úterý 25. dubna 2017

RC: Deník fejsbukové matky pokračuje

Název: Deník fejsbukové matky pokračuje
Autorka: Lucie Nachtigallová
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2017
Počet stran: 193 s.
Vazba: pevná s přebalem

Obálka druhého dílu Deníku fejsbukové matky je skvělá v tom, že si ji vlastně vybrali fanoušci Lucčiny facebookové stránky hned z několika návrhů. Za sebe musím říct, že si už nepamatuji, pro který jsem byla, nicméně si myslím, že ať už by vybrala jakoukoliv obálku, ani u jedné by nešlápla vedle.



Z prvního dílu Deníku fejsbukové matky jsem byla nadšená. Smála jsem se už od začátku až do konce a není se tedy co divit, že jsem se rozhodla zúčastnit konkurzu o Deník fejsbukové matky pokračuje. Musím však bohužel říct, že u pár částí jsem se navzdory prvnímu dílu nudila. Hlavně pak na začátku, kdy jsem se do toho nedovedla úplně začíst a smát se z plna hrdla jako tomu bylo u prvního dílu.

Fakt, že se jedná o jedinou knihu, co jsem přečetla za únor – ne, vážně si nedělám legraci, sama nevím, jak se mi to povedlo – mi naznačuje, že jsem měla takové pocity, že jsem knihu nečetla zřejmě zrovna ve chvílích, kdy bych měla a kdy bych se tedy smíchy popadala za břicho. Možná za to také mohlo ono věčné prokletí druhých dílů.

Tahle kniha popisuje statusy z let 2012-2014. Zajímavostí je, že Lucčina facebooková stránka existuje teprve rok, něco mi tedy naznačuje, že nás čeká ještě třetí kniha ze statusů, které nikdy nespatřily světlo Facebooku.

Opět zde Lucie Nachtigallová zmiňuje radosti a strasti svých tří dětí a manžela, kterého jí jistě kdekdo závidí. Krom svých zážitků ale popisuje i své osobní názory na české i světové události, u těch mi v této knize připadalo, že je jich nějak víc a občas mi v ní připadalo zbytečné na všechno reagovat… jako na jednu stranu bylo fajn si osvěžit, co se v té době dělo, ale abych byla upřímná, na většinu z těch věcí jsem si pořádně ani nevzpomněla, že bych o nich slyšela. A když už ano, nebyly to zrovna kauzy, které bych si potřebovala opakovat. Bylo toho na mě tedy opravdu hodně – chtěla jsem si přečíst Deník fejsbukové matky a ne zpravodajskou relaci, když to řeknu lehce nadneseně.


Na rozdíl od prvního dílu, v tomto najdete bonusové materiály, kde jsou třeba různé recepty anebo pravidla her, které Lucie hraje se svými – a půjčenými – dětmi. Ovšem opět, ta pravidla her mě zase spíš baví ve formě videí, které Lucie přidává na facebookovou stránku, protože tak mám šanci ty hry lépe pochopit. U receptu na kapří polévku mě celkem i překvapilo, že mívají na Vánoce tu samou, co děláme my – a můžu jedině doporučit!

Na závěr této recenze mohu říct, že to byla čtivá knížka, to rozhodně, ale nepřesvědčila mě o tom, že by byla lepší než první díl. Že bych si řekla: „Paráda! Něco takového jsem ještě nečetla!“ A je mi jasné, že jsem to z čistě logického důvodu říct ani nemohla, jelikož jsem měla za sebou již první díl. Nebylo to nijak špatné, ale zkrátka to nebyla ani ta pecka, jak jsem brala první díl. 

V každém případě je to kniha pro každého. Pro čtenáře i nečtenáře. Pro matky i ženy a dívky, které děti nemají. I zde stále platí, že můžete klidně dvacet stránek přeskočit a v knize se orientujete, jelikož zde není žádný ucelený příběh. Můžete ji číst kdykoli a kdekoli, i když nemáte moc času, protože statusy, které Lucie prožila a napsala, jsou velmi krátké.


--
Lucie Nachtigallová, narozená roku 1977, je absolventka Fakulty sociálních věd UK, přispívala do tištěných médií jako novinářka už od šestnácti let. Postupně zastávala post produkční, dramaturgyně a šéfredaktorky pro řadu českých deníků, časopisů a televizí. 

Mnoho let žila a pracovala ve Velké Británii, Španělsku a Itálii. Mimo jiné natáčela pro americkou televizní společnost CNBC dokumentární sérii The Players o nejbohatších podnikatelích světa. Je spolumajitelkou firmy Velká dobrodružství. Z manželství s Františkem Nachtigallem, který působí v médiích, má tři děti – Viktorku, Fandu a nejmladší Bětku. Pokud zrovna neleze s dětmi po horách, cvičí pilates (a jógu!) a jezdí na koni. Peripetie z jejího života sledují denně desítky tisíc lidí na FB stránce Deník fejsbukové matky.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete zakoupit buď na eshopu, nebo v knihkupectví KnihyDobrovský.
 

2 komentáře:

  1. Zajímavá kniha, ale já osobně jí ze svého seznamu vynechám. Hezká recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. Mně osobně se kniha moc líbila. Já první díl nečetla, takže jsem to nemohla srovnávat, ale fakt jsem se skoro pořád smála.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)