pondělí 21. března 2016

RC: 7 dní

Největší hrozba pro jihoafrický policejní sbor je tu!

Originální název: 7 dae
Český název: 7 dní
Autor: Deon Meyer
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2015
Počet stran: 461 s.
Vazba: pevná s přebalem


Obálka se mi opravdu velmi líbí. Žlutá, zelená a černá jsou v kombinaci na této obálce velmi pěkné barvy a já vůči nim vlastně nemám co říct. Obrovské jméno autora také vypadá dobře - navíc se hodí k předchozím dílům od tohoto autora. Celkově je to písmo posazeno na velmi dobrém místě. No, a když se podíváte níže, vidíte tam záři světel, což značí město. Jo, po grafické stránce nemůžu knize nic vytknout.


Hlavním hrdinou je Benny Griessel, který rozhodně ve sporu JAR nepatří k žádným nováčkům. Je mu přidělen případ čtyřiceti dní staré vraždy mladé právničky, u níž se nikdo nemůže dál hnout z místa. 

Navíc policejní složky ohrožuje neznámý střelec, který jim posílá e-maily o tom, že pokud případ nevyřeší, bude dál střílet policisty do nohy. A že třeba nezůstane jen u toho.

Musím říct, že v určitém okamžiku mi právě tenhle střelec připadal sympatický. Působil férově, spravedlivě... ale byl nevyrovnaný. A když se něco pokazilo tak, jak si to naplánoval, začal panikařit. Celou dobu jsem zároveň přemýšlela, jaká je jeho identita, ale rozhodně mi nepřipadal jako vrah, který si s nimi jen hraje, na to byl moc vystrašený.

Benny, vyšetřovatel, který získal po čtyřiceti dnech případ, je navíc bývalý alkoholik, už nějakou dobu vydržel bez pití, ale řešení prakticky neřešitelného případu je tak stresující, že má kolikrát chuť se napít. Tohle se mi na příběhu taktéž líbilo, jelikož byl tím spíš lidštější.

Celkově prostředí Jihoafrické republiky, v němž se kniha odehrávala, bylo fascinující. Pokud se nepletu, ještě jsem odtud žádnou knihu nečetla, ale musím říct, že je to mnohem lepší než všechny ty severské thrillery, které možná někomu lezou už ušima. Samozřejmě nic proti tomu, komu se líbí, jen zmiňuji, jak to konkrétně na mě působilo.

Na knize mě pak překvapila jedna věc, což je nejspíš chyba mé kulturní negramotnosti - že se v Jihoafrické republice chovají k černochům obdobně jako jinde ve světě. Také mě to i mírně zarazilo, jelikož jsem si myslela, že tam jsou s touhle věcí víc nad věcí. Hlavně pak z důvodu polohy, kde se samotná JAR nachází.

Co mě na této knize štvalo, byl fakt, že jsem ji četla poněkud pomalu, přestože se vážně neuvěřitelně dobře četla a posledních dvě stě stran jsem dala prakticky na jeden zátah za jediný den. Nicméně, určitým způsobem mi to ani nevadí, alespoň jsem tak měla možnost strávit v Jihoafrické republice delší dobu, dát si takovou menší dovolenou a vyřešit při ní jako bonus vraždu. A nejen jednu! 

Skutečně mě kniha bavila číst a až na mou prokrastinační činnost jsem od ní nemohla odtrhnout ani jedno oko, až tak mě vtáhla do děje. Kromě toho, což je jistě nutné zmínit, jsem se u knihy i několikrát zasmála a byla to opět jedna z knih, kde jsem si stránky zakládala lepícími papírky, abych se k určitým hláškám mohla znovu vrátit. 

Podtrženo sečteno, já vám tuhle knihu definitivně doporučuji. Tedy pokud máte rádi detektivky, thrillery a také za předpokladu, že milujete, když otáčíte stránku za stránkou a sami se sebou se dohadujete o tom, kdo by mohl být ten vrah a kdo je pravděpodobně ten střelec. A také to, že vám v dané chvíli nepřijde tak strašný, ale tahle informace možná byla jen výplod mého mozku.

Abych nezapomněla, vůbec se nemusíte bát, že byste se do knihy nezačetli, přestože to s Benny Griesselem není první díl, ale rovnou třetí.

--
Deon Meyer se narodil roku 1958 v Jihoafrické republice. Kromě série s Bennym Griesslem, kam se mimo knihy 7 dní řadí také Ďáblova hora či 13 hodin, má na svém spisovatelském kontě Smrt za svítání, Zajatci smrti a jeho kniha 13 hodin je pak zařazena ve sbírce složené ze tří dalších autorů thrillerů.  Všechny tyhle knihy vyšly i v češtině, tudíž ani u nás není žádným nováčkem.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Moba.
 Recenzi si na tuto knihu najdete i na Databázi knih.

9 komentářů:

  1. Kniha vypadá zajímavě - ale i když to není nutné, asi bych začala od prvního dílu :) Jinak hodně mě zaujalo prostředí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to by se mi mohlo líbit, detektivky a thrillery já ráda a upřímně řečeno, severské kriminálky už mi teda ušima lezou :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Další kniha, kterou bych si ráda přečetla, ale prostě mám teď na seznamu tolik dalších knih, že se k této nejspíš ani nedostanu :/ ale nevzdávám to :D

    OdpovědětVymazat
  4. Moc knih tohoto druhu jsem nečetla, ale vypadá zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  5. Na jednej strane ma kniha zaujala, na druhej strane zasa nie :D Je to niečo iné než obvykle čítam, každopádne vďaka za recenziu a tvoj názor :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tato kniha mě nijak neláká ale pokud se ti tolik líbila, je to fajn. =) Rozhodně pěkná recenze.
    Jen tak mimochodem, včera jsem na blogu zveřejnila povídku do soutěže. =)

    OdpovědětVymazat
  7. O této knize jsem neslyšela, ale vypadá to dobře. Jestli na ni narazím, určitě si ji přečtu. Děkuji za tuto recenzi, opravdu.

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá dost dobře. Asi si ji zapíšu na svůj (ne)konečný seznam knih na Databázi - zrovna jsem se dívala, že v Chystám se číst mám už 100 knih :D :D. Ale nevadí :D.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)