středa 1. června 2016

RC: Kráva nebeská

Neuvěřitelná pouť jedné krávy,
rachitického krocana s německých přízvukem
a židovského vepře, která změní svět!

Originální název: Holy cow
Český název: Kráva nebeská
Autor: David Duchovny
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2016
Počet stran: 184 s.
Vazba: pevná s přebalem


Obálka se mi zdá jednoduchá, přesto až do puntíku splňuje vše o čem kniha je – o jedné krávě nebeské, která mermomocí chtěla změnit svět a tak se jednoho dne rozhodla, že odcestuje do Indie, kde jsou krávy posvátné a tím pádem jí nehrozí jatka. Jenže, kde žije, se nic neutají a s ní na cestu se tedy vydává jeden německý krocan a židovský vepř.


Také mi obálka trochu připomíná kravího Ježíše na kříži, pokud to tak můžu napsat v souvislosti s anglickým názvem knihy – jak možná víte, v angličtině je Bible Holy Bible. Ale aby nedošlo k mýlce, krávy nevěří v Boha jako lidé, možná tak v Boha v podobě krávy… anebo víte co? Zeptejte se Elsíe Bovaryové, ta vám to všechno řekne lépe.

Vlastně jsem se po celou dobu, kdy jsem knihu četla, neubránila myšlence, že Elsiino příjmení vzniklo s pomocí slavného románu od Gustava Flauberta Paní Bovaryová, viz vlastně i jméno počínající na E. Jistě je to jen moje smyšlenka, ale po pravdě by mě opravdu zajímalo, jak autora to jméno skutečně napadlo. Tedy vlastně spoluautora, pardon, Elsie

Tahle bajka mě zaujala už v knihkupectví, kde mě na zadní straně přebalu dost pobavila pasáž, v níž se Elsie ptá, proč spolu lidi nekomunikují jako normální zvířata a že je toho spousta, kolik toho na nás nechápe. Zároveň jsem byla samozřejmě zvědavá, jak dopadne pouť tří zvířat, jak se dostanou do letadla bez toho, aby vzbudily pozornost a jestli Operace Indie zdárně skončí.

Je to dost útlá knížka, takže vám zabere jeden volný den, maximálně dva za předpokladu, že nebudete mít na čtení tolik času. Nicméně, čte se dost dobře a po přečtení dostanete okamžitě chuť přečíst si ji podruhé a třeba pomaleji, abyste si ji vychutnali ještě víc a zatrhli si dvojnásobně víc pasáží, které jsou neskutečně poučné, ale třeba zrovna z úst (z huby?) krávy působí legračně.

A já se u knihy vyloženě dávila smíchy. Smála jsem se tak, že si spolubydlící musela myslet, že mám záchvat a divím se, že ji to nezneklidnilo. Patrně by mě nechala umřít, tak je to! Zase odbočuji, jsem to ale kráva. Asi bychom si s Elsie měly hodně co vyprávět. Ačkoli když jsem vyšla ven a chtěla jsem trochu vyděsit vnější okolí svým smíchem, už to nebylo stejné a já poznala, že jsem tak nějak automaticky přeplula do té části, z níž bych si měla vzít ponaučení a ne se jí nestydatě řehtat.

Jednoduše, už nikdy na krávy, prasata a ani krocany nebudete nahlížet stejně. Prase Šalom, které se občas potí jako prase, bylo prostě skvělé! Krocan Karl, který se rozhodl jet do Turecka, jelikož podle něj bylo pojmenováno podle krocana… i když mi trochu lezl na nervy, ale také byl správně praštěný či jak bych ho jinak popsala. No, a ke krávě Elsie snad ani nemusím nic říkat, když mě celá kniha, která byla z jejího vyprávění, oslovila. Jako u správné bajky, i zde najdete jakési poučení. To vám však já neřeknu, k tomu si tuhle knihu musíte přečíst.

Bezesporu vám ji doporučuji. Pokud jste četli Lososa, který se odvážil vyskočit výš, jehož jsem recenzovala, jsem si jistá, že se vám bude líbit i tahle kniha. (A pokud nečetli, můžete si ho přečíst po Krávě nebeské.)

--
David William Duchovny se narodil 7. srpna 1960. Je americkým hercem a režisérem, známým zejména pro postavu speciálního agenta Foxe Muldera, kterého ztvárnil v seriálu Akta X v letech 1993-2001. Dále také sukničkářského spisovatele Hanka Moodyho ze seriálu Californication z let 2007-2014.  

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji knihkupectví Dobré-knihy.cz.
 

5 komentářů:

  1. Kráva ještě neměla tele, býci ji moc nezajímají, ale už vesele dává mléko. No nevím nevím.

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám na ni spadeno už dlouho, ale zatím se mi do rukou nedostala. Snad se k ní brzo dostanu, protože recenze mě nalákala ještě víc.

    OdpovědětVymazat
  3. Když jsem viděla název té recenze, zarazilo mě to, ale teď už to chápu. Nezní to špatně, možná si to přečtu, až na to narazím.
    Jinak, krásná recenze, jako vždy!

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem ještě nikde neviděla, každopádně vypadá zajímavě a hlavně zábavně, což se mi u knih poslední dobou líbí. Pokud na ni někde narazím, zkusím si ji přečíst. =)

    OdpovědětVymazat
  5. Je naprosto jasné, že tuhle knihu nemůžu vynechat! Uvidíme, jestli ji budou mít v knihovně.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)