pondělí 13. března 2017

RC: Mládí v hajzlu - Deníky Nicka Twispa

Originální název: Youth in Revolt
Český název: Mládí v hajzlu
Deníky Nicka Twispa 1-3
Autor: C. D.Payne
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2016
Počet stran: 575 s.
Vazba: pevná

Při prvním pohledu na obálku jsem nevěděla, co si o ní mám myslet – v každém případě jsem věděla, že je dobře graficky vyvedená, ale zároveň nám ukazuje tu drzost, kterou máme očekávat od hlavního hrdiny Nicka Twispa. Čtrnáctiletého kluka. Puberťáka, který všechny věci související se sexem teprve objevuje.

Nick se chce stát spisovatelem. A také rád čte. A to je také jeho největší zvláštnost v porovnání s jinými kluky. Ale jako správný teenager je posedlý sexem a to vážně abnormálně. S tím souvisí i to, že mi občas připadal nadržený až moc. Nicméně nejsem kluk, jak jste si jistě mohli všimnout, takže je logické, že pro mě některé tyhle věci budou malinko nereálné či nepochopitelné. 


Celá kniha se skládá z prvních tří knih ze série Mládí v hajzlu o Nicku Twispovi. Máme tu části jako Mladík v odboji, Mladík v okovech a Mladík v exilu. Ve všech třech se snaží získat srdce své první lásky Sheeni. Ta mi oproti Nickovi připadala provokativní a taky jsem měla dojem, že z Nicka dělala něco, co není. Hlavně mi pak připadala falešná a já si nebyla jistá, jestli mám dřív proplesknout ji anebo Nicka, aby se konečně vzpamatoval.

Nickovi rodiče také nebyli úplně ideální. Byli rozvedení, to už v dnešní době asi nikoho nepřekvapí, ale oba Nicka nechávali růst jako dříví v lese, že se člověk vlastně diví tomu, že Nick dokáže být ještě nějak normální. Nickův otec byl člověk, který se choval div ne jako malý kluk a soutěžil se svým synem takřka o to, kdy se s někým vyspí. Nebo jsem to tak alespoň pochopila. Samozřejmě Nickovu matku vyměnil za o dost mladší ženskou. Ona Nickova matka měla tendenci někomu naletět a v tomhle ohledu mi dovolte ji považovat za velmi naivní. 

Další z postav, s nimiž se Nick setkal, je Levák a jeho sestra, Nickova „přítelkyně“, Marta. Levák byl skvělý kamarád a vsadím se, že i díky němu zůstal Nick jaksi normální – když pominu jeho pubertu. Na Nicka Marta celkem dorážela. Když zjistil, že Sheeni chodí s jistým Trentem Prestonem, vymyslel si, že i on někoho má. Aby Sheeni donutil žárlit. Ten někdo byl Marta. Vlastně mi z počátku nedošlo, že má na mysli zrovna tuhle Martu, k tomu jsem se dopracovala až později.


C. D. Payne má obdivuhodný styl psaní. Vtáhne vás a nepustí. Což je ta nejvíc klišoidní věc, kterou můžu o stylu psaní napsat, ale je to pravda. I díky krátkým kapitolám neboli zápiskům z Nickova deníku se do čtení krásně dostanete. Zároveň toho přečtete dost, i když nemáte na čtení dostatek času. Nemáte pak špatné svědomí z toho, že jste za daný den přečetli málo stran.

Navzdory tomu, že má kniha téměř nějakých šest set stran, se čte sama. Stránky ubíhají a vy ji máte co nevidět přečtenou, teda za předpokladu, že máte na čtení dostatek času a nemusíte jít do práce… každopádně je to hodně dobrá kniha a rozhodně stojí za přečtení. A určitě i za nějaký re-reading, pokud jste knihu již četli. Já myslím, že postavu Nicka Twispa si zamilujete. Za sebe mohu říct, že tak brzo, jak jen to půjde, se vrhnu i na další díly Mládí v hajzlu.

--
Humoristický spisovatel C. D. Payne se narodil v roce 1949 v Akronu ve státě Ohio, průmyslovém městě plném továren a vlezlé zimy. Přesto vyrostl v teplém ovzduší, obklopen láskou rodičů (otec byl zedník, maminka v domácnosti) a tří sester.

Po studiu na Akronské střední škole se zapsal na Harvard College, kde jeho hlavním oborem byla evropská historie. Absolvoval ji v roce 1971 a odebral se studovat život, což činil mimo jiné jako sázeč, redaktor, fotograf, reklamní agent, grafik, výrobce nábytku a hraček, projektant a stavitel přinejmenším jednoho domu, svého vlastního.

Momentálně sní o profesi ambulantního hráče na akordeon, o němž věří, že bude nástrojem jednadvacátého století. Psaní pro něj nikdy nebyl problém, údajně píše už od čtyř let, horší bylo přimět někoho, aby mu za ně platil. Po skvělém úspěchu prvotiny románu Mládí v hajzlu, byl tento problém dokonale vyřešen. V současné době žije C. D. Payne se svou manželkou ve městě Sonoma County, severně od San Franciska.

Krom knihy Mládí v hajzlu má na svědomí literární počiny jako Nestydaté plavky, Holubí mambo či Brenda veliká

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Jota.


6 komentářů:

  1. Jo, jo :) Mládí v hajzlu :) budu si to muset brzo přečíst znova. Jediné, co se mi na tom moc nelíbilo, bylo to, že Sheeni byla tak strašná mrcha, jenže musím uznat, že kdyby byla jiná, neseděla by do knihy. No a Nick je prostě Nick :)

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem si říkala, že by to mohla být příjemná oddechovka a jak na to koukám, tak je to pravda! Je vidět, že se ti líbila :D

    OdpovědětVymazat
  3. I když má velmi zajímavou obálku, mě osobně tato kniha neláká.
    Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
  4. O tomto spisovateli už jsem slyšela, ale ještě jsem od něho nic nečetla. Sama nevím, proč se mu vyhýbám :-D. Ale až budu potřebovat něco humorného, rozhodně sáhnu po této knize :-).

    Pěkná recenze :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Podle obalu bych knihu soudila spíš pro nějaké školní děti. =D Moc se mi obálka nelíbí ale pak když jsem si přečetla kolik má stran. Nějak moc ne. =D
    Podle popisu postav bych je musela asi umlátit, nějak mi neseli a od knihy odradili. Jediné co mě láká je to, že se u knihy nejspíš dobře čtenáři baví. =)

    OdpovědětVymazat
  6. Mě to až moc přípomíná knížky o Arturovi Molem, což je něco podobného- no asi jen se jedná o jeden styl knih. Ale Artura jsem měla ráda- takže asi tohle nemusí být špatné, možná když na to někde narazím začtu se.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)