Snadné recepty a skvělá jídla
pro zdravý životní styl.
Originální název: Deliciously Ella
Every Day
Český název: Lahodně s Ellou každý den
Autorka: Ella Woodward
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 256 s.
Vazba: pevná
Jako již tradičně začnu
zhodnocením obálky – na kuchařce Lahodně
s Ellou každý den je sama usměvavá autorka, zároveň má na stolku
veganské jídlo, patrně na důkaz toho, že si vždycky vaří na další dny dopředu.
Celková vzdušnost knihy a prosvětlenost na čtenáře působí skvělým dojmem a už
jen to vám může napovědět, že autorka v knize rozhodně nenabídne žádné
jídlo, které by bylo příliš těžké a vy si na něho negativně vzpomínali ještě o
týden později, například knedlo vepřo zelo.
Na zadní straně jsou pak
nejrůznější veganské pochoutky spolu s krátkým úryvkem z knihy, kde
autorka píše o tom, že rozhodnutí jíst zdravě bylo tím nejlepším, co udělala.
Neřekla bych, že čtenáře nutí, aby se stal veganem, jen se snaží naučit lidi
jíst i něco, co jejich tělu prospěje, a i když cenově to není zrovna
nejlacinější, určitě je to chvályhodná činnost.
Mimo jiné je i celý formát knihy
parádní a skvěle sedí do ruky. Není to žádná těžká kuchařka, na kterou byste
potřebovali dva páry rukou, abyste ji mohli uzvednout a je jen o trochu větší
než klasická beletristická kniha.
V úvodu Ella píše, jak
vlastně s veganskou stravou začala. O tom, jak měla nějaké zdravotní
problémy, které ji donutily nad svým stravováním přemýšlet. Také psala, že
nikoho nechce k podobnému jídlu nutit s tím, že není lehké si na to
všechno zvyknout. Kor třeba když byste se chtěli obdobně stravovat i u nás,
finančně by vás to nevyšlo levně a museli byste oželit nákupy knížek nebo je
nakupovat převážně ve výprodejích.
Ale nejsem proti zdravému
stravování – kdybych nebyla líná uvařit nějakou alternativu křupek, které jsou
u nás doma velice populární, mohla bych si u knížky či seriálu pochutnávat na
něčem zdravém, po čem bych tolik netloustla.
Nevýhoda téhle kuchařky je
jediná, ale dost důležitá – pokud měsíčně nevyděláváte hromady peněz a nežijete
pokud možno sami, v našich podmínkách se díky ní bohužel nenajíte.
Nicméně, i pro nevegany může být dobrou inspirací s tím, že můžete pro
jednou nakoupit zdravé suroviny, nebo prostě použít klasické mléko a tak… anebo
dostanete chuť udělat arašídové máslo místo kešu másla, které je v knize zmíněno.
Pokud jste Češi nebo Slováci a
pohráváte si s myšlenkou veganství, nebo se jen chcete dozvědět, co to
vlastně obnáší a co nesmí vegani jíst, určitě stojí za to, abyste si knihu
pročetli. Jen si spolu s ní budete muset sehnat i nějakou jinou veganskou
kuchařku, podle níž můžete vařit i zde.
(No, a rozhodně u vás pak nedojde k tomu, že si budete myslet, že
vegani nejí ovoce a zeleninu, jak se před časem na Vsetíně bavily dvě
nejmenované šestnáctky.)
Nebudu vás do koupě nutit, stejně
jako Ella vás nebude nutit do veganství, ale za předpokladu, že vás tenhle
životní styl zajímá, proč se do ní nepodívat a čas od času něco nezkusit, že.
Já se přiznám, že jsem ještě před recenzí chtěla ukuchtit ratatouille (nebo minimálně to kešu máslo), ale
bohužel jsem se nedostala k nákupu ingrediencí – někdy z ní však
rozhodně něco uvařím a jistě dám vědět, jak se mi to povedlo.
--
Ella Woodward se narodila roku 1992 ve Velké Británii. Po
zdravotních obtížích, kdy spala šestnáct hodin denně, sužovaly ji žaludeční
obtíže a nezabírala ani tradiční medicína. Když se dozvěděla o možnostech
veganství a začala se tak stravovat, změnilo jí to život. Ella je bloggerka a
kromě dvou kuchařek můžete její recepty najít i na internetu a třeba si je
otestovat ještě předtím, než si jednu z nich koupíte. V současnosti studuje
přírodní dietologii na Vysoké škole přírodní medicíny. Kuchařka Lahodně s Ellou, která „každodenní“
kuchařce předcházela, se stala bestsellerem.
Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelstvíOmega.
Knihu si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Omega,
nebo v knihkupectvích či eshopu Knihy Dobrovský.
Na knihu jsem četla mnoho kladných recenzí a rozhodně je inspirací.
OdpovědětVymazatObdivuji tvoji odvahu pustit se do recenzování kuchařky :) já moc nevařím a když tak ne podle kuchařek, tak bych asi moc nevěděla co s ní. Recenze se ti moc povedla.
OdpovědětVymazatKuchařka vypadá skvělě :) Já ráda vařím a hlavně experimentuju takže úplně pro mě :)
OdpovědětVymazatKaty
Mě třeba Ella moc nebere, dostala jsem kuchařku a nakonec skončila u přítele (který podle ní vaří, chutná mu to, mně ne, ale naštěstí tomu nejsem tak často vystavena :D ), protože já si ráda uvařím něco podle své chuti. Kuchařku jsem si už několikrát prohlédla, ale jediné, na co mám chuť je kešu máslo. :D
OdpovědětVymazatJe však pravda, že fotky jsou nádherné, a že dokáží nalákat na recept, ale abych si nakoupila kešu, mandle, udělala z nich máslo a mléko, tak bych pak musela jíst jablka až do konce měsíce. Její kuchařka je prostě pro movitější jedince. Myslím, že bezlepkově a vegansky se dá stravovat i za mnohem méně peněz, stačí trocha kreativity. :)
Dívka z venkova
Kuchařka vypadá zajímavě, ale asi bych si ji nepořídila. Přijde mi, že člověk podle toho nemůže vařit pořád. Ideální je zlatý střed :-).
OdpovědětVymazatŠkoda, že jsi nezkusila nějaký ten recept. Jsem docela zvědavá, jestli by ti chutnalo :-D.