sobota 23. září 2017

Knihy, po nichž toužím I.

Napadlo mě, že s novým notebookem bych mohla být na blogu trochu aktivnější a ač mě trochu pobolívá v krku, rozhodla jsem se napsat první článek z mého nového notebooku. Omluvte tedy překlepy, ale budu se je snažit omezit na minimum. Znáte to, nejdřív si musíte na novou klávesnici zvyknout, na tohle jsem vlastně úplně zapomněla.

Je to jasné, jsme knihomolové. A jako správní knihomolové toužíme po knihách, ať už po těch, které můžeme mít nebo naopak po těch, které mít nemůžeme, ale chceme kvůli nim prodat i vlastní ledvinu. No dobře, u mě v tomhle případě jde jen o jednu knihu, kvůli které vlastně píšu tenhle článek, ale asi lepší jedna taková, než milion takových. To už by se skutečně oplatilo tu ledvinu prodat. V každém případě vám tu třeba dám nějaký tip na knihu a budeme po ní toužit společně. A třeba taky ne.


První takovou top knihou, kterou musím mít, je Numismatika - peníze v českých zemích od Jiřího Nolče. To je kniha, na jejíž vydání jsem přišla prakticky náhodou - je tu snad nějaký knihomol, kterému by nechodil newsletter od Albatrosu? 

No zkrátka mi na mail došla zpráva, že tahle kniha znovu vychází nějakého 23. října. Ne že bych věděla o tom, že už jednou vyšla, ale když jsem si přečetla, jak se jmenuje, bylo mi jasné, že ji chci. 

Rozklikla jsem tedy odkaz v mailu a nestačila zírat, že tahle kniha stojí 1 192,- korun. Jako dává to smysl, je to sběratelský kousek. Dle všeho velmi propracovaná kniha o penězích, které se vystřídaly za celou dobu fungování Čech, Moravy a Slezska a já si už ve škole tohle téma velmi oblíbila. Peněžní provoz pro měl byl tehdy hodně oblíbený předmět.

Připadalo mi zajímavé vědět, čím se dříve platilo a co třeba předcházelo dnešním penězům a bankovnictví celkově. Proto tato kniha. Problém je ten, že za takovou částku jsem si ještě nikdy nekoupila jenom jednu knihu. Co vy? Máte taky na svém wishlistu nějaký už sběratelský kousek, který je na jednu knihu šíleně drahý, ale vy ho přece chcete?

V pořadí druhou knihou, teď ne již takovou, po které toužím a musím ji nutně mít, ale spíš takovou, kterou si chci dozajista přečíst, jsou Kaziměsti od Martina Bečana. Je to kniha od českého autora - pokud byste to náhodou nepochopili podle toho, jak se autor jmenuje - která vychází v rámci festivalu Humbook.

Zaujalo mě to, jakožto něco, co napsal český autor a přesto to dle anotace moc nezní jako něco, co pochází z Česka. Taková urban fantasy se skutečně originálním námětem. 

(A omlouvám se, že vám tu nedávám anotace, chci se podělit o to, co mě vedlo k tomu chtít si knihu přečíst, anotaci si každý umí přečíst ze stránek nakladatelství a rozkliknout tak odkaz, který tu dávám.)

Knihu Do vody od Pauly Hawkins jsem si chtěla koupit už letos v létě a přečíst ji u své již proběhlé cesty vlakem po Česku - co na tom, že to asi nikdy po celém Česku nevyjde, protože cestování sama vlakem přes celou republiku, střídajíc různé spoje, je značně nebezpečné a zřejmě nemám dostatečný smysl pro dobrodružství, abych se nebála přespat někde na nádraží, když mi ujede poslední vlak odněkud z Aše...

V každém případě si ji chci přečíst už jen kvůli tomu, že Dívka ve vlaku se mi neskutečně líbila a připadala mi zajímavá - ovšem ne tak úplně jako thriller, ale spíše jako psychologický román pro ženy, takto by se podle mého názoru mělo na knihu pohlížet. No, a na další knihu této autorky jsem tedy vážně zvědavá, jen jsem se zatím nedostala ke koupi, natož k přečtení - ale mám nový noťas, koupě knížek musí přinejmenším měsíc počkat.

A za další je tu Kosmonaut z Čech od Jaroslava Kalfaře - u něj už jsem byla takhle blízko, abych si ho koupila! *Ukazuje palcem a ukazováčkem asi tři centimetry* Jednou z věcí, co bych si moc přála, je to, aby byli čeští autoři populárnější i v zahraničí. 

Třeba taková Petra Stehlíková a její série Naslouchač - kdyby byl přeložen někde do zahraničí, jsem si jista, že by Petra mohla celý život už jenom psát a nedělat nic jiného. A Jaroslavu Kalfařovi se to podařilo. 

Takže co bych to byla za knihomola, kdybych si nechtěla přečíst knihu od českého autora, který debutoval v zahraničí? Navíc i dle anotace velice zajímavou knihu. Krom toho, existuje někdo, koho nezaujalo, že v knize figuruje nutella? Inu, tuhle knihu si musím bezpodmínečně přečíst.

Abych byla upřímná, uvažovala jsem, jestli na páté místo nedat knihu Říše bouří od Sarah J. Maas, ale vzhledem k tomu, že jsem ještě nepřečetla čtvrtý díl (nekamenujte mě, prosím!), rozhodla jsem se pro knihu, kde je povinnost ji vlastnit a přečíst podle mě úplně stejná jako u Sarah.

Tou je Sníh nebo popel od Sary Raaschové - vážně je to jméno jenom náhoda, neplánovala jsem jako náhradnici za Říší bouří další Saru, Sarah... jsem ten typ knihomola, který moc nemá přehled o tom, co vychází v zahraničí a co lidi v zahraničí čtou, ale tuto knihu jsem viděla snad všude, a když nakladatelství Cooboo oznámilo, že ji budou vydávat, vážně jsem byla nadšená. 

Zažívala jsem ten pocit: "Jo, v Česku vyjde další série, která měla v zahraničí úspěch. Jo, konečně si ji budu moct přečíst." Protože moje angličtina je děsná a já s ní zvládla přečíst pouze Selekci a i to pro mě byl velký úspěch. Zkrátka radši všechno v češtině, koneckonců je to moje mateřština, i kdybych měla přijít o skvělé kousky, které třeba u nás nikdy nevyjdou. Nechci si kazit požitek ze čtení.

Chápu, že občas někdy může zkazit požitek ze čtení špatný překlad, ale tohle je riziko, které holt musím podstoupit, jelikož čtení v originále asi nikdy nebude moje silná stránka. Ač mě to mrzí, ale bohužel nemám na výběr. 

A co vy? 
 Po jakých knihách toužíte? 
Shodujeme se spolu u něčeho? 

23 komentářů:

  1. Já těch vytoužených knih mám, ale časem se k nim propracuji. Už mi doma ubývá má sbírka: "musím už konečně přečíst".

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha Do vody a Sníh nebo Popel ma celkom zaujali :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám spousty a spousty knih, které bych si ráda přečetla. Patří mezi ně například Pekelné stroje, Vidořád, Delirium, Pátá vlna nebo Škola dobra a zla. :) Každý měsíc je můj seznam delší. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to já taky. :D Právě kvůli tomu jsem do nadpisu přidala římskou jedničku. :D Ale chci tu sem dávat jenom takové top knížky, které bych chtěla i doma, ne že bych ostatní nechtěla, ale mé konto ani byt není nafukovací... :D Každopádně Pátou vlnu a Delirium jsem četla, jen jsem se zatím nedostala k dalším dílům - upřímně řečeno na ně ani moc nespěchám... a sérii Kostičas každopádně. :) No, můj seznam je o dost delší, potřebovala jsem jenom tu svou blogovací novou mízu něčím odpíchnout. :D

      Vymazat
  4. Já bych si z tvého seznamu moc ráda přečetla Kaziměsty, Kosmonauta z Čech a Sníh nebo popel. :) Z vlastního pak A zrodí se píseň, Sílu, Geminu a Poslední anglickou královnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O čem je Poslední anglická královna? :) O té jsem snad ještě neslyšela... u Geminy váhám. Pokud ji dostanu do tašky s VIP vstupem na Humbook, pravděpodobně si ji přečtu, ale pokud ne, asi se po ní zrovna pídit nebudu. Po Plísni se na Sílu už taky moc těším. :) A Kostičas musím, vážně musím, někdy přečíst! :)

      Vymazat
  5. Taky to anglicky nedám. To už víc rozumím mluvě z odposlechu než textu. Každopádně ti přeji, ať se k tobě dostane co nejvíc knih :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já na seznamu nemám ani jednu, teda ne na to, kde mám knihy, po kterých toužím ze všeho nejvíc. Ani jednu jsem nečetla.
    Já mám na seznamu sérii Skleněný trůn a pak doplňující k Harrymu Potterovi. pak už mám jen seznam co si chci přečíst..
    Věřím, že je brzy budeš mít.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj
    dobře naléhavě potřebují 1 ledvinu,
    pokud jste dnes připraveni prodat své ledviny do mé nemocnice.
    vám nabídne dobrou částku pro vaši ledvinu 250 000 00 USD.

    kontakt je emailový odkaz:
    (mayoclinichospital199@gmail.com) nemusíte mít žádné starosti, protože jsem zde, abych vám pomohl.

    Pozdravy
    Prof, doktor Rajski Tyson
    NEMOCNICE

    OdpovědětVymazat
  8. Chcete si koupit ledvinu nebo chcete ledvinu prodat? Hledáte příležitost prodat své ledviny za peníze kvůli finančnímu rozpadu a nevíte, co dělat, pak nás kontaktujte dnes a my vám nabídneme dobrou částku 500 000 dolarů pro vaše ledviny. Jmenuji se Doktor MAXWELL jsem neurolog v BILL ROTH HOSPITAL. Naše nemocnice se specializuje na chirurgii ledvin a zabýváme se také nákupem a transplantací ledvin u žijícího odpovídajícího dárce. My jsme
    nachází se v Indii, USA, Malajsii, Singapuru

    Pokud máte zájem o prodej nebo koupi ledvin, neváhejte
    nás kontaktujte na e-mailu a prostřednictvím e-mailu.
    E-mail: birothhospital@gmail.com
    Co je číslo aplikace: +33751490980

    S pozdravem
    LÉKAŘSKÝ ŘEDITEL
    DR MAXWELL /CH

    OdpovědětVymazat
  9. Chcete si koupit ledvinu nebo chcete ledvinu prodat? Hledáte příležitost prodat své ledviny za peníze kvůli finančním rozpadům a nevíte, co dělat, pak nás kontaktujte dnes a my vám nabídneme dobrou částku 500 000 dolarů pro vaše ledviny. Jmenuji se Doktor MAXWELL jsem neurolog v BILL ROTH HOSPITAL. Naše nemocnice se specializuje na chirurgii ledvin a zabýváme se také nákupem a transplantací ledvin u žijícího odpovídajícího dárce. Nacházíme se v Indii, USA, Malajsii, Singapuru

    Pokud máte zájem o prodej nebo nákup ledvin, dejte nám vědět, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím e-mailu.

    E-mail: birothhospital@gmail.com
    Co je číslo aplikace: +33751490980

    S pozdravem
    CHIEF LEKÁRSKÝ ŘEDITEL
    DR MAXWELL

    OdpovědětVymazat
  10. Chcete si koupit ledvinu nebo chcete ledvinu prodat? Hledáte příležitost prodat své ledviny za peníze kvůli finančním rozpadům a nevíte, co dělat, pak nás kontaktujte dnes a my vám nabídneme dobrou částku 500 000 dolarů pro vaše ledviny. Jmenuji se Doktor MAXWELL jsem neurolog v BILL ROTH HOSPITAL. Naše nemocnice se specializuje na chirurgii ledvin a zabýváme se také nákupem a transplantací ledvin u žijícího odpovídajícího dárce. Nacházíme se v Indii, USA, Malajsii, Singapuru

    Pokud máte zájem o prodej nebo nákup ledvin, dejte nám vědět, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím e-mailu.

    E-mail: birothhospital@gmail.com
    Co je číslo aplikace: +33751490980

    S pozdravem
    CHIEF LEKÁRSKÝ ŘEDITEL
    DR MAXWELL

    OdpovědětVymazat

  11. Pokud máte zájem o prodej nebo nákup ledvin, dejte nám vědět, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím e-mailu.

    E-mail: birothhospital@gmail.com
    Co je číslo aplikace: +33751490980

    S pozdravem
    CHIEF LEKÁRSKÝ ŘEDITEL
    DR MAXWELL

    OdpovědětVymazat
  12. Chcete si koupit ledvinu, orgány těla nebo chcete prodat ledviny nebo orgány těla? Hledáte příležitost prodat ledvinu za peníze kvůli finančnímu rozpadu a nevíte, co máte dělat, kontaktujte nás ještě dnes a my vám nabídneme dobrou částku 500 000 dolarů na ledvinu. Jmenuji se Doctor MAXWELL a jsem neurolog v BILL ROTH HOSPITAL. Naše nemocnice se specializuje na chirurgii ledvin a zabýváme se také nákupem a transplantací ledvin u žijícího odpovídajícího dárce. Nacházíme se v Indii, USA, Malajsii, Singapuru.

    Prosím, dejte nám vědět, pokud máte zájem o prodej nebo koupi ledviny nebo
    Varhany nás neváhejte kontaktovat e-mailem nebo prostřednictvím e-mailu.

    E-mail: birothhospital@gmail.com
    Jaké číslo aplikace: +33751490980

    S pozdravem
    HLAVNÍ LÉKAŘSKÝ ŘEDITEL
    DR MAXWELL

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj!
    Jak se máš?
    Moje nemocnice v současné době potřebuje tři (3) dárce ledviny pro urgentní transplantaci, každý dárce ledviny bude odškodněn celkovou částkou 550 000,00 USD. Jsme zodpovědní za vaše cestovní doklady a veškeré výdaje, které mohou vzniknout po ověření. Zdravé a schopné tělo by se mělo obrátit na tento e-mail: dr.donaldhospital@gmail.com (dr.donaldhospital@gmail.com)
    Pouze vážní dárci, 100% záruka.

    OdpovědětVymazat
  14. Chcete koupit ledvinu, tělesné orgány nebo chcete prodat ledvinu nebo tělesné orgány? Hledáte příležitost prodat svou ledvinu za peníze kvůli finančnímu selhání a nevíte, co dělat, kontaktujte nás ještě dnes a my vám nabídneme dobrou částku 500 000 dolarů na vaši ledvinu. Jmenuji se doktor MAXWELL a jsem neurologem v BILL ROTH NEMOCNICI. Naše nemocnice se specializuje na chirurgii ledvin a zabýváme se také nákupem a transplantací ledvin u žijícího odpovídajícího dárce. Nacházíme se v Indii, USA, Malajsii, Singapuru. Japonsko.

    Dejte nám prosím vědět, pokud máte zájem o prodej nebo nákup ledvin nebo
    Varhany, neváhejte nás kontaktovat na e -mailu a prostřednictvím e -mailu.

    E -mail: birothhospital@gmail.com
    Co je číslo aplikace: +33751490980

    S pozdravem
    Šéf lékařského ředitele
    DR MAXWELL

    OdpovědětVymazat
  15. Chcete koupit ledvinu, tělesné orgány nebo chcete prodat ledvinu nebo tělesné orgány? Hledáte příležitost prodat svou ledvinu za peníze kvůli finančnímu selhání a nevíte, co dělat, kontaktujte nás ještě dnes a my vám nabídneme dobrou částku 500 000 dolarů na vaši ledvinu. Jmenuji se Doctor MAXWELL a jsem neurologem v BILLROTH NEMOCNICI. Naše nemocnice se specializuje na chirurgii ledvin a zabýváme se také nákupem a transplantací ledvin u živého a odpovídajícího dárce. Nacházíme se v Indii, USA, Malajsii, Singapuru. Japonsko.

    Dejte nám prosím vědět, pokud máte zájem o prodej nebo nákup ledvin nebo
    Varhany, neváhejte nás kontaktovat na e -mailu a prostřednictvím e -mailu.

    E -mail: birothhospital@gmail.com
    Co je číslo aplikace: +33751490980

    S pozdravem
    Šéf lékařského ředitele
    DR MAXWELL

    OdpovědětVymazat
  16. Chcete koupit ledvinu, tělesné orgány nebo chcete prodat svou ledvinu nebo tělesné orgány? Hledáte příležitost prodat svou ledvinu za peníze kvůli finančnímu zhroucení a nevíte, co dělat, kontaktujte nás ještě dnes a my vám nabídneme dobrou částku 500 000 dolarů za vaši ledvinu. Jmenuji se doktor MAXWELL a jsem neurolog v NEMOCI BILL ROTH. Naše nemocnice se specializuje na chirurgii ledvin a zabýváme se také nákupem a transplantací ledvin od živého odpovídajícího dárce. Nacházíme se v Indii, USA, Malajsii, Singapuru. Japonsko.

    Dejte nám laskavě vědět, pokud máte zájem prodat nebo koupit ledvinu popř
    Varhany nás prosím neváhejte kontaktovat na a e-mailem.

    E-mail: birothhospital@gmail.com
    Jaké je číslo aplikace:+33751490980

    S pozdravem
    HLAVNÍ LÉKAŘSKÝ ŘEDITEL
    DR MAXWELL

    OdpovědětVymazat
  17. Chcete koupit ledvinu, tělesné orgány nebo chcete prodat ledvinu nebo tělesné orgány? Hledáte příležitost prodat svou ledvinu za peníze kvůli finančnímu zhroucení a nevíte, co dělat, kontaktujte nás ještě dnes a my vám nabídneme dobrou částku 500 000 dolarů za vaši ledvinu. Jmenuji se doktor MAXWELL a jsem neurolog v BILLROTH NEMOCI. Naše nemocnice se specializuje na chirurgii ledvin a zabýváme se také nákupem a transplantací ledvin od žijícího a odpovídajícího dárce. Nacházíme se v Indii, USA, Malajsii, Singapuru. Japonsko.

    Dejte nám laskavě vědět, pokud máte zájem prodat nebo koupit ledvinu popř
    Varhany nás prosím neváhejte kontaktovat na a e-mailem.

    E-mail: birothhospital@gmail.com
    Jaké je číslo aplikace:+33751490980

    S pozdravem
    HLAVNÍ LÉKAŘSKÝ ŘEDITEL
    DR MAXWELL

    OdpovědětVymazat
  18. Toto je informovat širokou veřejnost Muže nebo Ženy, kteří jsou zdraví
    a 100% seriózní prodej nebo nákup ledvin. Měli byste naléhavě
    kontaktujte transplantační nemocnici Nathana Kidney. Jako máme hodně
    pacientů, kteří jsou zde kvůli transplantaci ledviny, hledáte?
    příležitost prodat svou ledvinu za peníze z důvodu finančního zhroucení
    a my vám nabídneme 600 000,00 USD za jednu z vašich ledvin. Jmenuji se Dr Brad Hiliam, jsem nefrolog v Nathan Kidney
    TRANSPLANTAČNÍ NEMOCNICE. Naše nemocnice se specializuje na ledviny
    Chirurgie/transplantace a další orgánová léčba, zabýváme se i výkupem
    a transplantace ledvin od živého a zdravého dárce. Jsme
    se sídlem v UAS, India.france, Spojené arabské emiráty, Turecko, Francie, Pokud máte zájem prodat jednu ze svých ledvin nebo koupit, prosím
    neváhejte kontaktovat email: drbradhiliam@gmail.com

    Poznámka: Buďte upřímní a pravdiví
    jde o záchranu životů ostatních.
    přijat prosím. S pozdravem...
    Rychlá odpověď

    OdpovědětVymazat
  19. Toto je informovat širokou veřejnost Muže nebo Ženy, kteří jsou zdraví
    a 100% seriózní prodej nebo nákup ledvin. Měli byste naléhavě
    kontaktujte transplantační nemocnici Nathana Kidney. Jako máme hodně
    pacientů, kteří jsou zde kvůli transplantaci ledviny, hledáte?
    příležitost prodat svou ledvinu za peníze z důvodu finančního zhroucení
    a my vám nabídneme 600 000,00 USD za jednu z vašich ledvin. Jmenuji se Dr Brad Hiliam, jsem nefrolog v Nathan Kidney
    TRANSPLANTAČNÍ NEMOCNICE. Naše nemocnice se specializuje na ledviny
    Chirurgie/transplantace a další orgánová léčba, zabýváme se i výkupem
    a transplantace ledvin od živého a zdravého dárce. Jsme
    se sídlem v UAS, India.france, Spojené arabské emiráty, Turecko, Francie, Pokud máte zájem prodat jednu ze svých ledvin nebo koupit, prosím
    neváhejte kontaktovat email: drbradhiliam@gmail.com

    Poznámka: Buďte upřímní a pravdiví
    jde o záchranu životů ostatních.
    přijat prosím. S pozdravem...
    Rychlá odpověď

    OdpovědětVymazat
  20. Chcete koupit ledvinu, tělesné orgány nebo chcete prodat ledvinu či tělesné orgány? Hledáte příležitost prodat svou ledvinu za peníze z důvodu finančního zhroucení a nevíte, co dělat, kontaktujte nás ještě dnes a my vám nabídneme dobrou částku 500 000 dolarů za vaši ledvinu. Jmenuji se doktor MAXWELL .CH. a jsem neurolog v NEMOCI BILL ROTH. Naše nemocnice se specializuje na chirurgii ledvin a zabýváme se také nákupem a transplantací ledvin od žijícího a odpovídajícího dárce. Nacházíme se v Indii, USA, Malajsii, Singapuru. Japonsko.

    Dejte nám laskavě vědět, pokud máte zájem prodat nebo koupit ledvinu popř
    Varhany nás prosím neváhejte kontaktovat na a e-mailem.

    E-mail: birothhospital@gmail.com
    Jaké je číslo aplikace:+35795537941
    Telegram: +35795537941
    Viber: +35795537941

    S pozdravem
    Dr. MAXWELL. CH. (ADMIN)
    INT AFFILIAČNÍ HLAVA.

    OdpovědětVymazat
  21. Chcete koupit ledvinu, tělesné orgány nebo chcete prodat ledvinu či tělesné orgány? Hledáte příležitost prodat svou ledvinu za peníze kvůli finančnímu zhroucení a nevíte, co dělat, kontaktujte nás ještě dnes a my vám nabídneme dobrou částku 500 000 USD za vaši ledvinu. Jmenuji se doktor Maxwell a jsem neurolog a lékařský konzultant v nemocnicích Billa Rotha. Naše nemocnice se specializuje na chirurgii ledvin a zabýváme se také nákupem a transplantací ledvin od žijícího a odpovídajícího dárce. Nacházíme se v Indii, USA. A potřebujeme pouze seriózní osoby.

    Dejte nám laskavě vědět, pokud máte zájem prodat nebo koupit ledvinu popř
    Varhany nás prosím neváhejte kontaktovat na a e-mailem.

    E-mail: birothhospital@gmail.com
    Whatsapp číslo: +31648670212
    Whatsapp číslo: +1 (850) 3137832
    Viber: +31648670212



    S pozdravem
    Poradenství Vedoucí Intl.
    DR Maxwell C.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)