sobota 11. července 2015

Vydej se s Alyssou do Říše Divů!

http://www.cooboo.cz/kniha/sepotani


Originální název: Splintered (1.)
Český název: Šepotání (1.)
Autorka: A. G. Howardová
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 416 s.
Rok vydání: 2015
Knihu si může zakoupit zde: http://www.cooboo.cz/kniha/sepotani




První, co vás na knize zaujme, je obálka, která je naprosto a bezesporu úžasná. Vážně se povedla. Všechno sedí perfektně na svém místě a to je... jak jinak než úžasné?

Co jsem četla recenze na tuhle knihu, většina si stěžovala, že veškerá akce začala až od sté stránky, ale abych pravdu řekla, mně to vůbec nevadilo. Já nevím, ale nedokázala bych si představit, že by Alyssa během prvních pár stránek skočila do králičí díry, to by mi připadalo zase moc uspěchané.

Kniha je poměrně tlustá, nemyslím si, že byste 416 stránek přečetli za jeden den. Možná za předpokladu, kdybyste neměli nic jiného na práci, pak by se vám to možná povedlo, ale normální čtenář by to tuším nezvládl. Přesto se čte lehce. A to i navzdory zelenému písmu, které je vážně netradiční. Abych pravdu řekla, kvůli němu jsem se knihu bála začít číst, ale ve výsledku vám mohu sdělit, že to čtení vůbec nepřekáží.

Zach se mi už od začátku nelíbil. Ok, jako kamarád možná, ale jako někdo romanticky blízký? Ani náhodou! O to víc jsem byla nadšená, když se v knize konečně objevil Morfeus. Toho jsem si po pravdě oblíbila už od anotace. Zach je prostě... Zach. A zcela určitě by si měl najít někoho jiného než Alyssu, protože ta zcela evidentně patří k Morfeovi.

No, a Alyssa byla... abych tak řekla, těžko popsatelná hrdinka. Důvodem, proč jsem tuhle recenzi vůbec nechtěla psát, byl fakt, že jsem si v průběhu celé knihy nedokázala na Alyssu udělat nějaký rozumný obrázek. Kdybych řekla, že byla v pohodě, přišlo by mi to chabé.

Položím tyčinku na lavičku vedle sebe, otevřu láhev a zhluboka se napiju. Potom vyndám z batohu knížku a zalistuju v ní.
"Mysleli si, že jsi rytíř z Bílýho dvora."
Jediným pohybem roztrhne obal tyčinky. "Jo, ať už je to cokoli."
- 138 s. 

 Takže podtrženo sečteno, kniha se dobře četla, ale občas jsem od ní v myšlenkách kamsi utíkala, takže jsem některé pasáže musela číst vícekrát. Nicméně, líbí se mi ten námět a celkové navázání na Alenku v Říši Divů, což mi připomíná, že bych si tu knížku měla někdy konečně přečíst. Domnívám se, že i kvůli tomu jsem se v ní ztrácela.

Není to špatná kniha, ale myslím, že by ji více pochopili ti, co si chvilku před ní přečetli originální Alenku v Říši Divů. Já se ke knize ale určitě někdy vrátím, tedy až si přečtu Alenku, opráším si ji a třeba bych případně i přepsala tuhle recenzi.

4 komentáře:

  1. Přiznám se, že jsem se k ní dlouhou dobu stavěla trochu ...panovačně(?). Nevím, vůbec mi nesedla anotace a abych pravdu řekla, nejsme zrovna fanoušek zelené...
    Nedávno jsem však dostala do ruky povedenou záložku, kde je ukázka z knihy a musím říct, že ta ukázka nevypadala špatně.. docela bych ráda, aby jí dali místo anotace, protože je taková zajímavější...
    Zkrátka ještě stále nevím, zda to má cenu.... :/ přece jen jsem jediná, komu se ta obálka nějak extra nelíbí, a je divné mít v knihovničce knihu, která se vám nelíbí ani vzhledem.. :) Ale nemohu soudit jenom podle obalu, uvidíme... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád si knihu můžeš vypůjčit z knihovny a nemusíš si ji hned kupovat. :)

      Vymazat
  2. Ja tiež tvrdím už od začiatku, že ona patrí Morfeovi!!!! :D Ale nie každý zdieľa so mnou ten názor. Podľa niekoho je Morfeus psychopat ako keby Alyssa nebola :D Myslím to v dobrom ;) Ale tak mne sa kniha veľmi páčila, ale je pravda, že som bola na začiatku dosť zmätená :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! :D Až vyjde další díl a já si ho koupím, myslím, že si knihu přečtu ještě jednou, abych si všechno ujasnila. :) A Alenku v Říší Divů taky. :)

      Vymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)