středa 9. září 2015

Se Sukubou podruhé

Kvůli jejímu tělu
(nebo třeba jedinému polibku)
jsou muži ochotni zemřít...

Původní název: Succubus on Top
Český název: Sukuba
Podtitul: Na vrcholu
Autorka: Richelle Mead
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2011
Počet stran: 285 s.

Opět máme na obálce hlavní hrdinku Georginu Kincaidovou, i když v jiném těle. Pokud se nepletu, mohlo by se jednat o tělo Tabithy vzhledem k tomu, že v tomto díle pomáhá kamarádovi Bastienovi napravit pošramocenou pověst tím, že chce sbalit nejméně dostupnou ženskou... Bastien je totiž mužská verze Sukuby.

Stejně jako u prvního dílu, i u tohoto jsem se musela několikrát usmát, pousmát, zasmát... cokoli z toho. A jako důkaz později přiložím jednu, dvě hlášky, které jsem si v knize, přestože půjčené z knihovny, dovolila zatrhnout.

Georgina v tomto díle neodolá a začne chodit se Sethem. Už od pohledu je zcela zřejmé, že ho miluje, jen je pomalejší a chvíli jí trvá než si to dokáže připustit. Nechce mu ublížit. Ani mu zkrátit život. Je opatrná. No, a pravdou je, že opatrnost ještě nikoho nezabila, takže proč by ne, že. 

Na druhou stranu, mohla bych trochu zkritizovat fakt, že se Georgina nějak nepokoušela přijít na to, jak by to šlo udělat, aby mohla Setha políbit bez toho, aby ho zabila. Moc aby, co? Každopádně je to druhý díl, takže to mile ráda Richelle Mead prominu.

Styl, jakým autorka píše, je neuvěřitelně čtivý. A zároveň jsou některé pasáže psány vtipně. Co bych možná v tomto díle hodnotila negativněji, je poměrně velká absence ostatních Georgiíných nadpřirozených přátel. Ani s Jeromem a Carterem jsem se tak často nesetkávali. To mě vlastně docela mrzelo, jelikož jsem si je v prvním díle oblíbila.

"Netušila jsem, že je Jody v téhle skupině tak aktivní," poznamenala jsem. "Není ta špatná. Dana ji určitě zkazila."
"Dana je přesvědčivá. Hele, vědělas, že se Jody příjmením jmenuje Danielsová? A její manžel se jmenuje Jack."
- 88 s.

Abych však byla upřímná, ani Bastien nebyl špatný a pasáže s ním mě bavily. Vlastně jsem si ho zamilovala a byl to pro Georginu ideální kamarád. Pouze kamarád, nic víc. I nadále fandím jí a Sethovi, na tom se nic nemění, k nikomu jinému by se ani nehodila a doufám, že to pro ty dva skončí dobře.

Vyškrábal se na nohy. "Ne... musím se podívat, kdo to je... Třeba je to Jack Daniels... Celkem bych si dal panáka."

- 93 s.

Myslím, že bych knihu doporučila každému, komu se líbila předchozí kniha a kdo má rád styl psaní Richelle Mead. Líbí se mi, že se tu nevyskytuje milostný trojúhelník tak, jak je to v poslední době běžné. Navíc Sukuba jakožto hlavní postava mi přijde neokoukaná v té záplavě příběhů o upírech. Teda, ne že bych proti upírům něco měla. Miluji je, ale pravdou je, že jich jednu dobu vážně bylo dost.

Co se děje týče, není nejhorší, ale asi ani nejlepší. Zase jsem ale ráda, že se nejedná o ten druh příběhu, kdy si bezprostředně musíte přečíst další díl, protože vás ten druhý na další navnadil. Ano, jsem zvědavá, jak to bude s Georginou a se Sethem, ale vzhledem k tomu, že jsem se ještě nepustila do dalšího dílu, dá se to vydržet. V každém případě sérii vrátím do knihovny a třetí díl si na kolej vezmu svůj. 

Určitě ne všechny díly, to by se mi pak pěkně ta taška pronesla vzhledem k tomu, že už teď plánuji Fangirl, Vílí kruhy a možná Janu Eyrovou nebo 1984. Ještě uvidíme. To je na závěr recenze asi tak všechno, jen bych dodala to, že si myslím, že kniha jistě stojí za přečtení.

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, i když je tedy kniha o něco horší než díl předešlý, rozhodně si ji časem řada přečtu. Vypadá zajímavě. A líbí se mi obalka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Neřekla bych, že je přímo horší, jen mě zklamalo částečné vynechání mých oblíbených postav... určitě si ji přečti. :)

      Vymazat
  2. Docela mě to zaujalo, Sukuby mě hodně fascinují. Až na tuto knížku natrefím, přečtu si jí (sakra, když čtu tvé recenze, připadá mi, že jsem skoro nic nečetla), Krásná recenze, jako vždy.
    Také už mám plné zuby milostných trojúhelníků. Samo o sobě je to docela dobré téma, jenomže tak hrozně opakované, až mi to leze na nervy.
    A mimochodem, děkuji za Štěnice. I když se má mamka hodně diví, že něco takového chci číst :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji se podívat na bux.cz, je tam ve slevě. Hodně výhodné slevě. :) Nebo i na stránkách nakladatelství Domino, i když tam jsou jednotlivé díly trochu dražší... když čtu recenze na jiných knižních blozích, mám taky ten pocit. :D
      Přesně... proč prostě hlavní hrdinka nemůže být zamilovaná jen do jednoho člověka/upíra/vlkodlaka/a kdo ví, co ještě? :)
      Já navrhovala mamce, jestli si to nechce přečíst, že bych jí tu knihu půjčila, ale nějak se k tomu neměla. :D

      Vymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)