pondělí 6. února 2017

RC: Láska podle Shakespeara 1

„Milovat, či nemilovat svou studentku, to je, oč tu běží...“

Originální název: The Weight of Words
Český název: Daniel a Aubrey
Nakladatelství: Grada – Cosmopolis
Rok vydání: 2016
Počet stran: 464 s.
Vazba: pevná s přebalem

Obálka je dokonalá. Hlavně díky ní jsem si knihu chtěla přečíst. I po roce si pamatuji ten den, když jsem ji zahlédla v jednom olomouckém knihkupectví a okamžitě jsem se běžela podívat, o čem je. Poté, co mi pak navíc paní z Grady nabídla, že si o nějakou z knih můžu napsat na recenzi, neváhala jsem a řekla jsem si právě o Lásku podle Shakespeara 1.

Krom toho, že mě zaujala obálka jako taková po vzhledové stránce, asi všichni znáte mou posedlost hedvábnými obálkami. Co mi však na obálce moc nesedí, je název série velkým a název knihy malým písmenem. 


Ano, Láska podle Shakespeara je udělána moc pěkným fontem a líbí se mi na tom i to vystouplé písmo, ale celkem zbytečně se mi to plete a já mám pořád nutkání myslet si, že se jedná o název knihy. Právě z důvodu toho velkého písmena. Jenže když řeknu, že čtu Lásku podle Shakespeara, nikdo podle toho nepozná, jestli čtu první, druhý nebo třetí díl – který tedy ještě nevyšel, ale je naplánovaný na tento rok.

Dle anotace jsem první díl Lásky podle Shakespeara – a vlastně celou sérii – hádala na nějakou romantickou oddechovku a nepletla jsem se. Děj zněl vskutku klišoidně, ale čas od času – možná i častěji – je zkrátka vhodné si takovou knížku přečíst a trochu se zasnít a zjistit, že láska někde opravdu existuje a nejen v našich hlavách. Je fajn zasnít se, že na nás někde opravdu čeká náš Daniel. Stejně jako se ho dočkala Aubrey.



Kniha začíná přímým setkáním Daniela a Aubrey v děkanově kanceláři. Při čtení anotace jsem si však myslela, že Aubrey pracuje pro děkana na škole, kde studuje. Jenže Daniel je synem děkana úplně na jiné univerzitě. To mě z počátku trochu zmátlo, ale nevím, možná právě tohle bylo účelem anotace. V každém případě, mít takového učitele Shakespeara, asi se z té školy nehnu. Nicméně i Daniel má své kostlivce ve skříni, jak se v průběhu čtení dozvíte… a je to právě ten důvod, proč do vztahu s Aubrey neskáče úplně po hlavě.

Tahle kniha rozhodně nezklamala má očekávání. Neočekávala jsem od ní nic jiného než to, že si u ní důkladně odpočinu a možná se i trochu zasním a je mi vlastně úplně jedno, jak moc nereálné to je. Nicméně myslím, že když člověk v lásku věří, tak se mu jí dostane. A třeba i v takovém smyslu, jako Aubrey. 

Láska Daniela a Aubrey byla kouzelná. Jak bez sebe nedokázali vydržet… a líbily se mi i ty citace ze Shakespeara, ať už byly zmíněny přímo v textu a jakožto náznak podobenství s jistým Shakespearovým dílem, nebo vždy na začátku kapitoly. Sice bych je nedokázala odrecitovat tak, jak byly v knize napsané, přece jen už od přečtení knihy uběhl nějaký ten pátek, ale právě ty úryvky knihu skvěle ozvláštňovaly a i díky nim si knihu pamatuji i půl roku po dočtení.

Jediné, co bych tak vytkla, je asi fakt, že se jedná o trilogii. Sice je to skvělá kniha a mně opravdu bavila, ale myslím, že je celkem zbytečné jednu knihu roztahovat do dalších a dalších dílů, když by klidně šla vecpat do jednoho s tím, že by byla delší. Nevím, jak jiní čtenáři, ale já bych klidně šest set stránek (a více) přežila. Minimálně u Lásky podle Shakespeara.

Na závěr bych knihu doporučila všem romantickým duším, které přesně takové knihy miluji. Nečekejte od toho nic prudce filozofického, jedná se prostě o knihu pro chladné zimní večery strávené pod dekou u krbu – nebo u topení, chcete-li – s hrnkem horkého čaje. Anebo v opačném případě o knihu, kterou si přečtete za pár letních odpolední prozářených sluncem. Čtivost se této knize rozhodně neupře.


--
Georgina Guthrie se otevřeně prohlašuje za objímače knih už tak dlouho, kam až její paměť sahá. Je vášnivou čtenářkou a notorickou pisatelkou deníků a je unešená z toho, že mohla nakouknout do světa knih. Žije v Torontu v Kanadě, ale stále se považuje za Britku skrz naskrz. Je absolventkou Torontské univerzity, kde vystudovala anglickou literaturu. Ráda vyplňuje svůj čas čtením a psaním, ale stejně tak ráda si užije i dobrý film s manželem, kolotoč v kuchyni se svou dcerou nebo odpočinek s přáteli a rodinou. Je autorkou trilogie Láska podle Shakespeara

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Grada.
 

3 komentáře:

  1. Myslím, že svůj názor na knihu jsem ti prezentovala už dávno a popravdě si ho už moc nepamatuji :D Ale v nejbližší době mám v plánu vrhnout se na druhý díl :)

    OdpovědětVymazat
  2. Proč mi připadá, že už tady podobná recenze byla? :-D Na nějakou podobnou knížku :-D. Ale to se mi asi jen zdá.
    Zní to docela zajímavě. Hlavně ta obálka je fakt úžasná! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Velmi pěkná recenze, vždy když jsem v knihách, tak odolávám si jí koupit, stejně jako pár dalších.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)