pondělí 30. května 2016

RC: Doctor Who - Roj hrůzy

"Teda, pochybuju, že kdy uvidíme 
většího brouka!"

Originální název: Doctor Who - The Crawling Terror
Český název: Doctor Who - Roj hrůzy
Autor: Mike Tucker
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2016
Počet stran: 231 s.
Vazba: pevná

Obálka na mne asi ze všech čtyř dílů Doctora Who působí graficky nejzdařileji a právě tak děsivě, jak by měl čtenář očekávat i od samotné knihy. Doctor s Clarou vypadají opravdu realisticky a TARDIS ve středu menhirů pod nimi taktéž. Mimo jiné musím říct, že kdybych viděla velikostně nějakého takového pavouka, jaký na ní je, na vlastní oči, okamžitě bych brala nohy na ramena.


Jak je mým zvykem, tyhle doctorské knihy čtu pravidelně, zatím jsem se nedostala k Závoji smutku, tedy prvnímu dílu, kterým u nás Doctor Who začal vycházet. Musím říct, že čím novější, tím lepší díl a zároveň takový, kde si opravdu toho daného Doctora dokážete stoprocentně představit.

Ne že bych si ho u jiných dílů představit nedokázala, to celkem zvládám, v tomhle ohledu je kniha opravdu jednoduchá, zároveň ale čtenáři přijde, jako by byl uvnitř knihy spolu s hlavními postavami.

Tenhle díl by měl být tajemný, děsivý… ze začátku, kdy se ve městě objevil onen největší hmyz, jaký kdy někdo uviděl a ještě nebyl na scéně Doctor, mě mírně zamrazilo, nicméně později se situace neopakovala, přestože došlo k něčemu většímu. Za předpokladu, že tedy jdete do knihy z toho důvodu, že se chcete bát, musím konstatovat, že nejspíš budete zklamaní.

S tím souvisí i to, pokud jste o Doctorovi třeba nikdy neslyšeli, nevíte, co je ten jeho sonický šroubovák, kdo jsou Dalekové… nebudete tu potřebovat všechny informace o seriálu, ale bylo by fajn se podívat na pár dílů s každým Doctorem. 

Tady bych asi měla říct, že jsem konečně po přečtení knihy dostala chuť na zhlédnutí seriálu, takže za mě obrovský pokrok – to ale neznamená, že bych nikdy neviděla ani jeden díl, spíš jsem se vždycky s bráchou dívala bez ohledu na nějakou pravidelnost a prostě jen když byla chuť, nálada, a když jsem si vzpomněla. Nebylo to tedy tak, že bych do knihy šla neposkvrněná či jak bych to napsala.

A již několikrát jsem to v recenzích zmiňovala, tudíž tohle berte jen jako takovou bezduchou výplň, která vám snad řekne jen to, že ať už jste nebo nejste fanoušci Doctora Who, po této knize se jimi bezesporu stanete. No, a Peter Capaldi je druhý nejlepší Doctor za celou novou etapu seriálu, už jen proto vám tato kniha nesmí uniknout.

Ale abych neomílala pořád dokola jen seriál, ještě ke knize musím říct, že jsem se při ní nesčetněkrát zasmála a celkově mě její čtení vážně bavilo. Ze všech tří knih, které jsem měla tu čest číst, se mi tahle líbila zatím nejvíc. Přesto jsem ji hodnotila čtyřmi hvězdičkami – a to z toho důvodu, že prostě čekám na nějaký díl Doctora Who, který mě naprosto pohltí. Protože prostě i Siluetu jsem předtím považovala za nejlepší, ale Roj hrůzy ji dokázal hravě překonat.

Ještě jednou tedy zopakuji, pokud tedy stále váháte nad tím, jestli si tuhle knihu přečíst a jste fanoušci Doctora Who, jmenovitě pak Capaldiho a Clary, určitě ji doporučuji, pevně věřím, že se nudit zaručeně nebudete. Z knih, co vyšlo v Česku o Doctorovi Who, je to doopravdy prozatím ta nejpovedenější.

--
Mike Tucker je specialistou na speciální efekty ve filmech a seriálech. Hlavně pro seriál z dílny BBC Doctor Who a jeho spin-offu. Vlastní společnost, která se zabývá výrobou speciálních efektů.
 

knihcentrum.cz

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji Knihcentru.

3 komentáře:

  1. Přiznávám, že neznám ani knihu, ani seriál, ale zní to jako něco, na co bych se asi vydržela koukat :)
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
  2. Seriál je úžasný a budu se postupně pouštět i do knih, ale nejdřív bych se měla pohnout ze 4. série... první seriál, který je tak úžasný, že se bojím na něj koukat, protože by mohl skončit. Já vím, moje myšlení nedává smysl. :D

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Musím se podívat na seriál a přečíst knihy... kdyby to jen nemělo tolik dílů...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)