neděle 25. října 2015

Dcerou čarodějky?

Jaké to je, být dcerou čarodějky?

Název knihy: Čarodějčina dcera
Autorka: Adéla Rosípalová
Formáty: epub, mobi, pdf 
Nakladatelství: Má kniha.cz
Rok vydání: 2014
Počet stran: 227 s.

E-knihu jsem původně viděla s obálkou uvedenou níže v recenzi, ta mě však nějak nezaujala. Přišla mi taková málo zajímavá. Kdežto druhá obálka, to už je jiné kafe. Ta se mi líbí, dokonce moc líbí.



Na můj vkus je kniha psána opravdu jednoduše a stejně tak se i čte. Ani jsem se nenadála a už jsem byla na padesáté stránce a upřímně pochybuji, že je to proto, že se jedná o e-knihu. Každopádně, je to autorčina prvotina, takže určité chyby jsou tam znát a uvědomuji si, že se bez těch počátečních chyb nikdo neobejde.

Kupříkladu jsem si v jednu chvíli nebyla jistá, kde přesně se děj knihy odehrává. Teda minimálně do chvíle, kdy se Novilla se svými kolegy čaroději nepřesunula do čarodějného světa. 

A vlastně mi to nedává smysl ani teď - platilo se tam dolary, ale k mluvení používali češtinu. Ale vlastně tohle autorčino počínání chápu, jelikož většina českých autorů z nějakého důvodu píše spíš příběhy odehrávající se v zahraničí a je to škoda.

Mohu říct, že hlavní hrdinka Novilla mi byla sympatická. Nepřišla mi jako ufňukaná hrdinka, ale uměla se o sebe postarat a to se cení, ale ke konci jsem ji moc nechápala, kdy se pak zachovala až moc spontánně. Vlastně tam byla pořád krátkou dobu, ale přesto se rozhodla udělat to, co udělala. 

To mi přišlo na jednu stranu hrdinské, na tu druhou však hrozně hloupé, možná až na hranici s naivitou. Líbily se mi pak Novilliny různé narážky na seriály či knihy, které jsou zajisté autorčinými oblíbenými, jinak by je snad ani nezmiňovala.

Co se týče dějové linky, ubíhalo to skvěle, to se musí nechat, ale... když se na to teď tak zpětně podívám, ten hlavní děj tam nebyl zase tak výrazný. Nebo mi to tak alespoň přijde, nejsem si jistá... ona se totiž hlavní hrdinka v první řadě snaží naučit se zacházet se svou magií, kterou byla obdařena. Poznává své nepřátele, kteří ji chtějí zabít.

Malinko mě mrzí, že se jedná o sérii a že se autorka nechala strhnout tou vlnou sérií, troufám si říct, že by to s trochou snahy i šlo douzavřít v této knize. Ale to je samozřejmě můj názor a až budu mít příležitost přečíst si další díly, ráda tak učiním. Četlo se to skvěle, takže proč ne, že. Navíc je autorkou blogerka a já podporuji jakoukoliv blogerskou snahu vydat knihu.

Myslím si, že knihu mohu s klidným svědomím doporučit. Řekla bych, že vás nezklame. A pokud náhodou ano, rozhodně máte na koho to svést. :-)

Za výtisk k recenzi opravdu moc děkuji stránce Má kniha.cz

6 komentářů:

  1. Ach, v dnešnej dobe sú už všetko samé série, normálne by ma prekvapila kniha, ktorá by sa normálne skončila a nepokračovala :D Obálka vyzerá dobre, škoda, že je kniha skôr jednoduchá.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá zajímavě, rozhodne si ji rada přečtu, ...MNO i když je to série, poslední dobou tak píšou všichni.

    OdpovědětVymazat
  3. Ups, teď se se svou devítidílnou sérií docela stydím, ale je pravda, že u některých příběhů je spousta dílu spíše na škodu. Každopádně, až budu mít čas a náladu, povídku si jistě přečtu. Děkuji za tuto úžasnou recenzi.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá zajímavě, i když podle obálky mě také moc nezaujala:) Možná si jí přečtu:)
    ADEEL

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkná recenze. :) Já už dlouho hledám nějaké dobré fantasy, tak třeba právě tahle knížka bude to pravé.

    OdpovědětVymazat
  6. No teda, jak to, že jsem na to narazila až teď? :D
    Především ti moc děkuji za recenzi, udělala jsi mi obrovskou radost! :') Ano, vím, má to hrozně moc nedostatků, protože to je prostě ta úplně první, vím, co mám pilovat, každou kritiku přijímám, děkuji :) Každopádně jsem ráda, že se ti ČD líbila, a ještě jednou děkuju :))

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)