středa 27. dubna 2016

RC: Hostina ledu a ohně - oficiální kuchařka

Originální název: A Feast od Ice and Fire - The Official Game of Thrones Companion Cookbook 
Autoři: Chelsea Monroe-Cassel a Sariann Lehrer
Předmluva: George R. R. Martin
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 240 s.
Vazba: pevná s přebalem


Obálka je úchvatná. Máme zde na stole všemožné dobroty, které jsou skvěle naaranžované, báječně vypadají a já si jsem jistá, že tak i chutnají. Při pohledu na ni dostávám hlad, přestože jsem před pěti minutami snědla oběd.


Abych pravdu řekla, hrozně jsem se bála, že v knize nenaleznu to samé nadšení, jako praví fanoušci Hry o trůny, ať už seriálu nebo knížek nebo obojího, právě proto, že jsem ji sama zatím neměla příležitost přečíst, no, sledovat seriál jsem nechtěla právě z toho zřejmého důvodu. Nicméně musím říct, že jsem byla vším neskutečně uchvácena, tudíž mé obavy byly vyvráceny.

Nejen, že v knize najdete parádní recepty jídel, které se ve Hře o trůny skutečně objevily, ale také dané úryvky, aby si čtenáři rozpomněli na danou pasáž, případně i třeba, co zrovna prožívali. Přestože jsem tedy sérii nečetla ani neviděla, zaujalo mě to a při pročítání jednotlivých stránek jsem pomalu přemýšlela, jaký pokrm uvařím, abych vám v recenzi potvrdila, že je to opravdu jedlé.

Nebo také jestli uvařím podle moderního nebo středověkého receptu. Tohle rozdělení se mi na knize pak také velmi líbilo. Sama jsem pak udělala Středověké medové sušenky, které vypadaly dobře a zároveň mi připadaly i nenáročné na suroviny – ty má totiž doma snad každý. 

Zkusila bych něco náročnějšího, ale abych pravdu řekla, netroufla jsem si na to, kor když jsem měla v plánu fotit a pokud by se mi něco náhodou nepovedlo…  v každém případě ony sušenky jistě ještě někdy udělám a pro příště možná vyzkouším ty podle moderního receptu.

Nemyslím si, že si dané pokrmy vychutnáte spolu se svými oblíbenými postavami, to byste pak museli strávit celý den u sporáku (nebo mít služebnou, která by proti tomu nic nenamítala), ale když si něco z kuchařky uvaříte, sednete si ke stolu, můžete si minimálně představovat, že právě sedíte na hostině v Zimohradu. Nebo kdekoli jinde, záleží na tom, co právě jíte. 

Celá kuchařka je totiž rozdělena do několika pasáží, jmenovitě pak Zeď, Sever, Údolí, Říční krajiny, Železné ostrovy, Rovina, Dorne, Královo přístaviště a Za úzkým mořem. Jednotlivé části jsou od sebe barevně odděleny a vy tak nemusíte pátrat, kde je zrovna ten váš oblíbený recept.

Možná bych však měla jednu malinkou výtku – trochu mi vadilo, že recepty nebyly ustálenější ve smyslu, že nebyl celý recept na jedné stránce a zprvu jsem se kvůli tomu v kuchařce nedokázala vůbec zorientovat. Osobně by mi ani nevadilo, kdyby byla kuchařka klidně o polovinu delší a tím pádem by každý recept měl svoji stránku. Nebo si to nejspíš představuji jako Hurvínek válku.

Pokud jste nadšenci do Hry o trůny, tahle kuchařka u vás nesmí chybět, i za cenu toho, že si z ní uvaříte maximálně jeden recept. Jsem toho názoru, že vám to minimálně ukrátí čas do vydání dalšího dílu.

--
Chelsea Monroe-Cassel a Sariann Lehrer společně provozují Hostinec na rozcestí, populární blog o jídle založený na Písni ledu a ohně. Oba tvůrci jsou fanoušci fantasy žánru a na stůl přinášejí unikátní kombinaci umění, historických znalostí a lásky k jídlu.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelstvíOmega.
Knihu si můžete zakoupit přímo na stránkách nakl. Omega
nebo v knihkupectví či na eshopu Knihy Dobrovský.
 

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze, a koukám, že máme stejné talíře :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Já zrovna kuchtila u babičky, takže tyhle jsou její... :D

      Vymazat
  2. Kuchařky jdou mimo mě, ale Hru i trůny mám ráda, takže bych možná u téhle knihy udělala výjimku. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Knížka vypadá skvěle, sušenky také, poslední dobou na recence na ní často narážím.

    OdpovědětVymazat
  4. Nevím, já osobně bych si ji nekoupila. Ta masivní propagace je dost šílená. Je jasné, že chtějí na tom vydělat co nejvíc peněz, což mě upřímně dost rozčiluje :-D. A lidi jsou tak blbí, že tomu "nátlaku" podlehnou a bez přemýšlení koupí všechno, co má nálepku Hra o trůny :-D. Samozřejmě kdybych se ke mně dostala, třeba bych našla nějaký zajímavý recept.

    A ty medové sušenky... bleh! Nesnáším med! :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Mám pocit, že být kuchařka delší, tak by byla asi tak tlustá, jako samotná hra o trůny...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)