pondělí 28. září 2015

Fangirl aneb... fanynkou na plný úvazek?

"Je to vějška," řekla rozčileně Wren a zakryla si dlaněmi obličej. "Má to být dobrodružství."

Originální název: Fangirl
Český název: Fangirl
Autorka: Rainbow Rowell
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání v Česku: 2015
Vazba: brožovaná
Počet stran: 456 s.

Obálka mi přijde jednoduchá, ale je v ní obsaženo vše, s čím se v knize setkáváme. Cath, jak píše na notebooku homosexuální povídky o kouzelníkovi Simonu Snowovi a jeho spolubydlícím upíru Bazovi. Leviho, kluka Cathiny spolubydlící. Ačkoli zrovna u Leviho si nejsem jistá těmi vlasy... v knize je měl přece špinavě blond, kdežto na obálce (na všech obálkách včetně té původní, tedy snad s výjimkou indonéské) je má spíše do zrzava.

Už od té doby, co jsem si knihu koupila, jsem se šíleně těšila, až se k ní konečně dostanu a přečtu si ji. Plánovala jsem tak v době, kdy nastoupím na vysokou školu, abych to měla tématické, a i když mi vysoká začala až o týden později, já už na koleji byla - abych se zžila s Olomoucí a tak -, takže jakmile jsem přečetla dvě knihy od Fragmentu, má volba padla právě na Fangirl.

Rovnou vám můžu říct, že mě už od začátku pohltila a s Cath jsem se dokázala ztotožnit. Naproti tomu mi ale nepřipadala moc inteligentní, když si usmyslela, že dá učitelce tvůrčího psaní přečíst fanfikci (mimochodem, hrozně mě štve, že se mně nepovedlo přihlásit se ve škole na tvůrčí psaní...). 

I kdybych ji psala, domnívám se, že tohle bych neudělala. Teď vůbec nehledě na to, že je psát vůbec neumím - i když, abych byla upřímná, po dočtení knihy Nepřítel mého nepřítele jsem nějakou měla sto chutí napsat, ale nakonec jsem si to rozmyslela.

Navíc mi přišlo přímo báječné, že jsem v průběhu čtení této knihy našla novou energii a inspiraci pro psaní vlastních příběhů, což beru jako velký klad, no, a jeden příběh jsem skoro dopsala. Ještě tedy zbývá stránka, možná dvě, ale rozhodně bych za to Fangirl poděkovala.

Wren už mi byla sympatická trochu méně. Chápu, vysoká. Chtěla si ji užít. Ale štvalo mě, že takhle své dvojče zazdila a připadalo mi, jakoby se za ni styděla. Na druhou stranu je vlastně docela fajn, že jedno z dvojčat je extrovert, druhé introvert. 

Teoreticky by nemuselo být špatné, kdyby Rainbow Rowell vymyslela i nějaký příběh, který by se zase točil kolem Wren. Jen tak, abychom tu vysokou měli ze dvou pohledů.

Jen je velká škoda, že Simon Snow nebyl brán jako fangirlovský Harry Potter a tenhle nejznámější kouzelník z Bradavic byl v knize také zmíněn. Pozitivní je, že to tam bylo jen jednou, takže bych to nehodnotila zase tak negativně a autorku bych stoprocentně omluvila.

Ten humor, který se skrýval na každé stránce a já ho postupně odhalovala, byl opět excelentní a já se div za břicho nepopadala. Ano, bavilo mě to.

"Já si teda jako určitě myslím, že Basil v posledním filmu určitě umře," ozvala se Courtney, která si zrovna oblékala bundu. "Simon ho musí zabít - je to upír."
"Nejdřív bude muset umřít v poslední knize," odvětila Cath.

404 s.

Takže, podtrženo sečteno, řekla bych, že by kniha mohla bavit snad každého, kdo s rád zasměje a v neposlední řadě si rád přečte něco romantického... navíc, mohu říct, že mne kniha i rozbrečela a to jen tak každá kniha neumí (vážně jsem byla ráda, že jsem tu pasáž četla ve chvíli, kdy jsem byla ještě sama na pokoji), i proto knihu hodnotím převážně kladně. Rozhodně stojí za přečtení a navíc doba strávená u knihy ubíhá vážně hodně rychle. Doporučuji.

3 komentáře:

  1. Myslím, že to pro mě není úplně to pravé, ale kdybych to viděla třeba v knihovně, nejspíš bych si to vypůjčila. Krásná recenze, jako vždy!

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som bola z Fangirl nadšená :D. Už len, keď som videla tú nádhernú obálku som bola vo vytržení a potom ma úplne dostal ten príbeh :D ...Super recenzia :)!

    OdpovědětVymazat
  3. Fangirl je podle všeho úžasná knížka, ale nevím s tou romantickou stránkou :D já jsem spíš na ty akčnější věci :) :D
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)