středa 21. října 2015

Fantastický Zaklínač

"Jednou se člověk rodí, 
jednou umírá."

Název audioknihy: Zaklínač I.
Autor: Andrzej Sapkowski
Režie: Jakub Tabery
Hudba: Petr Hanzlík
Délka: 11 hodin a 32 minut
Čtou v hlavních rolích:
Vypravěč - Jiří Plachý
Geralt - Jiří Dvořák

Při počátečním poslechu audioknihy jsem byla velice mile ohromena těmi všemi efekty navozující dojem zkutečnosti, kromě toho bylo opravdu parádní, že se sešlo tolik hlasů najednou v jedné jedenácti-hodinové audioknize. 

Přijde mi jako umění dokázat s takovým počtem lidí pracovat, jelikož každý má jiné nároky, jiné hlasové dispozice a celkově je to prostě složité.

Jakub Tabery, režisér, si pak za skvělé zpracování audioknihy zaslouží potlesk. Tohle se prostě povedlo. Bylo to tak skutečné. Když jsem pak audioknihu poslouchala, místy jsem se usmívala a... tohle by neměl číst žádný psychiatr, no, a povídala jsem si s ní.

Vůbec jsem si neuvědomovala, že to jenom poslouchám, v mé hlavě to doslova vypadalo jako film a hlas vypravěče v podání Jiřího Plachého a Geralta v podání Jiřího Dvořáka, byl tak skvěle synchronizovanný
a skvěle se to díky nim poslouchalo. Za mě je to zatím asi nejlepší audiokniha, kterou jsem měla tu čest si do nynějška poslechnout.

Nějakou dobu jsem si nebyla jistá, kdo přesně ten Jiří Dvořák je, a když jsem si ho vyhledala a viděla jeho fotografii, okamžitě se mi vybavilo, kde jsem ho viděla hrát (viděla jsem ho ve spoustě věcí, ale asi z Ulice jsem si ho zapamatovala nejintenzivněji). 

Tahle audiokniha však jeho roli v Ulici - a vlastně kdekoli jinde - předčila na celé čáře. Bylo to fascinující a parádně jsem si Geralta dokázala představit.

Celé to zpracování bylo okouzlující. A efekty, ostatně jak jsem se již zmínila, k tomu také patří. Dneska jsem kupříkladu poslouchala i ve městě a musela jsem si jedno sluchátko vyndat z ucha, abych se ujistila, že se to všechno děje opravdu jenom v audioknize. 

Abych se ale nevyjadřovala pouze k předním představitelům audioknihy, i další třicet interpretů bylo excelentních a nehledě na to, že jsem nedokázala rozpoznat, kdy začíná a končí jednotlivá povídka (teda pokud jsem si v aplikaci nenastavila čas spánku ke konci kapitoly, či další kapitoly a ani tehdy to nebylo jisté). 

Už vím, že tenhle poslech Zaklínače nebyl mým posledním - a určitě si knihu časem koupím i v knižní podobě, minimálně proto, že ještě nejsou v audioknižní podobě všechny díly.

Pokud ale budou ty ostatní úžasné, jako tenhle, moc ráda jim to odpustím. Navíc ty myšlenky, které, může člověk odposlechnout, jsou zaručeně pravdivé. 

Kupříkladu: "Lidé si s oblibou vymýšlejí nestvůry. Připadají si pak méně odporní." Většinu z těchto myšlenek říká Geralt, který možná zvenku vypadá děsivě, ale zevnitř si v něm každý najde něco, co si zamiluje. 

"Tím, že odmítáte soužití, odsuzujete se sami k záhubě." Jako třeba tahle myšlenka. Nevím, jak vám, ale mně to hrozně připomíná současnou situaci s urchlíky, no, a vlastně i s Romy. A není to pouze poučení pro ně, může si z toho vzít příklad i ten, co proti jednomu z výše uvedeného něco má. Miluji knihy, které jsou obohaceny myšlenkami, z nichž si mohu něco odnést a tahle kniha k nim dle mého názoru patří.

Já tuhle audioknihu doporučuji. Nejen fantasy nadšencům srdce zaplesá, i těm, co si z tohoto žánru (jako vážně fantasy, ne YA fantasy, apod.) přečtou klidně jednu knihu za rok a možná ani to ne, se stoprocentně bude líbit. 

 Za poskytnutí audioknihy k recenzi opravdu moc děkuji Audiotéce.

5 komentářů:

  1. Na Zaklínačem jako audioknihou už nějakou dobu přemýšlím... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Zaklínači není třeba hledat něco k milování, on celý je k milování ;) Ale já osobně doporučuji knihy, protože t zkrátka nic nepředčí, a pro nás, co jsme s ním vyrůstali, je to láska na celý život. On si člověk časem zamiluje všechny postavy,a to nejen ty prvoplánově pozitivní.

    Faoltiarnin šuplík

    OdpovědětVymazat
  3. Na to, že bych se do žádné audio knihy nepustila, tak po této recenzi bych nejraději po této audio knize hned šáhla. Vážně si mě na ní navnadila. Recenze se povedla. =)
    Nad Zaklínačem jsem přemýšlela jako nad klasickou knihou ale uvidím, zda se k ní dostanu. =)

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, to muselo být velmi zajímavé, rozhodně je lákavé si jí pořídit.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)