středa 13. dubna 2016

RC: Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové

"Světem panuje skálopevné přesvědčení, 
že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky."

Originální název: The Exploits & Adventures of Miss Alethea Darcy
Autorka: Elizabeth Astonová
Nakladatelství: Leda
Rok vydání: 2016
Počet stran: 384 s.
Vazba: pevná s přebalem

Přemýšlím, jestli vůbec dokážu pořádně zkritizovat obálku. Na druhou stranu, kdyby se mi nelíbila, tak to řeknu. Aby někde nedošlo k mýlce, tohle rozhodně není ten případ. Zde je obálka krásně jarní. Funguje tu navíc skvělá posloupnost – autorka, název knihy a tři osoby na konec. Veprostřed by měla být Alethea Darcyová, jeden z mužů by měl být Titus Manningtree, tím druhým pravděpodobně Aletheyin manžel Napier. Nebo také muž, za něhož od Napiera v přestrojení utíká.

Jak už jsem nastínila, v této knize Elizabeth Astonová ukazuje příběh nejmladší z dcer Elizabeth a Fitzwilliama Darcyových, která se spolu se svou služebnou rozhodla uprchnout od násilnického manžela sotva pár měsíců po svatbě. 

To by pravděpodobně nebyl takový problém, ženy se v takovém případě vracejí ke svým rodičům naprosto běžně, ale ona nemá v plánu jet za nimi do Vídně, kde právě pobývají, nýbrž za svou chápavou sestrou Camillou, která se provdala do Benátek.

Aby toho nebylo málo, rozhodla se cestovat v mužském přestrojení. Tahle možnost pro ni však nebyla tak úplně netradiční, jelikož se tak podle všeho převlékala ještě před svatbou. Ženy v jejich době totiž nemají ani zdaleka tolik svobody, kolik by si přála. 

Jenže přecházet tímhle stylem přes Alpy, utíkat tak zároveň od manžela, to by se Alethee rozhodně nemuselo vyplatit, takže svou roli musela zahrát opravdu dokonale. Jenže i pro mladého pana Hawkinse se na cestě najdou nějaká nebezpečí a nejrůznější nástrahy, které ji - respektive ho - před cestou ani nenapadly.

Alethea svým převlekem ošálí všechny. Tedy s výjimkou Tita Manningtreeho, ten ji okamžitě prokoukne právě díky podobnosti s panem Darcym, kterého moc dobře zná a již se jednou setkal i s Aletheou. Titus vyráží z Londýna do Benátek, jelikož hledá krásnou ženu, ale ne ledajakou. Ženu, kterou nakreslil malíř Tizian a jež kdysi patřila jeho otci. V průběhu napoleonských válek se obraz však ztratil a Titus se kvůli němu vydává do Benátek. Jen netuší, že najde něco víc než nějaký obraz.

Jak jsem však již řekla, Alethea se neodvážila cestovat sama. Doprovázela ji paní Figginsová, taktéž jako muž, která byla vůči Alethee naprosto loajální a nechovala se jen jako služebná, ale i jako její kamarádka. Zároveň o ni měla strach. Mnohdy mi pasáže s ní připadaly zábavné a celkově měla hodně specifický způsob vyjadřování.

Musím uznat, že jsem se trochu čtení této knihy bála, tedy ve smyslu, že mě nebude bavit a nenajdu v ní žádnou podobnost s Pýchou a předsudkem, kterou jsem si zamilovala. Četla jsem ji sice teprve nedávno, ale již se zařadila k mým oblíbeným knihám. 

Stejně jako tenhle kousek z pera Elizabeth Astonové, jmenovkyně Elizabeth Bennetové. Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové byla tuším mou první a rozhodně ne poslední fanfikcí na Pýchu a předsudek, už jen proto, že jsem si hlavní hrdiny Jane Austenové naprosto zamilovala a jsem velmi ráda za takové pokračovatele. 

Tohle je příběh, na něhož si pokračování ráda přečtu s chutí. Na rozdíl od jiných knih, kde je pokračování mnohdy zbytečné. I navzdory tomu, že žádné už bohužel nemůže být od původní autorky.

Pokud máte tedy rádi Pýchu a předsudek, zamilovali jste si Elizabeth Bennetovou a pana Darcyho stejně jako já, určitě nesmíte minout tuhle knihu. A i když jste ji nečetli, neublíží to ničemu. Všichni víme, jak původní příběh skončí a tenhle je už o něčem jiném, jen vás možná stejně jako mě zamrzí, že se tam Elizabeth s Darcym vlastně osobně neobjevili, pouze o nich byla v knize jen jakási zmínka.

Domnívám se pak také, že Elizabeth Astonová je právoplatně označovaná jako nejlepší pokračovatelka Jane Austenové, jelikož jsem jejich společné psací rysy našla v dialozích, v charakterech postav… Titus mi často připomínal Darcyho a Alethea též, což je pochopitelné, když byla jeho dcerou. Přesto bylo poznat, že se jedná o současnou autorku a ať se kdokoli snaží sebevíc, Jane Austenová je jen jedna. To však samozřejmě není chyba kniha a autorka dělala, co mohla, aby se alespoň trochu vyrovnala.

--
Elizabeth Astonová je současná britská autorka historických románů. Prohlašuje o sobě, že s Jane Austenovou vyrůstala od dětství a je její pokračovatelkou. Byla dokonce pojmenována i podle Elizabeth z Pýchy a předsudku. Už její rodiče byli znalci díla Jane Austenové. Ona sama pak - kromě knihy Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové - napsala romány jako Dcery pana Darcyho, Strastiplné peníze paní Darcyové a Slečna Darcyová se nevzdává

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji nakladatelství Leda.

3 komentáře:

  1. Dobrá recenze! Ale stejně stále váhám :) můj čtenářský seznam začíná být trochu přeplněný.

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Jo, chápu, já jsem na tom úplně stejně... mám dojem, že těch pět set knížek na seznamu an Databázi knih v životě nepřečtu. :D Zvlášť když se to číslo pořád zvětšuje. :D

      Vymazat
  2. Mám ráda všechny knihy od Austenové a už jsem četla i pár od pokračovatelem, od této mám v knihovně Dcery pana Darcyho. Pěkná recenze, určitě si knihu přidám na svůj seznam. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)