středa 20. ledna 2016

RC: Arkádie - Vzpoura

Mafiánská série hrdě pokračuje...
a je napínavější než předtím.

Originální název: Arkadien brennt
Český název: Arkádie - Vzpoura
Autor: Kai Meyer
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2015
Počet stran: 320 s.
Vazba: brožovaná
Druhý díl v sérii.

Stejně jako u prvního dílu, i tady je obálka velice pěkně graficky vyvedená a stejně tak se setkáváme s brožovanou vazbou - nemyslím si však, že by si ji tahle kniha zasloužila, jelikož se mi nelíbí ta odstávající úvodní stránka. Naproti tomu si ale říkám, že se k samotné knize opravdu hodí a asi by bylo blbé, kdyby byl první díl v brožované a druhý v pevné vazbě. 

Oranžová barva nebe se navíc podle mého názoru velice hodí k celému tématu knihy a, proč to rovnou neříct, i k jejímu samotnému názvu. Mimo to tu ale máme kočkovité šelmy z rodu Pantherů, tedy Carnevarů, s nimiž se Rosa setkává pomalu hned v úvodu knihy, kdy se vydává do New Yorku, aby vypátrala něco o tajemné organizaci TABULE - opět, na obálce můžete vidět i stíny mrakodrapů.

Naneštěstí se při svém pátrání, které pro jednou není doprovázeno Alessandrem setkává s hlavou klanu Carnevarů z větve New Yorku. Od něj se dozvídá, že dochází k účelnému vyvražďování členů jejich větve a samozřejmě podezírá Rosu (a Alessandra) - dědičku Alcantarů, nejnenávidějnějšího mafiánského rodu na Sicílii.

Dozvídá se tam také pravdu o svém znásilnění, který vyvrcholilo neplánovaným těhotenstvím, kdy se domnívala, že čeká chlapce - pojmenovala ho Nathaniel -, pod matčiným naléháním nakonec šla na potrat a odletěla na Sicílii. No, a odtud se příběh odvíjel ihned na začátku série, to jen pro připomenutí.

Mám dojem, že v tomhle díle bylo i o dost víc akce - tedy v porovnání s tím prvním a už jen proto mohu takhle na úvod přiznat, že se mi četl dokonce o dost lépe. Nedokázala jsem z knihy spustit oči, bavilo mě to.

Ještě než jsem začala číst, obávala jsem se, že si budu muset zpětně přečíst první díl, jelikož jsem ho četla někdy na jaře minulého roku, pokud se nemýlím a už jsem si tak docela nepamatovala všechny podrobnosti. Už na první stránce jsem si ale řekla, že to nebude potřeba. Jak jsem četla dál, jakoby jsem se vracela v čase do doby, kdy jsem četla první díl a postupně jsem si vybavila všechno.

Autor to nepřipomínal hned v úvodu ve smyslu začátků mnoha seriálů: "V minulém díle jste viděli." To ne. Odhaloval všechno postupně, tak nějak mimochodem odkrýval i to, co se stalo minule a mně nedělalo vůbec problém se začíst nebo, nedejbože, abych byla jakkoli zmatená.

Rosa se v tomto díle po smrti tety Florindy a sestry Zoe stala hlavou rodiny Alcantarů. Musela se vypořádat se všemi problémy, které se naskytly a já za sebe mohu říct, že sama bych si s tím neporadila líp. 

Dobře věděla co chce, což si myslím, že je v jejím věku kolikrát zázrak (a asi i o mně by kolikrát člověk mohl říct, že nevím, co chci), také byla nesmírně snaživá, také se jistě cítila i bezradná, jelikož ji kvůli jejímu "románku" s Alessandrem neuznávali jako capi.

Alessandro se snažil Rose všemožně pomoct, a jelikož ji opravdu moc miloval, chtěl ji i bránit, takže jí v jednom kuse nabízel Carnevarovic bodyguardy, což Rosa ze zcela pochopitelných důvodů odmítala. Oba si dokázali stát za svým a postavit se k tomu, čemu věřili, že je správné.

"Já se přece snažím všemu naučit" - těmito slovy opisovala svůj totální nezájem -, "ale nejsem Florinda. Ani Zoe. Připadám si jako pilot, který si v deseti kilometrech nad zemí všiml, že má strach z výšek."
- 19 s.

Jak jsem již zmínila na začátku, čtení druhého dílu Arkádie s názvem Vzpoura, mě bavilo snad ještě víc než četba prvního dílu a já jen mohu na závěr říct, že se velice těším, až se dostanu k závěrečnému dílu a zjistím, jak to všechno dopadlo.
--
Kai Meyer se narodil roku 1969 v Německu patří tam k jednomu z nejúspěšnějších autorů pro mládež. Studoval divadelní a filmovou vědu a několik let pracoval jako novinář. Od roku 1995 se začal naplno věnovat psaní a jeho knihy byly přeloženy hned do několika jazyků. Kromě série Arkádie má autor na svém kontě knihy jako Hedvábí a meč, Kopí a světlo, Drak a diamant, které jsou jako celek tvoří sérii s názvem Oblačný ostrov. Mimo jiné ale třeba i sérii Piráti z Karibiku, která opravdu nijak nesouvisí s filmem, jak jsem se dočetla. Pak také série Merla, Sedm pečetí nebo Temné společenství Arkánum.
Jedná se tedy o velice plodného autora.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Fragment.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze a fotky :) Arkádii se taky chystám začít číst :) Snad se mi bude taky tolik líbit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, kniha vypadá zajímavě :-)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)