neděle 24. září 2017

RC: Láska v prachu hvězd

Originální název: Our Chemical Hearts
Český název: Láska v prachu hvězd
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2017
Počet stran: 304 s.
Vazba: brožovaná

Když jsem se úplně poprvé podívala na obálku, viděla jsem zlatou rybičku, která pluje v prachu hvězd. Ani nevím, proč mi prve nedošlo, že tím prachem hvězd jsou stíny Henryho Page a Grace Townové. 

Obvykle obálky hodnotím kladně a vlastně nevím, co bych této vytkla, ale něco mi na ní nesedí… možná právě ta zlatá rybička na mě působí jaksi zvláštně. 


Vlastně jsem si tuhle knihu předtím, než mi byla zaslána, nějak netoužila přečíst, ale říkala jsem si, že když mi byla navrhnuta, mohla bych ji zkusit s tím, že se mi třeba bude líbit. Nic jsem od ní nečekala. Ani to, že by se mi mohla či nemohla líbit. 

Měla jsem k ní takový neutrální postoj a vlastně stále ho mám. Měla jsem ho i potom, co jsem knihu dočetla – nic jsem necítila. Neměla jsem radost, že jsem knihu dočetla, ale ani jsem vůči tomu necítila ani smutek.

O hlavním hrdinovi Henrym si každý myslí, že je gay. Nikdy neměl přítelkyni a ani se mu nikdy žádná holka nelíbila, takže k tomuhle přesvědčení začne pomalu sklouzávat i on. Nicméně jednoho dne do jejich třídy nastoupí Grace Townová a Henrymu se v žádném případě nezačne líbit. Přijde v klučičím oblečení, není nijak zvlášť upravená… musel by bát blázen, aby se do ní zamiloval.

Grace je smutná holka. Nebudu říkat proč, jelikož to by byl spoiler, takže na tuhle věc si budete muset přijít sami. Každopádně se jí stala věc, hodně ošklivá věc, kvůli které je taková, jaká je. 

Nemám dojem, že bych ji znala, ale takovou tragédii by neměl nikdo zažít a tím spíš ne, když je člověk takhle mladý. V každém případě tím trpí. Užírá se tím a nijak valně o sebe nedbá. 

A ač se do ní Henry nezamiloval na první pohled, zamilovává se do ní postupně a chce udělat všechno pro to, aby Grace byla znovu šťastná a aby se na něj dokázala usmát. Jenže možná je Grace zlomená až moc… 

O této knize se mi velice těžce píše. Hodně špatně se mi o ní mluví… protože vlastně vůbec netuším, co k ní říct. Trochu jsem doufala, že po přečtení knihy budu moudřejší, ale vzhledem k tomu, že mě tato kniha nijak zvlášť nebavila, asi se není moc čemu divit.

Co se mi na knize líbilo a díky čemu měla kniha trochu spád a neubíhala tak pomalu, byly pravě nějaké chaty, takové ty věci, co do knihy primárně nepatří a jenom ji obohacují, aby to nepůsobilo tak ploše.  A upřímně mě vážně mrzí, že o ní nemůžu napsat žádná kloudná slova, ale vážně to byl příběh o ničem.

Celý ten vztah mezi Henrym a Grace byl ztráta času – omyl, celá tato kniha byla ztráta času a tím nemyslím svého času, ale času autorky. Zkrátka bych asi přivítala, kdyby kniha skončila jinak, pak bych měla alespoň trochu pocit, že to bylo o něčem a třeba bych na ni změnila názor. Protože obyčejně závěr knihy dělá hodně, že ano. 

Je hodně těžké hodnotit knihu po třech měsících, kdy jste ji dočetli, ale daleko těžší je ji hodnotit i po jednom dni po dočtení, takže tohle vyjde prakticky nastejno. Byl to pokus, jestli se mi to bude líbit a nevyšel. Bohužel, moc mě to mrzí, ale nic s tím nenadělám.

Jsem nicméně toho názoru, že někomu by se tato kniha jistě líbit mohla – minimálně proto, že je to čistokrevná young adult, takže si myslím, že číst ji tak před sedmi osmi lety, jsem z knihy maximálně nadšená. 

Mám ráda YA knihy, ale pravdou je, že čím jsem starší, tím větší je riziko, že mi prostě nepadnou do noty. Musím prostě vybírat pečlivěji. 

Pokud vás tato kniha zajímá a nějakým způsobem vás zaujala, jděte do ní, nenechte se odradit mým hodnocením a udělejte si na ni svůj názor. Za předpokladu, že jste sice zaznamenali její vydání, ale nijak se po ní nepídíte a čekáte, jestli vám ji osud přivede do cesty, no… nechte to tomu osudu.

--
Krystal Sutherlandová je Australanka, ale žila i v Hongkongu nebo Nizozemsku. Jako dítě se nechtěla stát spisovatelkou. Láska v prachu hvězd je její debut, ale pilně pracuje na svém dalším románu.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský – mrzí mě, že se mi kniha nelíbila, ale věřím, že někomu radost jistě udělá. :) 

2 komentáře:

  1. Docela se mi líbí obálka, ale obsahem mě neláká.

    OdpovědětVymazat
  2. Ta obálka vypadá nádherně! Ale k YA už jsem dost skeptická. Takové ty romantické pubertální příběhy už mě moc nelákají (teda nelákaly mě ani dřív), pokud v tom není nějak fantasy prvek :-D.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)