úterý 8. prosince 2015

Máte svého Stalkera?

Já tě pořád sleduji...

Originální název: Stalker
Český název: Stalker
Autor: Lars Kepler
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015
Počet stran: 573 s.
Formát: e-kniha
Pátý díl série.

Obálka je velmi vydařená a popisuje to, o co vlastně v knize půjde. O Stalkera, který nějakou dobu pozoruje své oběti a pak je krutým způsobem zabije. Naneštěstí to vypadá na to, že zabíjí někdo, kdo byl v minulosti za podobný čin trestán anebo ho někdo napodobuje. Jenže, co by bylo lepší? A co horší?

Když jsem knihu začala číst, seděla jsem v tramvaji a ani když jsem vystoupila, jsem se od knihy nedokázala odtrhnout. Kromě toho, už byla tma a mně normálně běhal mráz po zádech, jak jsem se bála, jestli mě někdo náhodou nepronásleduje. 

V jednom kuse jsem se musela nervózně ošívat. Na druhou stranu, stejně tak jsem si říkala, že bych si tuhle knihu nejraději přečetla v knižní podobě, což by asi i bylo rychlejší, jelikož čtečku nevlastním a knihy čtu výlučně přes mobil, ale to není podstatné.

A přestože byla kniha neskutečně čtivá, štval mě na ní fakt, že se policie s vyšetřováním vražd tak loudala a až do objevení detektiva Joona Linny, o němž se všichni domnívali, že je mrtvý, to bylo vážně úmorné. Vlastně za dobu jeho nepřítomnosti na nic pořádného nepřišla - nebo jsem to z toho alespoň vytušila já.

Kdo mi byl sympatický, to byl Erik. Ke své učitelce klavíru se choval nanejvýš pozorně a zato jsem ho dokázala obdivovat - zvláště proto, že byla slepá a ještě k tomu se starala o malou dcerku. Přesto mu to nevadilo. Naproti tomu jsem pak měla sto chutí mu nafackovat, že nedal vědět své poznatky pro policii okamžitě, jak je zjistil.

 Ze začátku byla kniha zajímavá, zhruba uprostřed se nekonečně táhla a ke konci už jsem četla a četla a nedělala nic jiného, než myslela na Stalkera. Na závěr mě jméno pachatele opravdu překvapilo, samozřejmě jsem měla určité indície, ale zrovna tohoto člověka jsem netipovala.

Abych tak řekla, kniha mě doopravdy bavila a já jsem vážně ráda, že jsem si ji přečetla. Byl to zkrátka thriller, jak se patří. Pokud tyhle typy thrillerů máte rádi, věřím, že přečtení této knihy nebude litovat - a i kdyby ano, od toho jsem tu já, abyste to na mne svedli, že jsem vás do toho navezla.

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji Knihcentru, přesněji sekci e-knih.
Knihcentrum.cz

3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Stalker mě docela láká, všichni si ho moc chválí :) Doufám, že se do něj taky brzy pustím :) Jinak, jestli chceš poradit s těmi štítky- rubrikami, snad bych ti mohla pomoct i když taky nejsem zrovna designový kouzelník :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze :) Po Stalkerovi pokukuji už delší dobu tak uvidím jestli se k němu někdy dostanu :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Prozatím nejslabší knížka od dua "Lars Kepler". Zbytečně kruté a krvavé, akční tak nějak nuceně za každou cenu... Na úkor propracovanosti charakterů. Větší rafinovanost by příběhu určitě neškodila - já Erikovi tu hypnózu prostě nějak nevěřím...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)