úterý 3. listopadu 2015

Napíšeš pravdu, Verity?

Mám dva týdny. Ať udělám, co udělám,
nakonec mě stejně zastřelíte.

Název originálu: Code name Verity
Český název: Krycí jméno Verity
Autorka: Elizabeth Wein
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2015
Vazba: pevná
Počet stran: 312 s.

Obálka je naprosto úžasná! Hlavně pak kvůli tomu jakoby hedvábnému povrchu, po kterém bych se u knih mohla utlouct. Podobný měla i kniha Levandulový pokoj či Unesená, které jsem již v minulosti recenzovala. 

Navíc název a jméno autorky je vyvedeno takovým tím lehce vystouplým písmem a celé to na mne působí velmi pěkně. CooBoo si na prezentaci celé této knihy dalo obzvlášť záležet, zejména pak i povedeným trailerem, jež vám zprostředkuji ke konci recenze.

Zhruba vím, jak vypadá obálka originálu, ta se mi vzhledově také líbí, ale vede naše - česká. Mám takovou úchylku a ráda osahávám obálky knih, kdo to tak taky má?


Abych vám v první řadě knihu nějakým způsobem představila. Jedná se o historický román z 2. světové války, který povznesl žánr YA na novou úroveň. Verity je špionka. 

Během jedné z misí je chycena gestapem, kterým je strašlivě mučena. Ostatně, umělo gestapo mučit i jinak než strašlivě?

Je donucena k tomu, aby řekla pravdu a je si zcela vědoma toho, že ji zastřelí buď gestapo, když jim nebude po chuti, nebo bude popravena za velezradu. Neměla moc na výběr. Rozhodla se, napsat pravdu. 

Dostává papíry, na nichž gestapu odhaluje plány, ale také - a to je nejdůležitější - své přátelství s britskou pilotkou Maddie. Ať už si o její zradě vůči zemi, v níž sloužila (sama je totiž Skotka!), myslíte to nejhorší, nezaslouží si pohrdání. Zaslouží si obdiv za všechnu tu odvahu. 

Málokdo hrůzy druhé světové zažil a tipuji, že sama autorka také ne, přesto to bylo napsané tak autenticky a srozumitelně, že knihu s klidem přečte i nepříliš zdatný čtenář. 

A jak se můžete dočíst všude možně a jistě je nasnadě zmínit to i zde, autorka je nadšenou pilotkou, z čehož vyplývá, že typy letadel a takové druhy by měla mít v malíčku. Nepátrala jsem po tom, čtení jsem si maximálně užívala.

Četla jsem recenze a komentáře na Databázi knih, kde se někdo zmiňoval, že příslušníci SS se takto vůbec nechovali, ale... není to jedno? Podstatné je, že se kniha skvěle čte a že si z ní čtenář může odnést ledacos prospěšného. Tím myslím zejména naději. Naději pro to, že přátelství může vzniknout za jakýchkoliv okolností. Nemusíte se denně setkávat, stačí, že si pokaždé máte co říct.

Možná bych ještě měla podotknout, že je kniha psána ze dvou pohledů. Z pohledu Verity, která v závěru svého vyprávění sděluje své skutečné jméno a ze strany Kittyhawk. Předpokládám, že vás asi napadne, kdo je druhá osoba. Jestli ne, nechte se překvapit.

Co víc dodat? Pokud milujete historické romány (fikce), tuhle knihu zaručeně doporučuji. Věřím, že vás nezklame. A za předpokladu, že jsem vás nepřesvědčila já, po zhlédnutí traileru se na knihu vrhnete okamžitě. Napsala jsem pravdu, tahle kniha stojí za přečtení, věřte tomu.


Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Albatros Media.

6 komentářů:

  1. Čím více recenzí na tuhle knihu čtu, tím více se těším, až si ji sama přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodně mě zaujalo téma i obálka, takže už vím, co budu chtít pod stromeček :-D.

    OdpovědětVymazat
  3. Ten trailer se fakt povedl... vůbec bych se nebránila, kdyby se něco takového točilo častěji. Mnohdy totiž krátké video dokáže zaujmout víc než anotace.

    Jinak... nevím, který komentář na databázi knih jsi myslela, ale jelikož jich tam moc není, je možné, že to byl zrovna ten můj. Nemyslím si, že by se příšlušníci SS nebo gestapa vůbec nechovali tak, jak autorka v knize popisuje, spíš mi z jejich strany nepřišly moc reálné ústupky, které Verity dělali. SS a zvlášť gestapo je známé tím, že se s nikým moc nepárali a pochybuji, že by tolerovali škodolibosti a drzost ze strany Verity... to jen pro vysvětlenou, pokud jsi narážela na můj komentář :) ale jak jsem i tam psala, že na tom vlastně ani nesejde, je to fikce a ne literatura faktu.

    OdpovědětVymazat
  4. Hm, velezrada a gestapo ... Jako tvoje recenze a popis obálky mne hodně nadchla, ale ... Ale asi budu barbar a mrknu se na pdf verzi ...

    OdpovědětVymazat
  5. Další z knížek, které mě opravdu zaujaly tak uvidíme :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)