úterý 29. března 2016

RC: Samotář

Nejnudnější nájemný zabiják na světě.

Originální název: Ghosts
Český název: Samotář
Autor: Mark Dawson
Nakladatelství: Alpress
Edice: Klokan
Rok vydání: 2015
Počet stran: 272 s.
Vazba: pevná s přebalem

Obálka na mě působí tak, že by mělo jít o napínavou knihu. Máme tu Johna Miltona, bývalého nájemného zabijáka, který před někým prchá do schodů. Písmo odspodu nahoru působí vcelku dobře a k dalším knihám z tohoto nakladatelství se kniha určitě hodí a na poličce v knihovně se bude vyjímat. Není to nic převratného, ale v rámci toho, že ani samotný obsah není nic extra, nic vůči tomu nemám.


Když jsem si pročetla anotaci a dozvěděla se, že je kniha o nájemném zabijákovi, i když jen bývalém, kniha mě zaujala. Čekala jsem, že v ní autor zmíní jakési vraždy, ale místo toho nás zahltil prakticky zbytečnými informacemi o tom, jak John Milton prchá před vším možným.

Ne, vůbec nebyl v anotaci označen jako bývalý nájemný vrah. Působil na mne lehce zbaběle a celkově mě kniha opravdu dost nudila. Hodně špionáže, žádné pořádné vraždy, takhle jsem si tenhle příběh rozhodně nepředstavovala.

Musím sice uznat, že mě kniha z počátku bavila, ale to nemělo dlouhého trvání. Dočetla jsem zhruba do sté stránky, kam ještě smím jakž takž hodnotit a to z toho důvodu, že jsem u knihy usínala! 

Jsem si jistá, že to nebylo tím, že bych byla unavená, spíš jsem byla znechucená. Navíc jsem projížděla komentáře ke knize na Databázi knih, kde padla zmínka o nepříliš pěkném konci.

Vlastně jsem se i téměř ztrácela v ději a neměla jsem tušení co se vlastně děje. Řeknu to takhle, ty zdlouhavé popisy prostředí byly strašné a zabíjely tak jakoukoliv akci, jejíž předzvěstí byla právě obálka s běžícím Johnem do schodů.

 Abych byla upřímná, k téhle knize mě napadá jediné - nájemný zabiják, jehož příběh tě zabije. Skutečně jsem doufala, že se to nějak rozjede, že se mi to zalíbí a vězte, že tahle recenze se mi vůbec nepíše lehce, ale bohužel se tak nestalo a já se rozhodla, že se jejím čtením již nebudu dál trápit.

Pokud si však knihu chcete mermomocí přečíst, nebudu vám v tom bránit. Za předpokladu, že od toho očekáváte to, co jsem čekala já, nepouštějte se do toho, abyste pak nebyli zklamaní. Ale jestli si rádi přečtete kteroukoli knihu se špionážní tématikou, tahle kniha je určena přímo vám a v tomhle ohledu bych vám ji i doporučila, jen musíte počítat s tím, že třeba vůbec nesplní vaše prvotní očekávání.

--
Mark Dawson se narodil ve Velké Británii, vyrůstal pak v Manchesteru a Chicagu. Pracoval jako právník a v současné době pracuje v londýnském filmovém průmyslu. V současnosti žije ve Whiltshire se svou rodinou a kromě série s Johnem Miltonem vydal například ještě sérii Beatrix Rose.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji Knihcentru.

4 komentáře:

  1. Nikdy jsem nevěřila, že se dá pokazit kniha o nájemném zabijákovi. Pomalu mám chuť jednu napsat, abych to vyrovnala (ale ne, vrahů už jsem vymyslela dost) :-) Každopádně, krásná recenze.
    Pardon, že ti vůbec nekomentuji, nějak jsem neměla náladu číst o knihách, když poslední dobou moc nečtu samotné knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel dá... ale klidně napiš! Určitě bych si to moc ráda přečetla. :) A ještě lépe, kdyby se ti to povedlo vydat! :) Děkuji. :)
      Jasně, to chápu, nevadí - taky už si ani nepamatuji, kdy jsem u tebe naposledy komentovala... ale snad to brzy napravím. :)

      Vymazat
  2. Já si ji možná přečtu, přestože tvá recenze není moc pozitivní :-D. I když teď mám doma tolik knížek, že absolutně netuším, kdy se k ní dostanu :-D.
    Jestli tě zajímají knihy s podobnou tematikou, tak doporučuji Misi od A. Zadoffa. Mají ji i v LK :-). Naprosto úžasně se to čte :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka se mi moc nelíbí. A myslím, že se jí ani nepřečtu.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)