čtvrtek 1. prosince 2016

RC: Illuminae

Nejdřív přežít. Potom všem říct pravdu.

Originální název: Illuminae – The Illuminae files­_01
Autoři: Amie Kaufmanová, Jay Kristoff
Nakladatelství: Cooboo
Rok vydání: 2016
Počet stran: 608 s.
Vazba: pevná s přebalem

Obálka je bezesporu skvělá. Výbuch, následný dým, oheň, to všechno působí parádně. Minimálně já tam ten oheň vidím, nevím, jak ostatní. Dle mého názoru je to typově taková spíše podzimní obálka. Stejně tak ty úryvky se na obálku báječně hodí.

Ještě před samotným čtením jsem měla v hlavě dvě myšlenky – anotace zněla výborně, to byla ta první; nicméně při prolistování knihy jsem se obávala, že se mi určité pasáže, kdy na dvou stránkách byly klidně jen dvě slova nebo dvě věty, nebudou zdát zrovna zajímavé a že mě náležitě nechytnou. Bála jsem se, že se nezvládnu vcítit do děje. 

A po pravdě? Mé obavy ze začátku se potvrdily. Nad mé síly byly různé úryvky z odborných článků či popisy lodí. Popisy lodí jsem vlastně přeletěla, protože bych tomu stejně houby rozuměla, nejsem technicky zdatná a všechny lodě na mě působily stejným dojmem. Odborných článků zase tolik nebylo, takže jsem se je nějakým způsobem snažila přečíst.

Uklidňovalo mě, že díky tomu, jakým stylem je kniha napsaná, mi nebude trvat dlouho, než ji přečtu – ať už by mě bavila nebo nebavila. 

V roce 2575 se dvě znepřátelené korporace utkají ve válce kvůli planetě. Kvůli planetě, která se jmenuje Kerenza. Toho dne, kdy proběhne útok na Kerenzu, se zároveň rozcházejí Kady a Ezra. Po celé planetě se přitom šíří zmutovaná epidemie a oni musí uniknout – trochu mi zde vadilo, že příběh začal takříkajíc, až bylo po všem. Obě ze dvou hlavních postav jsou evakuovány, Kady na Hypatii a Ezra na Alexandra, jelikož byl určen jako schopen boje.

Obě lodě celou dobu pronásleduje znepřátelená loď Lincoln, a oni snaží se nezapnout systém SPIRO, který chce chránit loď, ale jde na to špatně. Celý ten systém se chová skoro až podezřele lidsky, vůbec jsem z něho necítila, že by to byl jen program. Tedy kromě jeho „chybových“ hlášek.

Ezra a Kady jsou vlastně docela neviditelní. Jsou to dva obyčejní teenageři z Kerenzy. Možná právě proto tahle kniha tolik lidí ohromila. Až na to, že Kady dokáže hacknout systém a sedm minut mluvit s někým z posádky jiné lodě, v tomhle případě Alexandr, aby zjistila, co se tam děje. Tím někým, koho si vybrala, je Ezra. A navzdory tomu, že se spolu rozešli, ona k němu pořád cosi cítí. Anebo jde jen o to, že je jedním z posledních lidí z těch, které znala na Kerenze, který přežil onen útok. Abyste to zjistili, budete si muset knihu buď přečíst, nebo si to domyslet.

Četla jsem názor, že v zásadě není možné, aby sedmnáctiletý puberťák dokázal hacknout systém, ale já si říkám – proč by nemohl? Když v dnešní době už batolata ovládají tablety a podobné věci, proč by v roce 2575 někdo, komu je sedmnáct, nemohl hacknout obří systém, aby si dopisoval se svým bývalým přítelem. Dobře, přiznávám, důvod onoho hacknutí zní trochu hloupě a upřímně jsem nedokázala pochopit, proč si to prakticky nechávala pro sebe, ale čert to vem. 

Hodně mě na knize bavily ty chaty, pak také záznamy z rozhovorů, a když jsem teď zase vzala knihu do ruky a znovu jsem přečetla první stránku, mám dojem, že hned všechno chápu, ale… já vlastně tak docela nevím, co si o knize myslet. V zásadě se mi i líbila, ale nepřišla mi jako nějaká pecka. Jako nejlepší kniha roku 2016. Na to umístění mám jiné adepty.

Je to opravdu originální kniha, to se jí musí nechat. Nepamatuji se, že bych na knižním trhu viděla něco podobného, ale nemohu říct, že by mě zklamala. Těšila jsem se na ni, to ano, ale nemyslela jsem si, že mě nějak dostane. Druhý díl si ale přečtu ráda – myslím, že když vím, co od knihy čekat, a když si před vydáním druhého dílu tenhle přečtu ještě jednou, všechno pro mě na jeho čtení bude rázem jednodušší.

Celá kniha na mě působila jako scénář k nějakému filmu. Vlastně kniha na mě působila jako film. Znáte ten obrázek studny a říše, co je na dně studny? Respektive toho srovnání mezi knihou a filmem? Tak tohle je ta studna. A já si jsem jistá, že kdyby se podle této knihy natočil film, tak by to byla pecka.

Illuminae bych doporučila všem nečtenářům. Pokud nejste zvyklí číst dlouhé věty, pokud se raději podíváte na film, nebo si prostě jen potřebujete od knih odpočinout, tak tahle kniha je přesně pro vás. A já pevně věřím, že Illuminae spoustu lidí, u nichž se to nepovedlo Harry Potterovi, ke čtení dovede. Jestli nečtete a vylekal vás počet stran, nebojte se ho, děj této knihy vám uteče tak rychle, jako voda.

Sice pořád moc nechápu, co na této knize všichni vidí (pomalu to však začínám pobírat), ale pokud si potřebujete odpočinout od přehršle písmenek, moc jste toho za poslední dobu nepřečetli a chcete si jako já zvýšit ego tím, že přečtete jednu šesti set stránkovou bichli, jen směle do ní. Nebudu vás od jejího přečtení odrazovat, nebudu vás do jejího čtení nutit – jestli si Illuminae přečíst chcete, běžte do něj a já mu dám za čas ještě druhou šanci, protože cítím v kostech, že podruhé se mi bude líbit víc.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Cooboo! :)
 

10 komentářů:

  1. Ja si myslim,ze je tohle zrovna kniha,ktera asi potrebuje odstup,aby člověk zjistil,jaka pro nas byla :)Ale ja jsem zatim vylozene zadne pozitivni recenze necetla :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu se taky chystám, tak jsem zvědavá, jak se mi bude líbit :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky ji mám doma připravenou ke čtení, doufám, že mi sedne, ale při prvním ohledání mám podobné obavy, jako ty. Graficky je krásná a zajímavá, jen jsem zvědavá, jak bude podaný ten příběh.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze:) Na knížku se hodně těším, ale přece jen se malinko obávám toho netradičního zpracování :) Jsem na ni zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  5. Illuminau mám na seznamu. :) A díky tvé recenzi vím, co mám čekat. :D Díky. :)

    OdpovědětVymazat
  6. O knize jsem neslyšela, asi jsem barbar. =D Ale nevypadá jako špatná četba, přesto by mě někdo asi musel hodně přesvědčovat, abych si ji přečetla.
    Ale obálka je pěkná ale k podzimu bych ji nepřiřadila zrovna. =)

    OdpovědětVymazat
  7. Nejdřív takové nadšení a teď.... asi si můžu ze seznamu škrtnout jednu knihu... pokud ji teda nedostanu k Vánocům.

    OdpovědětVymazat
  8. Iluminae jsem držela v ruce a musím říct, že kniha je psaná opravdu zajímavou formou. Mně to tohle asi nevyhovovalo, ale nějakým mladším čtenářům, kteří se sci-fi začínají, by se to mohlo líbit. Ale těžko říct, nečetla jsem to. Možná někdy časem, ale teď mám v seznamu atraktivnější knížky.

    OdpovědětVymazat
  9. No..chtěla jsem ji, ale právě ty jiné planety a stroje...to prostě nemusím..A to, cos napsala mě ani nenalákalo:D

    OdpovědětVymazat
  10. Zajímavá kniha, rozhodně obálkou a i tématem, ráda si jí časem přečtu. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)