pondělí 19. února 2018

RC: Rychleji mluvit nedokážu

Sbírka úvah a hravých esejů od hvězdy televizních seriálů Gilmorova děvčata a Famílie a také od autorky bestselleru Jednoho dne, možná...

Originální název: Talking as Fast as I Can
Podtitul: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím)
Autorka: Lauren Graham
Překlad: Noemi Mottlová
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2017
Počet stran: 206 s.
Vazba: pevná s přebalem

Při pohledu na obálku vidíme herečku Lauren Graham s otevřenou pusou – protože jak jinak zdůraznit, že rychleji mluvit neumíte, než otevřenou pusou?

Jinak je obálka ve velmi příjemných pastelových barvách, je převzata z originálu. Na zadní straně knihy je Lauren Graham vyfocena v různých emočních rozpoloženích, přesně jak o tom píše v jedné z částí knihy.

Nikdy jsem nebyla tou pravou fanynkou Gilmorových děvčat. Ráda jsem se na ně podívala, když jsem je zastihla v televizi, ale nečekala jsem každý den u televizní obrazkovky, abych věděla, co se stane v dalším díle. To však nemění nic na tom, že jsem se u každého dílu, který jsem doposud viděla, výborně bavila. 

A ač mě trochu mrzí, že jsem to nesledovala vyloženě pravidelně (i když na mou obranu, ono to asi nikdy úplně nešlo, to bych se furt s někým musela přetahovat o ovladač), už s tím asi nic nenadělám, jelikož čas vrátit nelze a ty díly, co jsem zrovna neviděla, zkouknu, až si někdy časem dám maraton Gilmorek. Mám dojem, že k tomu maratonu mám teď hodně blízko.


V každém případě mě ale kniha od jedné z hlavních protagonistek Gilmorových děvčat, Lauren Graham, neskutečně zaujala. Když mi došla (respektive jsem si pro ni letěla skoro až na ulici, protože pošťákovi se zřejmě nechtělo až nahoru k bytu - ale nevadí), balíček jsem začala otevírat už ve výtahu, jak jsem na ni byla natěšená. Netrvalo tedy dlouho a začala jsem ji číst A měla jsem ji přečtenou vskutku rychle, jelikož jde o velmi oddechovou četbu.

Měla jsem tehdy volno v práci, takže mi ve čtení opravdu nic nebránilo. Inu, začetla jsem se prakticky okamžitě a už od první stránky mi stránky pod rukama ubíhaly jedna básenň. Okamžitě mě tedy při čtení napadla myšlenka, kterou jsem zastrčila do recenzního šuplíčku ve své hlavě, že nejen že Lauren Graham rychle mluví, ale má i dar rychle psát - potažmo zařídit, aby se čtenáři kniha četla lehce. 


Lauren Graham ve své autobiografické knize vypráví o svých hereckých zkušenostech - o svých srdcových seriálech, tedy o seriálu Gilmorova děvčata a o seriálu Famílíe, o němž jsem se dozvěděla až díky této knize a díky ní už si také budu pamatovat, že v něm hraje Lauren Graham. Kdybych se na něj někdy chtěla podívat. Tedy až po Gilmorkách, samozřejmě. Gilmorkám je v této knize věnován větší prostor a to mi upřímně řečeno vůbec nevadilo.

A navzdory tomu, že jde o knihu od nakladatelství Omega, tak jsem v ní nenašla žádné gramatické chyby - nebo jsem si žádných alespoň nevšimla. V tom tempu, jakém kniha ubíhala, bych se vlastně ani nedivila, kdyby tam něco bylo a já nic nezaznamenala. Tuhle informaci jsem ale považovala za nutné zmínit - zvláště pak z toho důvodu, že mnozí si knihu chtějí přečíst, ale právě tohohle se obávají.

Pokud milujete Gilmorky, je pro vás přečtení této knihy nutnost. Ať už ji budete číst v českém znění nebo v originále, já vám ji bezesporu doporučuji, jelikož jde o milou a vtipnou knihu a já vám zaručuji, že se u ní budete výborně bavit a zcela určitě se u ní nebudete nudit. 

--
Lauren Graham vyrůstala ve Virginii v USA a její rodiče se rozvedli, když ji bylo 5 let. Dětství prožila ve městě Fairfax, které se nachází ve Virginii. Když bylo Lauren pět let, její rodiče se rozvedli a žila pouze s otcem, protože její matka se rozhodla kvůli své pěvecké kariéře odstěhovat do Evropy.
Lauren už jako malá milovala koně a toužila se stát jockeykou. Ten sen jí naštěstí (pro její fanoušky) nevyšel, protože byla moc vysoká. Na základní škole zjitila, že by chtěla být herečkou a hrála v několika školních přestaveních. Později vystudovala Bernard College, kde získala titul bakalář a v roce 1992 ještě magistr herectví na Southern Methodist University's Medows School of the Arts.

Lauren byla nominována na Zlatý glóbus a dvě ceny SAG za roli sarkastické Lorelai Gilmore v seriálu Gilmorova děvčata. Dále si zahrála s Billym Bobem Thorntonem ve filmu Santa je úchyl! a také se objevila v komediálním divadelním představení Once in a Lifetime.

Do jejího televizního portfolia patří mimo jiné seriály Caroline in the City, NewsRadio, Law & Order, Conrad Bloom, My z přístavu nebo M.Y.O.B. a film Dill Scallion. Na stříbrném plátně si zahrála ve filmech Listopadová romance, Hlídač mrtvých a Jediná správná věc
Krom knihy Rychleji mluvit nedokážu jí dosud v českém překladu vyšla ještě kniha Jednoho dne, možná.  

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Omega.
Knihu můžete dále zakoupit buď na eshopu nebo v knihkupectví Knihy Dobrovský

4 komentáře:

  1. Tahle kniha není tím rpavým pro mě. Neznám herečku, seriál a ani nejde o typ knihy, která by mě nějak extra lákala. :-) Ale moc hezká recenze a nádherně nafocená kniha! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Gilmorky miluju a Lauren jako Lorelai byla naprosto skvělá, takže tuhle knihu si chci rozhodně pořídit :-). Trochu mám teda strach z těch chyb, na které si všichni čtenáři stěžují, ale asi to risknu :-D.

    OdpovědětVymazat
  3. Jee tak to mám radost že se povedla- uvažovala jsem že ji přečtu a teď do ní asi fakt půjdu - já miluju Gilmorky- dříve jsem to měla s nima podobně jako ty- občas jsem zahlídla nějaký ten díl v telce a vždy mě bavilo a pak jsem si řekla proč na ně nezačít koukat od začátku na netu- no a teď vždy když je nálada mám na co koukat, jsou skvělý tak neváhej se do nich zakoukat ;) a díky za tip ;)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)