úterý 28. června 2016

RC: Lahodně s Ellou každý den

 Snadné recepty a skvělá jídla
pro zdravý životní styl.

Originální název: Deliciously Ella Every Day
Autorka: Ella Woodward
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 256 s.
Vazba: pevná


Jako již tradičně začnu zhodnocením obálky – na kuchařce Lahodně s Ellou každý den je sama usměvavá autorka, zároveň má na stolku veganské jídlo, patrně na důkaz toho, že si vždycky vaří na další dny dopředu. Celková vzdušnost knihy a prosvětlenost na čtenáře působí skvělým dojmem a už jen to vám může napovědět, že autorka v knize rozhodně nenabídne žádné jídlo, které by bylo příliš těžké a vy si na něho negativně vzpomínali ještě o týden později, například knedlo vepřo zelo.


Na zadní straně jsou pak nejrůznější veganské pochoutky spolu s krátkým úryvkem z knihy, kde autorka píše o tom, že rozhodnutí jíst zdravě bylo tím nejlepším, co udělala. Neřekla bych, že čtenáře nutí, aby se stal veganem, jen se snaží naučit lidi jíst i něco, co jejich tělu prospěje, a i když cenově to není zrovna nejlacinější, určitě je to chvályhodná činnost.

Mimo jiné je i celý formát knihy parádní a skvěle sedí do ruky. Není to žádná těžká kuchařka, na kterou byste potřebovali dva páry rukou, abyste ji mohli uzvednout a je jen o trochu větší než klasická beletristická kniha. 

V úvodu Ella píše, jak vlastně s veganskou stravou začala. O tom, jak měla nějaké zdravotní problémy, které ji donutily nad svým stravováním přemýšlet. Také psala, že nikoho nechce k podobnému jídlu nutit s tím, že není lehké si na to všechno zvyknout. Kor třeba když byste se chtěli obdobně stravovat i u nás, finančně by vás to nevyšlo levně a museli byste oželit nákupy knížek nebo je nakupovat převážně ve výprodejích.

Ale nejsem proti zdravému stravování – kdybych nebyla líná uvařit nějakou alternativu křupek, které jsou u nás doma velice populární, mohla bych si u knížky či seriálu pochutnávat na něčem zdravém, po čem bych tolik netloustla.


Nevýhoda téhle kuchařky je jediná, ale dost důležitá – pokud měsíčně nevyděláváte hromady peněz a nežijete pokud možno sami, v našich podmínkách se díky ní bohužel nenajíte. Nicméně, i pro nevegany může být dobrou inspirací s tím, že můžete pro jednou nakoupit zdravé suroviny, nebo prostě použít klasické mléko a tak… anebo dostanete chuť udělat arašídové máslo místo kešu másla, které je v knize zmíněno.

Pokud jste Češi nebo Slováci a pohráváte si s myšlenkou veganství, nebo se jen chcete dozvědět, co to vlastně obnáší a co nesmí vegani jíst, určitě stojí za to, abyste si knihu pročetli. Jen si spolu s ní budete muset sehnat i nějakou jinou veganskou kuchařku, podle níž můžete vařit i zde. 

(No, a rozhodně u vás pak nedojde k tomu, že si budete myslet, že vegani nejí ovoce a zeleninu, jak se před časem na Vsetíně bavily dvě nejmenované šestnáctky.)

Nebudu vás do koupě nutit, stejně jako Ella vás nebude nutit do veganství, ale za předpokladu, že vás tenhle životní styl zajímá, proč se do ní nepodívat a čas od času něco nezkusit, že. Já se přiznám, že jsem ještě před recenzí chtěla ukuchtit ratatouille (nebo minimálně to kešu máslo), ale bohužel jsem se nedostala k nákupu ingrediencí – někdy z ní však rozhodně něco uvařím a jistě dám vědět, jak se mi to povedlo.

--
Ella Woodward se narodila roku 1992 ve Velké Británii. Po zdravotních obtížích, kdy spala šestnáct hodin denně, sužovaly ji žaludeční obtíže a nezabírala ani tradiční medicína. Když se dozvěděla o možnostech veganství a začala se tak stravovat, změnilo jí to život. Ella je bloggerka a kromě dvou kuchařek můžete její recepty najít i na internetu a třeba si je otestovat ještě předtím, než si jednu z nich koupíte. V současnosti studuje přírodní dietologii na Vysoké škole přírodní medicíny. Kuchařka Lahodně s Ellou, která „každodenní“ kuchařce předcházela, se stala bestsellerem.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelstvíOmega.
Knihu si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Omega,
nebo v knihkupectvích či eshopu Knihy Dobrovský.


5 komentářů:

  1. Na knihu jsem četla mnoho kladných recenzí a rozhodně je inspirací.

    OdpovědětVymazat
  2. Obdivuji tvoji odvahu pustit se do recenzování kuchařky :) já moc nevařím a když tak ne podle kuchařek, tak bych asi moc nevěděla co s ní. Recenze se ti moc povedla.

    OdpovědětVymazat
  3. Kuchařka vypadá skvělě :) Já ráda vařím a hlavně experimentuju takže úplně pro mě :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  4. Mě třeba Ella moc nebere, dostala jsem kuchařku a nakonec skončila u přítele (který podle ní vaří, chutná mu to, mně ne, ale naštěstí tomu nejsem tak často vystavena :D ), protože já si ráda uvařím něco podle své chuti. Kuchařku jsem si už několikrát prohlédla, ale jediné, na co mám chuť je kešu máslo. :D
    Je však pravda, že fotky jsou nádherné, a že dokáží nalákat na recept, ale abych si nakoupila kešu, mandle, udělala z nich máslo a mléko, tak bych pak musela jíst jablka až do konce měsíce. Její kuchařka je prostě pro movitější jedince. Myslím, že bezlepkově a vegansky se dá stravovat i za mnohem méně peněz, stačí trocha kreativity. :)


    Dívka z venkova

    OdpovědětVymazat
  5. Kuchařka vypadá zajímavě, ale asi bych si ji nepořídila. Přijde mi, že člověk podle toho nemůže vařit pořád. Ideální je zlatý střed :-).
    Škoda, že jsi nezkusila nějaký ten recept. Jsem docela zvědavá, jestli by ti chutnalo :-D.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)