úterý 16. února 2016

RC: Nezralá vražda

 Brněnská mordparta vyšetřuje.

Autor: Stanislav Češka
Nakladatelství: Moba
Edice: Původní česká detektivka
Rok vydání: 2016
Počet stran: 248 s.
Vazba: pevná


Kdybych měla vyjádřit názor k obálce, řeknu, že mě pořádně nezaujala a nebýt nakladatelství Moba, které je už samo o sobě zárukou kvality (osvědčilo se mi to hned několikrát), asi bych po knize normálně nesáhla. Již na úvod mohu říct, že by to rozhodně byla chyba. V tomhle případě vám všechno vynahradí obsah.


Celý příběh je popisován podle skutečné události, jen s tím rozdílem, že veškeré postavy v knize jsou smyšlené. Všechno začne v době, kdy Robert Borský starší najde mrtvolu své ženy v úložném prostoru jejich manželské postele, a jelikož se jedná o jeho manželku, je tímto nálezem doslova šokován. Záhy poté jsou k případu povolání kriminalisté z jihomoravské krajské mordparty pod vedením podplukovníka Motla.

Stanislav Češka je poměrně známý autor a Moba vydává kvalitní knihy, tak jsem se rozhodla dát české detektivce po úvodním zklamání s Martinem Goffou šanci a rovnou mohu říct, že jsem nelitovala. Pan Češka všechno popisuje tak skvěle, že nejsem schopna věřit tomu, že se kriminalistice nikdy nevěnoval.

Po své první zkušenosti jsem se obávala, že bude v knize přehršle sprostých slov, přece jen se jedná o příběh z policejního prostředí, ale on je nejspíš hlavně rozdíl mezi pražskou a brněnskou kriminálkou, takže jsem byla spokojená, že jimi nebyla kniha zahlcena. Mám za to, že taková slova častokrát knihu znehodnocují a spisovatelé, co je používají, si tak sami uzavírají cestu před potencionálními čtenáři, kterým by se jinak teoreticky mohla líbit.

Žádná z kapitol nebyla přehnaně dlouhá a já si tak bez obav mohla dočíst jednu kapitolu a nemusela jsem si tak knihu zakládat někde uprostřed jednotlivé části. Naproti tomu, občas byly jaksi nesourodě dané a já nechápala, proč autor zrovna na tohle místo hodil další a přerušil tak nějaký dialog. Ten sice dál pokračoval, ale stejně.

Potěšilo mě, že autor nijak výrazně neodbočoval k jinému případu, kterým by ten hlavní vyrušoval, pouze naznačil, že kriminalisté opravdu nemají na starosti stále jeden a ten samý.

Ať se snažím sebevíc, nedokážu na příběhu najít nějaké mouchy, něco, co by mi tam vyloženě nesedělo, působilo špatně… nemám zase tolik detektivek načteno a nemám tušení, jak bych hodnotila, kdybych měla, ale tahle kniha se mi doopravdy líbila, to mohu jednoznačně říct – a zároveň jsem si jistá, že to rozhodně nebyla má poslední kniha od Stanislava Češky.

Domnívám se, že tuhle knihu mohu s radostí doporučit dál. Všechno tam bylo logické a skvěle to zapadalo na své místo jako dílky puzzle. Odhalení vraha bylo na jednu stranu překvapivé, na druhou předvídatelné – vzhledem k tomu, že jsem o tomhle konkrétním případu nikdy předtím neslyšela, v určitém smyslu jsem byla překvapena a možná také zklamána, že to bylo tak jednoduché. Naproti tomu, palec nahoru za to, že se autor snažil držet co nejvíc vyšetřování vraždy, které proběhlo ve skutečnosti.

Když jsem pak tuhle knihu četla, čím dál víc jsem si uvědomovala ty mezery v našich zákonech, které by se nějak rozumně měly vyplnit, jinak jich každý zvrhlík bude využívat. Nedokážu navrhnout jak, nejsem právník a po pravdě k tomu ani nesměřuji, ale něco by se pro to udělat mělo.

--
Stanislav Češka se narodil roku 1955 v Brně, ale vyrůstal ve Šlapanicích u Brna. Po ukončení studií pracoval jako softwarový specialista, nyní se věnuje psaní knih a popularizaci dějin Velké Moravy. Jako většina spisovatelů psal v mládí poezii, krátké povídky či třeba texty písniček. Část pohádej byla odvysílána jako rozhlasové a televizní večerníčky. Vydává sérii Zločiny na Velké Moravě či detektivní příběhy z prostředí brněnské mordparty jako je tomu u Nezralé vraždy.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Moba.

Knihu si můžete zakoupit v eshopu.

3 komentáře:

  1. Obálky všech detektivek z této série jsou příšerné...
    I když zní podle tvé recenze příběh docela dobře, není to můj šálek kávy :(

    OdpovědětVymazat
  2. Abych řekla pravdu, na detektivky jsem moc nebyla, dokud mě nezaujaly knihy Řeky Londýna, Volání kukačky a Hedvábník, ale může to být zajímavé číst něco, co se stalo ve skutečnosti. Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Já detektivky zas tak moc nemusím. Když už, tak si mezi nimi dost vybírám. Kniha vypadá zajímavě, ale sama bych si ji asi nekoupila.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)