úterý 7. června 2016

RC: Všude kolem černý les

Někdo chystá svatbu, někdo vraždu...

Originální název: In a Dark, Dark Wood
Český název: Všude kolem černý les
Autorka: Ruth Ware
Nakladatelství: Leda
Rok vydání: 2016
Počet stran: 352 s.
Vazba: pevná


Obálka na mne působí opravdu tajemně a slibuje napětí. Možná snad i nervy drásající příběh, u něhož až do konce nebudete vědět, kdo je vrahem. Písmo přecházející od růžového do téměř ostře červeného nadpisu a zároveň pak kabátku hlavní hrdinky s černým pozadím v podobě tmavého lesa výborně kontrastuje.

Jako první vás na knize okamžitě zaujme anotace, podle níž můžete vytušit, že se bude jednat o neskutečně napínavý thriller. Thrillery já ráda, už od doby, kdy jsem poprvé četla knihy Dana Browna.

Z toho důvodu jsem se na Všude kolem černý les neskutečně těšila – tím spíš, když ho každý vychvaloval do nebes. Jenže já jsem prostě nepoučitelná, představuji si bůhvíco a pak se akorát setkám se zklamáním.

Šestadvacetiletá Leonora je spisovatelkou, přičemž píše v detektivním žánru, a i když mi to v průběhu čtení tak nepřipadalo, zpětně mi její profese přijde trochu jako klišé. Ne že by hlavní hrdinka nemohla být spisovatelkou a psát detektivky, jen mi to tak přijde v souvislosti s dějem, u něhož byla ta zápletka tak trochu vynucená.

Jednoho dne tedy dostane pozvánku na rozlučku se svobodou, ale na svatbu ne a nějak nezjišťuje, proč to tak je. Koho si vlastně její bývalá kamarádka Clare ze školy bere. Tohle mi přišlo zvláštní – rozhodla se jít bez toho, aby si to ověřila a připadalo mi to dost neopatrné. Proč se třeba nezeptala Niny, která byla také pozvaná? Přece na pozvánce na svatbu musí být napsané jméno obou snoubenců, nebo ne?

Myslím, že kdyby se ještě víc zdráhala pozvání přijmout a nespokojila se pouze s tím, že tam bude znát někoho, s nímž se vídá častěji než s nevěstou, působilo by to ještě lépe, ale v tomhle ohledu chápu, že se autorka snažila co nejdřív dostat do inkriminovaného skleněného domu na samotě v lese.

V průběhu čtení jsem nad tím nějak neměla šanci přemýšlet, jelikož všechno šlo díky autorčině stylu psaní skutečně rychle – čímž styl psaní bezesporu chválím, a kdyby Leonora dokázala být alespoň malinko chytřejší, zajisté bych si ji oblíbila. 

Bohužel se nestalo ani to, že bych si zamilovala jinou postavu, která se v knize vyskytovala – teoreticky bych mohla vybrat Jamese, ale vzhledem k tomu, že se tam zrovna často neobjevoval a to, jak se zachoval v minulosti, mě zarmoutilo (ale ne tolik jako Leonoru!), tohle pole nechám neobsazené.

Právě ten styl psaní vás pohání dál k tomu, abyste knihu přečetli celou, přestože už dávno víte, jak skončí. Já to věděla, ale stále jsem prostě čekala, že se pletu, že to bude nějaká pecka a já to budu jak dlouho rozdýchávat a neskutečně mě mrzí a štve, že se tak nestalo a já proto byla zklamaná a celkově jsem si prostě po dočtení připadala prázdná. Jako kdybych ani nic nepřečetla či jak bych to řekla.

Navzdory tomu všemu však knihu nehodnotím špatně. Byl to autorčin debut a na to je kniha rozhodně dost dobrá, jenom si myslím, že patrně nehrozí, až se Ruth Ware v psaní víc zapracuje, že by byla na tuhle knihu pyšná víc, než na to, že je to její debut. Ale podívejte se na můj a na její a najděte pět rozdílů – a jsem si jistá, že jich je tam mnohem víc. (Nejdůležitější je ten, že jí nejen že kniha vyšla v nakladatelství, ale také byla přeložena.)

Já si každopádně přečtu i autorčinu další knihu, která v nakladatelství Leda vyjde na konci roku. Nějaký hlásek v hlavě mi našeptává, že se mi bude líbit víc a já jsem rozhodnuta ho poslechnout, takže se už rozhodně nemůžu dočkat. Pokud vás kniha Všude kolem černý les zajímá, přečtěte si ji, je dost možné, že na vraha přijdete později a že se vám bude líbit víc (nebo se u ní minimálně budete bát) – na Databázi knih či na Goodreads má opravdu dobré hodnocení a to o něčem svědčí.

--
Ruth Ware vyrostla v Sussexu na jižním pobřeží Anglie. Po absolvování manchesterské univerzity žila načas v Paříži a posléze se vrátila do Británie. Pracovala jako servírka, knihkupkyně, lektorka angličtiny pro cizince a tisková mluvčí. V současné době žije s manželem a dvěma malými dětmi v Londýně a pracuje na své další knize.
Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Leda.

10 komentářů:

  1. Jo jo, o očekávání jsem psala u některé z recenzí na mém blogu. Ale tuhle knihu bych si přečíst chtěla. Kdybys měla v plánu se jí zbavit, napiš :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  2. :-D Také se mi kniha vyhýbá, už tolik recenzí jsem přečetla a pořád ji nemám doma. :-D Jinak super recenze!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, já věděla, že mám být opatrná, když z ní po vydání byli všichni tak nadšení. Zatím si ji kupovat nebudu. Počkám si radši na rezervaci z knihovny. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze, já tedy na toho padoucha přišla až na konci, ale to je u mě normální :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Tuhle knihu potkávám všude a jsem ráda za každou další recenzi. Momentálně jsem se jen utvrdila v tom, že si na knihu počkám v knihovně a nebudu ji unáhleně kupovat. Děkuji za prima recenzi!
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkná recenze! :)
    Já jsem si z ní naopak sedla na zadek a byla nadšená :)
    Styl psaní mi padl jako ušitý a stejně tak i celkové prostředí :)

    OdpovědětVymazat
  7. Mě zrovna kniha neláká, ale kdo ví, třeba časem...

    OdpovědětVymazat
  8. Tohle asi nebude zrovna příběh pro mě :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jsem zvědavá, jaký názor si na knihu udělám sama, doufám, že se mi nebude už dlouho vyhýbat, tak jako doposud. Jinak recenze je povedená :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Zatím jsem četla asi tři recenze, které knihu jen vychvalovaly, ale upřímně věřím především tvé recenzi :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)