji si to. Zkrátka a dobře, její pravidelnou čtenářkou nejsem, ale přesto mě kniha zajímala.

Tereza je Češka, která se jednoho dne sebrala a odstěhovala se do Norska za jedním pohledným Norem. Odstěhovala se několik set kilometrů daleko od domova, od přátel a od rodiny, aby vlastně začala zase někde jinde, kde ji krom toho jednoho Nora nikdo nezná. A v té době začala psát i svůj blog, který nabyl na popularitě.

A nejvíc mi chyběly asi ty vzpomínky, které se na mě smály z výloh, kolem kterých jsem denně chodila, tramvajových zastávek, na kterých jsem tisíckrát čekala, zašlapaných kanálů, které jsem z trucu přeskakovala a zapadlých kaváren, ve kterých jsem si do šálku kafe malovala budoucnost.

Je populární natolik, že už dvakrát za sebou vyhrála soutěž Czech Blog Awards. Cenu popularity mezi bloggery, youtubery, instagrammery a influencery. A v roce 2017 se jí povedlo vydat tuhle knihu složenou ze zápisků, které dávala na blog. Tedy pokud se nemýlím. 

Terka zde píše o tom, jak se do Norska přistěhovala, jak tu začala hledat práci, jak se tu zasnoubila a jak se vdala. To všechno píše s motivací sobě vlastní. O tom, že nikdy není pozdě změnit svůj život, když to potřebujete. 

V knize jsou krásné myšlenky, hodně z nich jsem si v knize i založila, abych se k nim mohla kdykoli později vrátit, takže už jen kvůli nim vlastně vůbec nevadí, když si knihu přečte i někdo, kdo autorku třeba vůbec nezná a nikdy ji nesledoval. Samozřejmě je to výhoda, protože Tereza hodně věcí seškrtala.

Celkem mě mrzí, že víc nerozepsala svoji svatbu. Jsem si jistá, že o ní daleko víc psala na blogu, ale tohle byla věc, která by mě na celé knize zajímala nejvíc a dostala v knize jenom takový malý prostor. A tohle je také i důvod, proč knihu nehodnotím plným počtem. Protože jako na jednu stranu mě to vážně hodně bavilo, ale na tu druhou? Ale no tak, chtěla jsem vidět, jak probíhá svatba s cizincem.

Líbila se mi kniha, její pojetí, její myšlenky, její grafická úprava a ten malý formát do kabelky? Tak ten rovněž. Natolik, že ho také musím zmínit. U Motta jsou obdobné formáty vlastně normální, takže se nedivím, že i tahle kniha je praktičtější a spíš se vejde do kabelky než nějaká tlustá bichle.

Jediná věc, co musím kritizovat, je to, že v knize nebylo zmíněno všechno, co jsem si představovala a co jsem chtěla, aby bylo v knize zmíněno. V tomhle ohledu byla kniha hodně useknutá a to byla dle mého názoru škoda. Respektive to, že byla useknutá v těch nesprávných momentech, jelikož by se dle mého názoru dala zkrátit někde jinde a ne na té svatbě.

Jestli autorku znáte a její blog pravidelně čtete, tuhle knihu jste si už zaručeně stihli přečíst, ale pokud ne, tak vám ji mohu doporučit. No, a jestli jste na tom jako já, asi vám řeknu, abyste si nejdřív malinko načetli autorky blog, abyste věděli, do čeho jdete a zdali vám její styl psaní sedne.

--
Tereza Salte se narodila 21. května 1988 a vyrůstala s rodiči a sestrou v Praze. Vystudovala politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Vždycky toužila žít a studovat v cizině a Skandinávie pro ni byla velkým snem. Do Osla se přestěhovala v roce 2011 a na Univerzitě v Oslu studovala magisterský obor Culture, Environment a Sustainability. 

V Oslu bydlela až do roku 2015, poté se se svým norským manželem Johnem Erikem vrátila do Prahy, kde spolu momentálně bydlí a provozují agenturu reprezentující bloggery – Elite Bloggers. V srpnu roku 2017 se jim narodil syn William. 

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy.cz.
 

2 komentáře:

  1. Na tuto knihu jsem často koukala. Hodně byla propagovaná, chválí si jí všichni okolo a má pěknou obálku. Přesto jsem si říkala, zda by mě ten příběh vůbec bavil, přeci jenom číst si o tom, jak se jiným splnil sen.. No ale ono to fakt vypadá jako dobrá kniha a možná bych se po ní i podívala =)
    PS: Vítáme tě zpět na blogu =)

    OdpovědětVymazat
  2. Světě div se, já autorku jako blogerku vůbec neznám :)Ale knížku bych si ráda přečetla :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)