neděle 8. října 2017

O tom, jak jsem si (ne)užila Humbook

Stejně jako mnoho dalších bloggerů a booktuberů, jsem i já včera navštívila již druhý ročník festivalu knih pro mládež Humbook

A jelikož tam byla vskutku hlava na hlavě a já byla nesmírně unavená - no jo, čtyři hodiny spánku dělají na podobných akcích hodně - nestihla jsem ani pořádně fotit. Až na jednu fotku. Knižní přírůstky jsem vyfotila, až jak jsem přijela domů. 

Každopádně se chci o všem dopodrobna vypovídat a ač mě mrzí, že nemám třeba blbou fotku vchodu - anebo taky to, že jsem se s nikým nevyfotila a nemohla jsem si tu fotku tak odnést i hmotně, když bych ji vytiskla v Instagrafu, už nic nenadělám. Ostatně, asi budu sama proti všem, ale mně nadšení ohledně Instagrafu nějak minulo a připadalo mi dětinské... a teď fakt doufám, že se nikdo neurazí.


Vlevo má jediná fotografie z Humbooku. Toť všechno, co jsem byla schopna vyfotit a na co jsem měla energii. 

Já nevím, prostě mě nebavilo tahat furt mobil z tašky a všechno dokumentovat, chtěla jsem si tu akci užít i trochu jinak... pokecat s bloggery a booktubery, které znám z loňského Humbooku či ze Světa knihy a takhle, no. Ale to už je asi jedno.

V každém případě, abych si jen nestěžovala, za jednu věc jsem obrovsky ráda - že jsem hned v tramvaji směr Lihovar poznala Janku neboli Casion z blogu my-fantasydream.blog.cz! Fakt jsem neskutečně šťastná, že jsem ji potkala, protože bych tam pak nezůstala asi tak dlouho, jak jsem zůstala. Ač jsme se po nějaké době rozdělily a ona šla s kamarádkou na besedy s autory do hlavního sálu, i tak jsem vážně ráda, že jsem ji potkala.

Z čeho jsem ale fakt zklamaná, byl VIP balíček. Po zkušenosti s tím, že loni jsem si ho nekoupila a litovala jsem, protože v něm byly vážně pecky, které jsem chtěla, jsem se rozhodla, že letos si ho koupím, ale... 

Když jsem se prohrabala různými kupony a záložkami (No super, mám další záložku, kterou založím k ostatním, protože proč používat propagační záložky, když mám mnohem hezčí nepropagační? A taky, záložka od slova někam založit, že jo.) a našla knihu a jeden zápisník, vážně jsem si říkala, že to odbyli a že kdybych v tašce našla Geminu, druhý díl Illuminae, byla bych nadšenější, přestože Illuminae mě moc nechytlo.

Jako já vím a chápu, že těch VIP lístků se jistě vyprodalo hafo, ale copak by byl takový problém je trochu omezit - i za cenu toho, že by se nedostalo na všechny, kdo by je chtěli -, aby jim zůstali finance na balíček, který fakt stojí za to, je tam ta reading copy, nějaká placka, hrnek a třeba i nějaká další kniha...? 

Já nevím, ale když to tak šlo loni, proč ne letos? Nicméně když pozoruji mladší čtenáře a navštěvníky, že jim tohle vůbec nevadilo, že z toho byli nadšení, vážně (skutečně vážně) mi přijde, že jsem na akce typu Humbook už moc stará.

Další věcí je to, že tam bylo nehorázné množství lidí. Což se dalo čekat, jistě. Čemu se však dalo předejít, byla fronta na knihy, která zamezovala vstupu do dalších místností. To se mi vskutku nelíbilo, hlavně pak proto, že tam byla ještě jedna pokladna a z druhé strany to zasahovalo do místnosti s fotokoutkem. 

Já vím, byla tam sleva na knihy dvacet procent, ale to si to vážně ti lidi nemůžou obstarat jinak? Do háje, vždyť podobné slevy jsou všude a takřka pořád - kdyby alespoň byla sleva padesát procent, to bych se tam o ty knížky i porvala... 

Pamatuji si, že loni tam taky byla fronta, ale ne zase tak velká a celkově to prostředí na mě působilo příjemněji než v Meet Factory, ale uznávám, že jsem to trochu čekala a bála jsem se toho, protože z nějakého důvodu mi Meet Factory nepřipadalo jako vhodné místo pro konání knižní akce, minimálně z fotek z toho místa, co jsem viděla.

Nemám ráda fronty. Nikdo nemá rád fronty. Ani zákazník, ani ten, co zrovna stojí za kasou a prodává. Je to tlak na obě strany. Ono možná, že kdyby ta nabídka byla omezená nebo kdyby to bylo udělané třeba jako stánek na Světě knihy (kde jsou fronty úplně stejné, ha). Minimálně by ta fronta byla nějak ohraničená a nezasahovala do jiných akcí, což byla podle mého názoru největší chyba celého festivalu.

Byla jsem fakt unavená. Není se tedy čemu divit, že jsem se ve tři hodiny, po přednášce Vilmy Kadlečkové, sebrala a odešla pryč - vlastně jsem na tu besedu šla z jednoho prostého důvodu: potřebovala jsem si sednout někam, kde nebude takový hluk, protože chill out zóna tohle tak úplně nesplňovala - navíc tam bylo děsné vedro. Nicméně jsem si tam sedla až ke konci, ale musím i tak konstatovat, že paní Kadlečková na mě působila příjemně a že se snad jednou k jejímu Myceliu dostanu.

Jakmile se mi podařilo uprchnout z toho davu, líným krokem jsem se vydala na tramvaj - kdybych šla trochu rychleji, nemusím na tu svoji čekat dalších deset minut, ale to mi zase nějak nevadilo. 

Když jsem z té tramvaje pak vystoupila, vydala jsem se pak na Václavské náměstí, kde jsem vyhledala Palác knih Luxor a koupila jsem si tam svoji vytouženou knihu Do vody od Pauly Hawkins - jak asi ví každý, kdo četl článek o knihách, po nichž toužím. Jednoduše jsem si nějak potřebovala spravit náladu.

Ve skutečnosti jsem si ji spravila, až když jsem si sedla do vlaku a dala si kafe. A pak asi na dvacet minut usnula a konečně si pak taky mohla něco přečíst i bez toho, aby se mi zavíraly oči. V každém případě jsem za knihu Do vody hodně ráda a moc se těším, až si ji přečtu. (A až mi kolegyně z práce vrátí jak Dívku ve vlaku, tak i Cizinku, kterou jsem jí půjčila.)

Ještě předtím, než jsem jela na Humbook, jsem si chtěla koupit hned dvě knížky a to přímo na festivalu - Třináctkrát proto od Jaye Ashera a Kaziměsty od Martina Bečana

A jelikož fronta tam byla vskutku obrovská a já byla moc unavená čekat, nakonec jsem si z těchto dvou koupila pouze jednu knihu, když jsem zašla dál do knihkupectví Knihy Dobrovský. 

Zakoupila jsem si Třináctkrát proto, jelikož mě vážně dost uhranul seriál, který jsem nedávno zhlédla a byla jsem i hodně zvědavá na to, jaká je kniha.

Pak jsem se vydala na cestu na hlavní nádraží, pořád smutná a unavená, ale už mi bylo líp. Jela jsem domů a měla jsem v tašce o dvě knihy navíc - to je dobré, ne? Teď trochu doufám, že nebudu jediná s takovým negativním článkem, že všichni z celé akce nebudou jen vřískat nadšením a že se tu najde alespoň jeden jediný člověk, který se mnou bude alespoň v polovině toho, co jsem napsala, souhlasit. Musela jsem se vypsat, co naděláte...

A co vy? 
Jak se vám líbilo či nelíbilo na Humbooku? 
Co byste pro příště změnili? :)

19 komentářů:

  1. Ja som tiež strašne rada, že sme sa stretli (a že ma niekto spoznal a vedel kto som :D ). Bolo super spoznať ťa a akcia sa mi páčila, aj keď mala svoje chyby. Tých ľudí bolo naozaj veľa, bolo by fajn zohnať nejakú väčšiu budovu a stánok s knihami na predaj dať mimo prednáškových miestností :-) Tiež škoda, že veľa zaujímavého z programu bolo v rovnakom čase a človek si musel vyberať. Každopádne som si to užila aj vďaka ľuďom, ktorých som stretla a autorky boli skvelé :D
    VIP balíček bol sklamaním no, aspoň tú placku tam mohli dať a trebár pero alebo jednoduchú sviečku alebo ešte niečo no :-) Každopádne mám z akcie dobré dojmy, možno preto, že som bola prvýkrát, každopádne je čo zlepšovať :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem tam nešla, protože prostě obrovská dálka, ale z instagramů účastníků jsem si myslela, jak skvělá je to akce a ono vypadá, že ne. Možná je to tím, že v ětšina lidí, co sleduu jsou známější a tak s tím neměli takový problém, jako lidim co se jen účastnili. Nicméně mě mrzí, že sis to neužila :/
    Juno

    OdpovědětVymazat
  3. Letos jsem byla poprvé, a pro příští rok jsem rozhodnutá tak na půl. Líbilo se mi tam, ale knížky jsem si žádné neodvezla, ta fronta byla šílená. Stejně jako tebe mě zklamal VIP balíček, doufala jsem třeba ještě v placku a zdálo se mi, že ho má snad každý, takže jeho význam u mě dost klesl. Těším se na Svět knihy, a Humbook se uvidí podle spisovatelů, kteří budou osloveni.

    OdpovědětVymazat
  4. Letos jsem si vzala pouze obyčejný vstup, tušila jsem totiž, že VIP bude letos nic moc. A vyplnilo se mi to. Pro sběratele je určitě ARC výtisk knihy super, ale pro obyčejného čtenáře, kterému záleží spíš na obsahu už asi ne. Každopádně fronty mi nevadily, možná spíš by se hodilo, kdyby byla fronta na hlavní autory více organizovaná (stát dvě a půl hodiny namačkaná zezadu i zepředu není úplně v pořádku a protipožární ulička asi nikomu nic neříká). Každopádně jsem vděčná za spousta věcí - například prostory, to, že autorky přetáhly autogramiádu, i když nemuseli, spoustu míst k sezení. A Chill out zóna opravdu nebyla chill out. :D

    Závěrem musím říct, že zřejmě budu také psát článek a ve spoustě věcech se s tebou rozcházím (což vůbec nevadí), ale i tak si myslím, že letošní Humbook byl lepší než minulý a příští rok bude SNAD ještě lepší, tak snad tomu dáš ještě šanci. :)

    OdpovědětVymazat
  5. VIP balíček mě také hodně zklamal, minulý rok byl bohatší, tentokrát jsem si říkala, že by mi stačilo i obyčejné vstupné. A festival bych také definovala frontama, když jsem neseděla na besedě, tak jsme zrovna na něco stála dlouhou frontu :D Ale to se asi moc dobře pořešit nedalo s tolika lidmi na takovém prostoru, to beru.
    Jinak Mycelium doporučuji. Já mám za sebou zatím první díl a pořád si říkám, až to autorka dopíše, že vezmu naráz celou sérii, ale jak bylo na besedě řečeno, opět to posunuli, tak se do toho asi pustím už letos :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nejsi jediná... já tedy vypadla asi kolem jedné hodiny. Hlava na hlavě, žádný vedlejší program, který by byl schopný vyvážit uspávající přednášky o tom, jaké knihy budou vydávat (ano, fakt pecka). A o nekonečných frontách nemluvě.
    Já osobně jsem si VIP lístek nekupovala, ale kamarádka ano a byla z toho dost zklamaná. Prostory byly podle mého hezké, ale ne na takovouhle akci. Viděla bych to spíše na výstavy nebo tak něco, ale ne na tohle.
    Příště si asi hodně rozmyslím, jestli tam půjdu nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem ráda,že jsem nejela. Tahle akce mě prostě nalákala tak jako SK. Sice bych brala nějaké autogramy, ale to není důvod platit jízdenky a drahé vstupné...

    OdpovědětVymazat
  8. Ten VIP balíček. No. Hele. Normální vstupné bylo za 250 korun, což je podle mě krásná cena. Takže ten VIP byl jen o 200 korun dražší. Ona taška, zápisník a kniha se ti asi zdají málo, ale - takový zápisník tě vyjde minimálně na 150 korun (koukni na stránky Presco Group), ta taška alespoň na 60 korun, no a vyrobit tu knížku také nebylo zadarmo, ještě když je tak bohatě ilustrovaná.
    Chápu, že tě zklamala ta konkrétní kniha, ale dát tam třeba to Gemina by byla totální blbost, když je to druhý díl. Co když někdo nečetl ani ten první? K čemu by mu ta kniha byla? To by si pak lidi zase ztěžovali, že je tam druhý díl ze série, hele.
    No a co se týče tvé představy balíčku... Uvědomuješ si, na kolik by pak takový VIP balíček vyšel? "reading copy, nějaká placka, hrnek a třeba i nějaká další kniha" - když budu levná, tak by byl takový hrnek za cca 200 korun. Placky tam prodávali zhruba za těch 30 korun, takže tak. RC zadarmo též není a další kniha? To myslíš další RC nebo už hotovou knížku? Protože hotová knížka tě vyjde minimálně na 250 - 300 korun. To by tě takový balíček vyšel na nějakých 700 - 800 korun. To mi řekni, kdo by byl ochotný si to za tu cenu pořídit?
    Sleva 20% fakt není všude a takřka pořád.
    Fronty jsou také skoro na každé akci, tomu se člověk prostě nevyhne.
    A mě by zajímalo, kde by se to teda podle vás všech mělo konat. Nějaké konkrétní nápady, hm?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako hlavně mi jde o to, že když to šlo udělat minule, šlo by to i letos. No tak by ten VIP balíček neměl každý, bóže! Ale jako já vím, kolik ty zápisníky stojí, jenom... já nevím, strčit tam jednu blbou placku k dobru by asi nikoho nezabilo. :)

      Jako jo, to mi bylo jasné, hele, já to uvedla jen jako příklad toho, o čem jsem přemýšlela než jsem si ten VIP lístek koupila a pak taky i chvíli potom... že jsem se toho bála a že by byli proti sobě, kdyby tam dali druhý díl.

      Já myslím, že já konkrétně ne, ale hádám, že podobný blázen by se našel bych řekla... když je někdo schopný si koupit pět másel s tím, že jedno je za šedesát korun... :D A kdyby věděli, kdyby si byli jistí, že v tom balíčku najdou fakt něco grandiózního... prostě jsem si jistá, že nějaký hodně nadšený blázen by do toho investoval. :D Vždyť lidi úplně normálně kupují balíčky s překvapením za neskutečně šílené částky, no ne? :)

      Jo, ale může se předejít tomu, aby se lidi, co si chtějí koupit knihu, motali do cesty těm, kteří zrovna chtějí na nějaký workshop... :)

      Jako mimopražská fakt nevím, to si uvědomuji, že v tomhle jsem nikomu moc neporadila... (třeba pod širým nebem a knížky prodávat pod stanem! :D)

      Vymazat
    2. Jenom tak mimochodem, takový malý dodatek... ne že by se mi ta kniha nelíbila, jsem vůči ní trochu rozpačitá a vím, že v knihkupectví bych po ní zcela jistě nesáhla a nekoupila si ji a třeba mě po přečtení zaujme a já z ní budu nadšená, to nepopírám, jenom to prostě šlo udělat trochu jinak. Tak, že by ten VIP balíček holt neměl každý.

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Nejsi jediná, já mám pocity také dost rozpačité. Moc se mi líbí ta myšlenka, udělat takovýto festival o YA literatuře. Besedy s autory mě nelákaly, ale těšila jsem se na doprovodný program- jak se dělá kniha, Harry Potter slaví 20 let a workshopy. Jenže už po příchodu mě trochu zklamal VIP balíček, zápisník nudně šedý a tenoučká knížečka. Snad se bude aspoň dobře číst :) A mrzelo mě, že jsem se sotva namačkala do místnosti s workshopy, natož abych si vůbec nějakou záložku nebo svíčku udělala. To bych tam stále asi do teď. A kvůli obrovské frontě na knihy jsem to radši vzdala a odjela s prázdnou :D

    OdpovědětVymazat
  11. Souhlasím s Aires, Humbook je super nápad, jenže je třeba jej ještě v mnohém vychytat. Hlavní sál ok, ale ta fronta, která byla snad z každé strany prodejního pultu a opravdu zasahovala i do těch mini místností, to se nedalo. Klidně tam mohlo být prodejní místo ještě jedno, byť se stejným výběrem kniha, ale aspoň by se ti lidé trošku roztrousili. Strašně jsem se těšila na workshopy, HP a jiné..., ale vzdala jsem to. To by pro příště mohli vychytat líp. Ty malé místnůstky prostě nebyly stavěné na takové množství lidí a přes frontu se tam ani nedalo dostat. Když jsem se aspoň dostala na krajíček, abych viděla aspoň něčí hlavu, tak jsem zase neslyšela. Přiznám se, kvůli tomu jsem opustila festival po 45 minutách. Bylo mi to líto a to dost, jenže to, na co jsem se těšila, bylo v nedohlednu. Těšila jsem se na výrobu svíček, záložek a spoustu dalšího. Bohužel nebyla šance a šlapat po lidech se mi vážně nechtělo, stačilo, že já sama jsem se dostala téměř do útrob jednoho odpadkového koše. :-( Nechci celý festival hanit, to určitě ne, ani nemám nápad, kde to pořádat, ale sakra, i pořadatelé si snad museli všimnou, že tam je hlava na hlavě a pořád ty vorkshopy v místnostech o 20m2??? Věřím ale, že do příště to opravdu vychytají, byla by to totiž škoda. VIP balíček komentovat nebudu, nejde se totiž zavděčit každému. Neříkám, že jsem nebyla zklamaná, ale ...

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem původně jet chtěla, ale rozmyslela jsem si to právě kvůli těm davům. Vím, že už loni lidi nadávali na málo místa na tak monstrozní akci a druhý ročník úspěšné akce byl logicky ještě narvanější. Davy nesnáším :) raději ušetřím peníze na vstupné a na vlak a koupím si knížky :)

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem hlavně ráda, že jsem se konečně dostala na nějakou knižní akci. :D I když jsem si představovala něco lepšího, tak nakonec jsem byla spokojená. :) Až na ten vydýchaný vzduch, v jednu chvíli jsem myslela, že snad omdlím.

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem se tam bohužel nedostala, protože jsem si nestihla koupit lístek, ale četla jsem hodně chvály a viděla mnoho fotek. Mrzí mě, že tě zklamal.

    OdpovědětVymazat
  15. Hele, já mám asi rekord, vypadla jsem už cca po 15 minutách. A zjistila tak, že jsem na podobné akce už asi fakt stará. Strašně mi vadily ty fronty, které se tak nějak prolínali všude, takže dostat se do jednoho nebo druhého sálu byl docela masakr. Navíc na bloku přednášek nebylo nic moc slyšet, protože ve stejné místnosti byl stánek a fronta ukecaných holek (je jasné, že ve frontě tak na hodinu nebudou stát a mlčet, mělo to být líp zajištěno). Navíc absolutně poddimenzované místo. Oba sály natřískané, další místnosti taky, k tomu fronta jak kráva. Všude do sebe všichni šťouchali, oboje dveře ucpané. Hnusné vedro a vydýchaný vzduch (už hodinu po začátku akce). Kdybych neměla alternativní plán, asi bych vydržela nějakou dobu, ale takhle jsem to radši zklamaná vzdala.

    OdpovědětVymazat
  16. Vidím, že sis to moc neužila. To je škoda. Ani se popravdě nedivím, když jsi moc nespala. To člověk nemá náladu na nic.
    Tak aspoň víš pro příště, že ten VIP nemá cenu kupovat :-(. To se vážně moc nepředvedli. Já tyhle akce zas tak moc nemusím. Nesnáším tlačenice a fronty :-D. Chtěla bych zkusit Svět knih, ale to je tak všechno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ne, no... však jsem ti to i říkala. :) To je fakt, on ten spánek a následná cesta vlakem udělá hodně... :/
      No jo, jenže loni mě zase mrzelo, že jsem ten VIP balíček neměla, protože tam lidi měli fakt pecka knížky... :D to moc ne no... :/ chápu :D hele, na ten Svět knihy můžeme jet příští rok spolu. :)

      Vymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)