středa 2. března 2016

RC: Šíleně bohatí Asiati

Šíleně bohatým se stáváš poté, co utratíš první miliardu.

Originální název: Crazy Rich Asians
Český název: Šíleně bohatí Asiati
Autor: Kevin Kwan
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 400 s.
Vazba: pevná


Obálka je jednoduchá, přesto splňuje to, co si pod takovou knihou představit - čím víc jste bohatí, tím víc jste učeni tomu, abyste byli skromní a nedávali na sobě své bohatství znát. Přesně to je případ Nickovy rodiny, tedy fakt, že je šíleně bohatá, ne že by byla skromná. Nick byl odjakživa svou babičkou učen k tomu, aby to všechno nedával najevo, ani si neuvědomoval, že jsou bohatí a bral to takříkajíc jako samozřejmost.


Když jsem knihu poprvé držela v knihkupectví a pročítala anotaci, zaujal mě i ten přebal knihy a to, na jakém lesklém - laicky řečeno - papíře je vůbec anotace vyvedena. 

Pokud se nepletu, knihu z prostředí singapurských zbohatlíků jsem zatím nečetla, takže tohle byla má premiéra. Také mě zajímalo mě, jak se s tou novou informací o svém příteli popere Rachel Chuová a samotnou mě vlastně docela překvapila. To, že když viděla ten obrovský palác a nevzala nohy na ramena, bylo obdivuhodné. A navíc, Rachel byla knihomolka!

Na její příběh jsem byla zvědavá nejvíc a musím přiznat, že mě občas otravovalo, když se v knize objevila nějaká kapitola z jiného pohledu. Například z pohledu Astrid Leongové, Nickovy sestřenice, teda pokud jsem nepopletla příbuzenské vztahy. Astrid byla jedna z těch žen, co si kupovala drahé oblečení - naneštěstí si ale vzala chlapa, jemuž vadilo, že vydělává víc než on, přestože prakticky nehnula prstem.

Co se týče samotného Nicholase Younga, tak musím říct, že mi připadalo skvělé, že se po příletu do Singapuru nezměnil a k Rachel choval stejnou lásku jako do té doby v New Yorku. I když mě mírně naštval tím, že Rachel nic neřekl a nechal ji v nevědomosti. Nicméně kdyby jí to prozradil, je dost možné, že by kniha nebyla tak dobrá.

Jedna věc, co mě na knize neuvěřitelně iritovala, byly intriky. Těmi se zaobírala především Nickova matka Eleanor Youngová a tuhle osobu jsem upřímně nesnášela, což byl účel knihy a sama mohu jen potvrdit, že se to autorovi povedlo. 

Spolu s Eleanor se Rachel snažily vyštípat další rodinné příslušnice. Abych byla upřímná, prve jsem si myslela, že se jedná o Eleanořiny kamarádky, což se po pročtení rodokmenu na konci knihy ukázalo jako mylné. Hromada postav byla opravdu šílená, ale líbilo se mi, že s nimi autor uměl zacházet a všechno dávalo dokonalý smysl. Potěšilo mě, že jsem se ani jednou nemusela vrátit na předcházející stránku, jestli mi třeba něco neušlo.

Vlastně jsem od knihy nic zvláštního neočekávala. Možná jsem spíš čekala, že se zasměji víc. Kdybyste mi řekli, že se u knihy rozbrečím, nevěřila bych vám, ale stalo se. 

Byla to neskutečná kniha, bavila mě a ještě teď, týden po dočtení Šíleně bohatých Asiatů a přečtení dalších knih, musím přemýšlet nad všemi postavami. Také mám nutkání si vzít knihu znovu do ruky a začíst se. 

Naprosto mě ohromila a já už se teď nemůžu dočkat, až konečně vyjde druhý díl, jelikož kniha skončila polootevřeně. Nejednalo se o úplný otevřený konec (za ten bych vraždila), ale také se v něm neuzavřelo všechno. Jsem proto neskutečně zvědavá na druhý díl s názvem Bohatá čínská přítelkyně.

Možná bych proti této knize jednu maličkost měla - vyhodila bych tiskařské šotky, které v textu dělají akorát paseku a nedělají dobrý dojem, tohle mě občas od čtení vyrušilo. A pak vysvětlivky na konci knihy bych zcela výjimečně dala jako poznámky pod čarou na dané stránce. K ději však nedokážu vypsat nějakou pořádnou výtku.

--
Kevin Kwan se narodil v Singapuru, kde žil až do dvanácti let, kdy se s rodiči přestěhoval do Spojených států. Vystudoval Houstonskou univerzitu a školu designu v New Yorku. Nejdříve pracoval pro několik renomovaných časopisů, později si založil vlastní designérské studio. Ve zvoleném oboru získalo jeho jméno dobrý zvuk, ale stále mu ke štěstí něco chybělo. Tím něčím byl literární úspěch. Psal už od mládí, ale dlouho ho výsledky příliš neuspokojovaly. Až do roku 2013, kdy představil veřejnosti svou prvotinu Šíleně bohatí Asiati. O dva roky později vydal pokračování této knihy - Bohatou čínskou přítelkyni.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete zakoupit buď v eshopu nakl. Omega,
nebo v eshopu či přímo v knihkupectví Knihy Dobrovský.


6 komentářů:

  1. Děkuji za recenzi! Knihu určitě při nejbližší příležitosti alespoň prolistuju. Ta obálka se mi moc líbí!
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý příběh, ale podle obálky by mě nezaujala. Opět velmi pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. sry mělo být v jméně Dracová, jsem se netrefila na klávesnici :D

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha vypadá zajímavě. Určitě si ji ráda přečtu, pokud se k ní někdy dostanu. Ale sama od sebe bych si ji asi nekoupila. Jsou jiné knížky, které bych chtěla víc, ale to je věc názoru :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Vážně doufám, že každé slovo v této recenzi je pravdivé. Jestli se mi ta kniha nebude líbit, nejspíš v tebe ztratím důvěru ohledně typů na čtení... dobře neztratím, ale nebudu zrovna příjemná :D

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkná recenze, teď se chystám na Bohatou čínskou přítelkyni. :)

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)