čtvrtek 18. února 2016

RC: Losos, který se odvážil vyskočit výš

'Život je tak nesnesitelný!' řekl Stříbrný losos, 
ale vlastně to neřekl on, 
ale jiný Stříbrný losos uvnitř jeho samého.
A tehdy přišla odpověď: 
'Ale ty ho přesto musíš unést.'

Originální název: The Salmon Who Dared to Leap Higher
Autor: Ahn Do-hyun
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 78 s.
Vazba: pevná

Obálka působí neskutečně mile a máme tu to, o čem kniha je - o lososovi, který vyskočil výš. Vážně mě nenapadá nic, co bych jí vytkla, jen je nutno dodat, že ve skutečnosti má kniha ještě takový jiný (příjemnější) druh zelené. Navíc i pod přebalem vypadá takřka úplně stejně, což hodnotím kladně.


Musím říct, že na tuhle bajku jsem se opravdu těšila. Dokonce mám dojem, že jsem někde zahlédla srovnání s Malým princem, a přestože toho jsem zatím nečetla, řekla bych, že tahle tvrzení jsou pravdivá.

Je to naprosto kouzelná kniha o odvaze. Kniha plná filozofických myšlenek a otázek, které se hodí nejen k lososům, ale také k lidem. Je to kniha, díky které se nad vším tím můžete zamyslet a pokaždé, když si ji přečtete, v ní najdete něco nového, co se vám zaryje do srdce.

Mimoto je to příběh vážně poetický, s čímž souvisí to, že autor píše především básně. Navíc je kniha dost tenká, má bezmála osmdesát stran, takže i kdyby člověka nebavila (o čemž pochybuji), i díky podstatně větším písmenům ji přečte za den, v případě nouze za dva.

Právě proto, že je to tak tenká a filozofická kniha nějak pořádně nemám, co bych k ní dál řekla. Abych tak zmínila, myslím, že tahle kniha by mohla být taková moje Bible. Ano, je předvídatelná (píše se o tom i v anotaci), ale to život lososů taky. No, a svým způsobem i život lidí. 

Narodíme se, zamilujeme se, máme děti a zemřeme. To je přirozený kolotoč života. Ale chceme z něho vůbec vystoupit? Lidský život se opravdu v mnohém tomu lososímu podobá a možná proto je tak kouzelný.

V knize najdete spoustu pravdivých ponaučení - například to, že někdy ta jednodušší cesta může být náročnější než ta, která nám připadá složitá. Záleží jen na nás, jakou cestou se rozhodneme jít, ale vězte, že pokud si ji zjednodušíme, minimálně budeme akorát za zbabělce anebo by to pro nás skončilo tragicky.

Pravdou také je, že některé pasáže jsem zrovna v tu chvíli nepochopila - to však neznamená, že až si knihu přečtu někdy příště, nepřijdu na to. Každý člověk je jiný. Asi si ji nepřečtu bůhvíjak brzy, přece jen tu mám i jiné knihy, ale již nyní se těším na svůj další zážitek se Stříbrným lososem.

Navíc, po dočtení jsem si uvědomila, že už asi nikdy nebudu schopna pozřít lososa bez toho, abych se zamyslela nad tím, jaký mohl mít život, kdyby ho někdo nechytil a nezabil. Ne že by ze mě udělala vegetariána, ale spíše mě donutila se zamyslet nad lidmi s fotoaparátem a lidmi s rybářskou sítí, kteří lososy zbavují jakékoliv další příležitosti dokončit jejich život. Také to, že občas (nejen) lososům ubližujeme tím, že se o ně přehnaně staráme.

Na závěr bych snad jen dodala to, že byste si knihu měli přečíst už jen proto, jak je krátká a jak skvělé má myšlenky, z nichž některé jsem nastínila v této recenzi, ale přestože má novela osmasedmdesát stránek, je to jen zlomek toho, co v ní najdete při čtení. Já Lososa, který se odvážil vyskočit výš doporučuji. Nikomu neublíží se nad tím vším zamyslet. Kromě toho, co jsem již řekla, má ještě nádherné ilustrace, které knihu báječně doplňují.

--
Ahn Do-hyun je korejský básník, jehož knihy se staly bestsellery a prodávají se v počtu mnoha milionu kusů. Narodil se roku 1961 v Yeochonu v Koreji a absolvoval univerzitu Wonkwang, kde studoval korejskou literaturu. Do světa písemnictví vstoupil v roce 1981, kdy jeho báseň Řeka Nakdong zvítězila v prestižním hlasování časopisu Daegu Maeil Shinmun. Svůj talent potvrdil i v následujících letech, v nichž vyhrál další literární soutěže a stal se tak jedním z nejoblíbenějších korejských básníků. V próze uspěl díky celosvětově úspěšné knize Losos, který se odvážil vyskočit výš, čímž přeskočil dosavadní národní věhlas.


Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete zakoupit na stránkách nakl. Omega

3 komentáře:

  1. Obal vypadá moc pěkně a knihu si určitě někdy přečtu, protože je lákavá.

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodně mě kniha zaujala :-). Mám podobná témata ráda, takže si to asi brzy přečtu :-).

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)